Un virus care provoacă tusea câinelui, dar este inofensiv pentru oameni, ar putea fi cheia unui vaccin împotriva coronavirusului mortal care afectează zeci de țări din întreaga lume.
O echipă de la Universitatea din Iowa a testat noul virus modificat genetic pe șoarecii infectați cu MERS, un virus înrudit cu cel care provoacă noul COVID-19, relatează Daily Mail.
Aceștia au descoperit că șoarecii cărora le-a fost administrat virusul modificat genetic și care apoi au fost infectați cu doze letale de MERS au supraviețuit infecției, care în mod normal este letală.
Paul McCray și echipa sa spun că abordarea lor pentru tratarea MERS – care forțează sistemul să declanșeze răspunsuri imune – ar putea, de asemenea, să funcționeze împotriva COVID-19.
Cercetătorii din Iowa au adăugat o genă suplimentară la un virus ARN numit virusul parainfluenza 5 (PIV5), astfel încât celulele infectate să producă proteine implicate în infecția MERS.
Echipa multidisciplinară studiază MERS – Sindromul respirator din Orientul Mijlociu – de la un focar în 2012, având o rată de deces de peste 30%.
„Știm că oamenii au fost expuși la PIV5, dar se pare că este un virus inofensiv la oameni”, a spus McCray, un medic pulmonolog pediatru și expert în coronavirus.
Virusul MERS nu se poate reproduce la șoareci, astfel încât pentru a testa vaccinul, Paul McCray a dezvoltat un model de șoarece modificat genetic în organismul căruia infecțiile se dezvoltă așa cm se întâmplă în cazul oamenilor.
Șoarecii au fost proiectați pentru a exprima DPP4, proteina utilizată de virusul MERS ca punct de intrare în celulele umane.
La patru săptămâni după ce șoarecii au primit vaccinul creat din virusul PIV5 au fost expuși la o tulpină de obicei letală de MERS.
Aceeași tulpină de MERS a fost, de asemenea, administrată grupurilor de șoareci care au primit un alt vaccin pe bază de PIV5, dar fără gena modificată.
Toți șoarecii care au primit virusul modificat au supraviețuit infecției MERS și toți cei care au primit celălalt vaccin PIV5 au murit în urma infecției.
Studiul demonstrează că un vaccin intranazal, bazat pe PIV5, este eficient împotriva MERS la șoareci, a declarat virologul Biao He de la Universitatea din Georgia.
Coautorul a spus că acest lucru ar trebui să fie cercetat pentru potențialul său împotriva altor coronavirusuri periculoase, inclusiv SARS-CoV-2.
„Suntem destul de interesați să folosim virusuri ca vehicule de livrare genetică”, a spus McCray, care a investigat, de asemenea, strategii similare ca o modalitate de a trata fibroza chistică.
Acum, la fel ca mulți colegi din întreaga lume, McCray și Dr. He și-au concentrat eforturile de cercetare pe SARS-CoV-2, având o abordare similară, de a lucra pe șoareci infectați, dar și de a testa vaccinuri.
Găsirea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului care provoacă COVID-19 este o cursă împotriva cronometrului, a declarat McCray.
„Sută la sută din populație nu va fi expusă la virus în primul val, ceea ce înseamnă că vor exista mai multe persoane care s-ar putea infecta când va reapărea a doua oră”, a explicat specialistul.
„Nu știm încă dacă oamenii obțin imunitate de durată împotriva infecției cu SARS-CoV-2, de aceea este important să ne gândim la modalități de a proteja populația”, a mai punctat acesta.
Cercetătorii, companiile farmaceutice, universitățile și alte grupuri caută un vaccin sau un tratament eficient împotriva COVID-19.
Cercetarea a fost publicată în mBio, o revistă a Societății Americane de Microbiologie.