Prima pagină » Coronavirus » WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Laura Ghibu, medic chirurgie dentară în Suedia: Modelul suedez trebuie cunoscut în profunzime. Suedia nu poate institui starea de urgență

WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Laura Ghibu, medic chirurgie dentară în Suedia: Modelul suedez trebuie cunoscut în profunzime. Suedia nu poate institui starea de urgență

WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Laura Ghibu, medic chirurgie dentară în Suedia: Modelul suedez trebuie cunoscut în profunzime. Suedia nu poate institui starea de urgență

Laura Ghibu, medic chirurg dentar în Suedia, a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial” despre motivul pentru care Suedia a tratat diferit criza COVID-19.

„Modelul suedez, ca să fie bine realizat, trebuie cunoscut în profunzime. În Suedia nu există posibilitatea dată de Constituție să institui o stare de urgență pe timp de pace.

În plus guvernul suedez nu e responsabil pentru gestionarea crizelor sanitare, ci Agenția pentru Sănătate Publică.

Începând din acest colț, ne dăm seama că strategia suedeză nu putea fi asemănătoare cu celelalte strategii de combatere a pandemiei din Europa.

Deși ASP au luat măsuri de distanțare fizică și igienă din păcate nu am avut posibilitatea să le îndeplinim. În spitalele din Suedia nu mai existau materiale de protecție și a cauzat un număr foarte mare de victime.

Dacă puteți vedea, un sharescreen, care e situația acum. O să vă arăt în acest grafic. În primăvară am avut un mare mare număr de victime, destul de constant în martie, aprilie, până aproape de iunie.

„Suedezul, obișnuit să fie disciplinat”

După cum vedeți, numărul victimelor s-a diminuat apoi constant și foarte abrupt. Acum avem un număr mai mare de victime, dar situația nu arată deloc ca în primăvară. Suntem mai bine pregătiți, știm ce să facem!

Putem să gestionăm cazurile grave, ca să nu mai fie și mortale.

Suedezul este obișnuit să fie disciplinat, cultural nu este atât de călduros, 52% dintre sudezi trăiesc singuri, este foarte ușor să menții izolarea. Familiile nu locuiesc mai multe generații la un loc. Este foarte ușor să izolezi persoanele de 70 de ani.

Populația este foarte disciplinată. Au o educație din școală, de obicei colaborează excelent cu autoritățile, în care au mare încredere, acestea sunt destul de transparente și spun despre situație exact cum este.

Apel la donarea de plasmă pentru suferinzii COVID

În România, primul val aproape că nu l-am simțit. Apoi a venit relaxarea, înțeleasă prost, de toată lumea. Apoi vedem ce s-a întâmplat. Dar vă spun că trebuie să încercăm să lucrăm cu ce avem.

Azi se demarează un proiect la nivelul Ardealului între 3 organizații civice – Cluj, Sibiu, Timișoara, având în vedere că au foarte multe cazuri Covid, au demarat un proiect de convocare a bolnavilor care au trecut prin boală să doneze plasmă. Ei încearcă să transforme această situație negativă în ceva pozitiv. Acești oameni să poată să salveze alte vieți. O persoană care donează plasmă, cu anticorpi, poate să salveze alte 3 persoane! Numele proiectului este „Plasma este darul de Crăciun”, a declarat chirurgul dentar Laura Ghibu la webinar-ul pe tema Covid.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele