Prima pagină » Coronavirus » CORONAVIRUS. Zece metode prin care să te protejezi, dacă ieşi din casă

CORONAVIRUS. Zece metode prin care să te protejezi, dacă ieşi din casă

17 mart. 2020, 16:24, Știri
CORONAVIRUS. Zece metode prin care să te protejezi, dacă ieşi din casă

Dacă vrei să ieşi din casă, trebuie să reduci la minimum riscul de expunere la noul coronavirus, iar  izolarea socială şi igiena mâinilor sunt esenţiale, la fel ca şi măştile chirurgicale. Evident, următoarele sfaturi sunt valabile doar dacă nu sunteți în carantină sau în autoizolare.

Virusul cunoscut oficial drept SARS-CoV-2 (COVID-19) se răspândeşte foarte repede și ușor, dar există câteva metode la îndemână pentru a te proteja, scrie Mediafax.

  1. Nu folosi buricele degetelor, ci genunchii, picioarele, şoldurile, umerii, coatele, articulaţiile pumnului atunci când trebuie să apeşi butoane, clanţe, uşi. Hainele le poţi pune apoi la spălat, potrivit cnet.com
  2. Foloseşte opţiuni automatizate. De exemplu, clădirile moderne au uşi care se închid automat. La baie, poţi folosi un dozator automat pentru săpun.
  3. Ai grijă unde îţi pui telefonul mobil. În zonele folosite de mai multe persoane, de exemplu, o baie, aşază telefonul pe un şerveţel. Nu uita să îţi ştergi regulat telefonul cu şerveţele dezinfectante.
  4. La cumpărături, foloseşte sacoşe şi pungi aduse de acasă. Vei evita astfel să atingi coşuri de cumpărături sau să te serveşti din rola de pungi alimentare la care au acces şi alte persoane. Riscul de contaminare încrucişată este redus seminificativ. Sacoşele din pânză pot fi apoi spălate, iar cele din plastic, clătite cu apă caldă şi puse la uscat.
  5. Foloseşte mănuşi sau o pungă din plastic nouă atunci când alegi legumele şi fructele. Spală-te temeinic pe mâini imediat ce ajungi acasă.
  6. Dacă te întâlneşti cu un necunoscut, salută-l verbal. Orice altă formă de salut, care implică atingeri fizice, nu este recomandată. Chiar şi dacă te simţi bine, distanţarea socială este o metodă de a proteja persoanele vulnerabile, precum cele mai în vârstă sau cu probleme medicale.
  7. Spală-te pe mâini ori de câte ori ajungi acasă sau într-un loc unde vei petrece mai mult timp, de exemplu, dacă mergi în vizită sau într-o cameră de hotel.
  8. Poartă în geantă ori buzunare şerveţele umede şi dezinfectante, dar şi uscate, care pot fi folosite ca „bariere”, pentru diverse suprafeţe, de exemplu, o clanţă de uşă.
  9. Nu mai folosi numerar. Numeroase studii au demonstrat că banii sunt murdari. Cardurile bancare implică un contact limitat, mai ales cele contactless, şi pot fi curăţate similar telefonului mobil. Plăţile cu telefonul sunt o altă metodă de a evita folosirea banilor gheaţă. De asemenea, poartă cu tine un pix, dacă ştii că trebuie să semnezi documente.
  10. Nu folosi haine sau suprafeţe greu de curăţat. Virusul supravieţuieşte până la nouă zile la temperatura camerei, potrivit noilor studii. Foloseşte haine care pot fi spălate uşor şi lasă jacheta care se curăţă chimic în dulap.

În România, marți, la ora 10.00, erau confirmate 184 de cazuri de infectare, din care 19 pacienți erau declarați vindecați.

Citește și