Vlad Voculesc a reacționat la declarația lui Cîțu cu privire la achiziția a 9 milioane de doze CureVac, vaccin care nu a fost aprobat. „se joacă cu cuvintele aşa cum s-a jucat cu bugetul Ministerului Sănătăţii – complet iresponsabil”:
„Parcă nici dna Dăncilă nu îşi permitea să arunce cu cuvintele în halul ăsta. Florin Cîţu se joacă cu cuvintele aşa cum s-a jucat cu bugetul sănătăţii – complet iresponsabil. Dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi dacă acel vaccin ar fi fost aprobat şi dacă la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun.
Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă, iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute – fie de către producător, fie de către statul care are dreptul să le achiziţioneze. Sigur, asta dacă nu cumva ţara respectivă are un mare meşter precum Florin Cîţu care ia atâtea decizii proaste încât vaccinurile expiră în depozite, aşa cum înţeleg că s-a întâmplat cu vreo 700.000 de doze de vaccin Astra Zeneca”, a scris pe Facebook fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Voiculescu spune că vaccinul CureVa nu este încă aprobat, deci România nu a cheltuit nici măcar un singur cent pe acest vaccin.
Reacţia lui Vlad Voiculescu vine după ce premierul Florin Cîţu a spus miercuri că pentru a face o comandă de vaccin, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătăţii, iar de-a lungul pandemiei, pentru achiziţia vaccinurillor anti-COVID-19 au semnat Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă şi Florin Cîţu, când a fost ministru interimar al Sănătăăţii.
„Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, domnul Nelu Tătaru pentru 33 de milioane de doze, eu am semnat pentru 4 milioane de doze şi doamna Mihăilă pentru 21.000. Dacă era prea mult putea să spună că nu mai e nevoie. Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar este semnată comanda de domnul Vlad Voiculescu”, a mai spus Cîţu.
Un dosar penal privind modalitatea de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID-19 a fost deschis în România. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.