Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”

Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”
Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”
Publicat: 20/07/2020, 10:56
Actualizat: 20/07/2020, 11:13

Noul coronavirus nu depune armele, iar România traversează o perioadă medicală în care numărul cazurilor de infecție este creștere. Însă există și numeroase semne de întrebare referitoare la cauza principală care duce la deces, iar fostul director INML, Vladimir Beliș, spune că au murit oameni care au fost testați pozitiv, numai că decesul nu a survenit – în foarte multe cazuri – din cauza noului coronavirus.

Pentru a avea o imagine clară într-un astfel de moment medical dificil, autopsia ar trebui să fie un demers logic și esențial, fiindcă doar astfel se poate stabili, cu precizie, care a fost cauza morții unui pacient infectat cu COVID-19.

”Autopsia e necesară pentru că din mențiunea legală autopsia se face pentru stabilirea cauzei morții. Deci dacă plecăm de la ideea că nu toți cei care sunt etichetați că mor de COVID-19, chiar mor de COVID-19, atunci trebuie să facem o autopsie ca să vedem de ce a murit. Chiar dacă a fost infectat cu coronavirus, poate a murit din cauza unui infarct miocardic. Deslușirea cauzei morții prin calea autopsiei, primul obiectiv”, a spus Vladimir Beliș în timpul unui interviu realizat de Mihai Gâdea la Antena 3.

Vladimir Beliș: ”Eu pun sub semnul întrebării categorisirea ca fiind decese cauzate de coronavirus toți cei care sunt testați pozitiv”

Profesorul Vladimir Beliș insistă asupra ideii – din ce în ce mai vehiculată în spațiul public – că noul coronavirus nu constituie, neapărat, cauza decesului. 

Mai mult, fostul director INML acuză ”o transmitere manipulativă a informației”, iar aceasta nu ar avea nimic comun cu realitatea. ”Există și alte cauze de moarte”, insistă Vladimir Beliș.

”Nu a murit nimeni de coronavirus. Au murit oameni CU coronavirus, dar NU DIN CAUZA infecției de coronavirus. Nu e nevoie nici de pandemii, nici de epidemii. Asta au spus colegii noștri din Spania, Italia, Germania, Elveția și Franța. E o transmitere absolut manipulativă a informației, nimic comun cu realitatea. Plecând de la ideea că există cazuri asimptomatice. Deci omul are testul pozitiv, e infectat, dar nu are niciun semn. Plecând de la acest lucru, eu pun sub semnul întrebării categorisirea ca fiind decese cauzate de coronavirus toți cei care sunt testați pozitiv. E o logică elementară. Dacă sunt cazuri asimptomatice. Există și alte cauze de moarte. Iar acest lucru pune sub semnul întrebării dacă raportarea de număr total de decese prin COVID-19 este cel real”, a mai spus Vladimir Beliş în timpul interviului.

”Autopsia e necesară pentru a lămuri care sunt leziunile organice specifice”

Profesorul Vladimir Beliș consideră că lipsa unei autopsii face ca principala cauză a morții să nu fie devoalată, astfel că decesul este ”contabilizat” pe lista lungă a celor provocate de COVID-19.

Un tratament adecvat nu poate fi aplicat ulterior, în cazul altor pacienți infectați, și nu pot fi trase concluzii medicale viabile dacă nu a fost efectuată o autopsie. Cu atât mai mult cu cât noul coronavirus nu a fost încă decriptat 100%.

”Al doilea motiv pentru care trebuie făcută autopsia. În orice afecțiune nouă care nu e suficient de bine studiată, nici din punct de vedere clinic, nici din punct de vedere morfo-patologic, e necesară autopsia. E necesară pentru a lămuri care sunt leziunile organice specifice determinate de această nouă maladie. De ce? Pentru că stabilind ce organe sunt afectate, putem aplica și tratamentul. Nu poți să dai un tratament dacă nu știi ce organ e vizat de boala respectivă. Și cum să afli dacă nu faci autopsie? Pentru mine e un mare semn de întrebare”, a mai precizat Vladimir Beliș.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia