WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Florin Puflea, medic chirurg în Verona: Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemia COVID. Autoritățile, prinse pe nepregătite, informațiile din China nu au fost credibile
Florin Puflea, medic chirurg în Verona, Italia, a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial”, despre experiența Italiei de la începutul pandemiei de coronavirus.
„Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemia Covid. Autoritățile au fost prinse pe nepregătite, informațiile medicale din China nu au fost credibile, în februarie am avut primul focar de Covid în Lombardia.
Italia era pe locul 4 ca și sistem de sănătate performant, cu toate acestea e un sistem cu lacune, care ca și la noi, în România, se confruntă cu o birocrație importantă. Lucrurile au fost organizate foarte rapid, au fost transformate spitalele, secțiile au fost transformate peste noapte în ATI.
S-au deblocat resurse, au fost făcute achiziții urgente pentru medici.
„O situație de necunoscut”
Într-adevăr am participat cu plăcere împreună cu colegi medici, dar și din alte profesii, la proiectul Rețeaua de Solidaritate. E o unealtă în timp real pentru colegii din România, pentru că în acele momente dificile am considerat că informația din sisteme noastre trebuia să ajungă rapid, să fie disponibilă și colegilor. Făceam față unei pandemii, o situație de necunoscut.
Am făcut eforturi supraumane, am tradus documente, protocoale, modele de organizare din Elveția, de la Basel, am colaborat cu colegii din Londra și azi avem printre noi pe colegul, prietenul Tudor Toma, pneumolog la Londra. A fost o colaborare minunată, intensă, cu roade și pe viitor.
Au fost situații dificile pentru colegii din Lombardia, au trebuit să facă față într-un timp foarte scurt de un număr imens de pacienți, cu o boală extrem de dificilă, care aveau nevoie de oxigen, ventilație pulmonară. În unele situații au fost gestiuni, s-a prioritizat pacienții în funcție de probabilitățile de a se vindeca.
Dilema dureroasă a medicilor
Dacă trebuia să alegi între un pacient mai tânăr fără alte boli și unul în vârstă cu foarte multe boli, poate că a fost ales pacientul mai tânăr.
Să sperăm că afluxul pacienților în spitale va scădea, altfel vom fi din nou în aceeași situație, chiar dacă am crescut numărul de paturi în ATI.
Cazurile sunt fiecare singulare, fiecare are specificul lui. Îmi aduc aminte cu tristețe, dar și cu plăcere de cazul unui pacient de 55 de ani dintr-o regiune apropiată nouă, la 15 km de spital, care a fost adus cu mașina la camera de gardă de mama dânsului, o doamnă de 85 de ani, pentru că în spitalul la care erau arondați nu mai erau locuri și era condamnat la o moarte sigură.
A fost primit la noi pentru că aveam locuri, a rămas la noi în ATI două săptămâni, intubat, ventilat și apoi a fost externat. După ceva timp a fost în această situație și mama dânsului și la un moment dat au fost internați amândoi, mama și fiu”, a declarat medicul chirurg Florin Puflea la webinar-ul pe tema COVID.