O serie de epidemiologi pun la îndoială teoria potrivit căreia noul coronavirus a fost transmis prima dată de la un liliac la un om într-o piață de animale vii din Wuhan, cu câteva luni în urmă. Ei susțin că boala circula „de ceva timp” înainte de a suferi mutațiile care au făcut-o letală.
„Cred că probabil a circulat la oameni de ceva vreme”, a declarat pentru CNN Ian Lipkin, profesor de epidemiologie la Columbia Mailman School of Public Health. „Pentru cat timp? S-ar putea să nu aflăm niciodată cu certitudine … S-ar putea ca virusul să circule de luni, chiar ani printre oameni” a continuat specialistul.
Lipkin avertizează că focarul va reapărea și nu o singură dată. „Trebuie să avem un vaccin, deoarece acest virus va fi endemic în populația umană, va reapărea”, a avertizat Lipkin.
Un studiu recent realizat în revista Nature Medicine a lansat o teorie similară, conform căreia oamenii ar fi putut fi infectați cu virusul de ani de zile fără să știe. Potrivit autorilor studiului virusul s-a adaptat și a devenit mai infecțios și mai mortal pentru oameni de-a lungul timpului.
Și profesorul Robert Gary de la Școala de Medicină a Universității Tulane a declarat că alte câteva tulpini de coronavirus au fost nedetectate zeci de ani înainte de a fi descoperite.
Vorbind de noul coronavirus, Robert Gary a declarat că „probabil a avut unele adaptări la oameni înainte de a ajunge în oameni, s-a adaptat mai departe, și-a dovedit capacitatea de a infecta și de a se transmite între oameni, după ce a intrat în oameni.”