Prima pagină » Criza politică » EXCLUSIV | Kelemen Hunor, la Gândul LIVE: „Am susținut anticipatele, dar ne-am trezit cu Ordonanța 26”. Ce se întâmplă dacă CCR o declară neconstituțională pe 12 martie

EXCLUSIV | Kelemen Hunor, la Gândul LIVE: „Am susținut anticipatele, dar ne-am trezit cu Ordonanța 26”. Ce se întâmplă dacă CCR o declară neconstituțională pe 12 martie

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, invitatul Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE de marți, 3 martie, este de părere că o nouă decizie a CCR ar putea schimba scenariul privind alegerile anticipate sau alegerile la termen.

Este vorba de sesizarea făcută de UDMR, prin Avocatul Poporului, pe Ordonanța 26 a Guvernului Orban. CCR urmează să se pronunțe pe Ordonanța privind organizarea alegerilor pe data de 12 martie.

Am susținut alegerile anticipate, dar ne-am trezit cu Ordonanța 26, care a schimbat total contextul legal și juridic. În aceste condiții, am spus că nu mai susținem anticipatele. Nu poți să schimbi peste noapte sistemul electoral, e o chestiune extrem de importantă.

În această Ordonanță se spune că fiecare poate vota acolo unde se trezește. Sistemul nostru electoral este gândit așa: numărul de mandate în județe este stabilit în funcție de numărul de locuitori cu rezidență în județul respectiv. Dacă 100 de mii de studenți votează la Cluj, se schimbă cu toul rezultatul votului – la fel la București sau Timișoara. Apoi sunt probleme legate de urna mobilă și de prelungirea votului.

Modificările din Ordonanță schimbă radical sistemul electoral. Cei de la Putere au înclinat terenul spre ei și nu un pic, ci mult de tot. Alții nici nu mai au posibilitatea de a sta în picioare. CCR va decide probabil pe 12 martie sesizarea făcută de Avocatul Poporului, la cererea noastră. Sunt multe aspecte de neconstituționalitate în această Ordonanță.

Și formal, și pe conținut sunt multe elemente de neconstituționalitate în Ordonanță. CCR poate respinge formal Ordonanța – și atunci avem o altă problemă, inclusiv pentru anticipate sau pe alegerile la termen. Dacă se intră pe fond, probabil mai multe articole vor fi neconstituționale și se vor rezolva în Parlament. Nu avem unde să ne grăbim. Avem 60 de zile la dispoziție.

Mai e o chestiune: de când calculăm acele 60 de zile până la dizolvarea Parlamentului? de la desemnarea lui Orban sau de la desemnarea lui Cîțu. Din punctul meu de vedere, de la desemnarea lui Cîțu. Să vedem înainte motivarea de la CCR”, a declarat Kelemen Hunor la Gândul LIVE.

Citește și