Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat într-o conferință de presă că luna februarie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu dizabilități și cele cu imunitatea scăzută, precum și cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia se vor putea programa la vaccinare.
Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia. Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite în platforma de programare, vor merge către aceştia, nu către alte persoane”, a declarat Vlad Voiculescu într-o conferință de presă.
Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că cei care au fost programaţi sau reprogramaţi rămân în sistem, în schimb, pe parcursul lunii februarie programările noi se vor face doar la categoriile menţionate.
Voiculescu a explicat că este nevoie de schimbarea strategiei de vaccinare pentru a avea mai puțini oameni internați în spitale. Majoritatea dintre cei care dezvoltă forme grave ale bolii COVID provin din rândul celor vârstnici și bolnavi și de aceea trebuie să fie prioritari la vaccinare.
Anterior, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, anunțase amânarea cu 10 zile a vaccinării pentru 35.000 de lucrători din domeniile esențiale, programați în perioada 28 ianuarie – 11 februarie.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat vineri seară pe Facebook, la câteva ore după incendiul de la Institutul „Matei Balș”, că Guvernul Cîțu va înființa „un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate”.
„Vom crea în acest guvern condus de Florin Cîţu, cu sprijinul întregii coaliții, un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure”, a precizat ministrul Voiculescu.
România este, din păcate, țara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare. Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm în timpul ăsta. Nu ne putem aștepta ca un soft IT de secol 21 să funcționeze fără probleme pe un computer 386 de anii 90. O astfel de așteptare nu e doar o naivitate, ci o inconștiență aproape criminală”, a scris ministrul, pe rețeaua de socializare.