GÂNDUL LIVE. Cristian Pîrvulescu, despre tensiunile PNL-USR&PLUS: Cauzele acestui divorț sunt vechi
This browser does not support the video element.
Politologul Cristian Pirvulescu a afirmat, în direct la Gândul Live, că perioada politică dificilă din aceaste zile are drept cauză faptul că în România nu există o cultură a coalițiilor.
Cristian Pîrvulescu: Coalițiile nu funcționează bine în România
„Coalițiile nu funcționează bine în România. Am avut coaliții între mai multe partide. Marile coaliții nu au rezistat pentru că nu există o cultură a coalițiilor. România este condamnată la coaliții, nu poate guverna decât prin acestea sau prin guverne minoritare. Nimeni nu va câștigă majorități absolute. Cauzele acestui divorț sunt vechi, ele țin de relațiile tensionate dintre cele două partide de la început, de acum 5 ani de zile. Să nu uităm că USR s-a născut în urma unei frustrări a unei părți a electoratului, în special din marile orașe, care nu se mai regăsea în partidele sistem și în special în PNL. Am văzut din decembrie că situația era tensionată. Domnul Voiculescu, având sprijinul domnului Cioloș, a fost permanent unul dintre reprezentanții USR-PLUS care a pus PNL în discuție”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu.
„PNL și USR&PLUS sunt înaintea unor congrese”
„PNL și USR&PLUS sunt înaintea unor congrese. Știm că există competitori. Domnul Cîțu este un posibil competitor al domnului Orban, în timp ce domnul Barna are un competitor în persoana domnului Cioloș. Domnul Cioloș și PLUS l-au susținut pe Vlad Voiculescu până la final, iar acest lucru trebuie subliniat. Cei de la PLUS au impus ideea că trebuie ieșit de la guvernare. Politica este un șah. Se gândesc mișcările înainte, pentru că ceea ce se dorește în final este victoria. Ori victoria în cazul nostru este cea de la alegerile prezidențiale din 2024. Mișcările de acum ale domnului Voiculescu vizau în mare măsură avantajarea domnului Cioloș. Evident că și domnul Citu era conștient. Era imposibil pentru Florin Cîțu să nu opereze astăzi demisia, pentru că a fost vorba despre un act de insubordonare și autoritatea primului ministru era pusă în joc” a mai explicat Pîrvulescu.