Liberalii s-ar pregăti să solicite declanșarea unei anchete privind semnăturile de pe moțiunea de cenzurăla adresa premierului susținut de PNL, Florin Cîțu, după ce, în spațiul public au apărut, în weekend, declarații referitoare la posibile nereguli care ar duce la anularea unora și ar face ca pragul minim constituțional să nu fie atins. Ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, este programată la ora 12:00.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor. Pentru a îndeplini condițiile procedurale impuse prin Constituție, acesta trebuia să aibă minimul 117 semnături.
În ultimele două zile însă, au apărut declarații privind posibile nereguli, astfel că PNL s-ar pregăti să solicite o anchetă în aceast sens, potrivit surselor Antena 3, la ședința programată pentru luni, la 12:00, a birourilor permanente reunite pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.
Informația vine în contextul în care, în weekend, deputatul PNL de Alba, Florin Roman, care este și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a transmis, pe Facebook, sâmbătă seara, că moțiunea de cenzură depusă de noua alianță USR-PLUS – AUR este un „fake news”.
Potrivit liderului liberal, citat de Alba24, moțiunea depusă ar fi fost însoțită de peste 30 de semnături „scanate, copiate din tabele și foarte grav, cu suspiciuni de falsificare”, astfel că numărul ar coborî sub pragul constituțional.
„Moțiunea de cenzura depusă de noua alianță toxică USR-AUR este un fake news! Este un caz nefericit și lipsit de cunoașterea Constituției României și a regulamentului! Mai grav, sub presiunea timpului, alianța toxică a depus o moțiune însoțită de peste 30 de semnături scanate, copiate din tabele și foarte grav, cu suspiciuni de falsificare! Niciodată, in 31 de ani de parlamentarism democratic nu s-a întâmplat așa ceva! Niciodată! Este unul din motivele pentru care, noi liberalii, cu exceptia domnului Orban, am refuzat să intrăm în ședințe convocate „noaptea, ca hoții”!”, a scris Florin Roman.
„E cea mai imorală moțiune depusă în 31 de ani! Graba strică treaba, iar un guvern nu poate fi dărâmat prin semnături scanate și copiate! Mai grav, măsluite! Moțiunea nu are 117 semnături în original, deci a fost depusă cu încălcarea regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului! Au fost 3 moțiuni respinse pe aceleași considerente!” a scris Florin Roman, pe pagina de Facebook.
Întrebat, duminică seara, dacă are informații provind posibile semnături false, Florin Cîțu a declarat că nu știe acest lucru. „Nu am informaţiile acestea, dar vă spun atâta: dacă există semnături false pe o moţiune, cei care au făcut acest lucru trebuie să răspundă. Şi dacă USR s-a asociat şi cu o moţiune cu semnături false, deja lucrurile arată foarte trist”, a declarat Florin Cîţu, la Blaj, citat de Agerpres.
Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că existe suspiciuni privind legalitatea unor semnăturilor. El a precizat că luni membrii Birourilor Permanente din Legislativ „trebuie să se întâlnească fizic, fiindcă online totuşi nu poţi să verifici anumite semnături”.
„Există suspiciuni. Există suspiciuni că nu sunt semnăturile”, a spus liderul social-democrat, citat de Agerpres.
Potrivit surselor Antena 3, există informații potrivit cărora, în momentul în care s-ar fi strâns semnăturile, trei parlamentari de la AUR ar fi fost plecați în străinătate, deci nu aveau cum să semneze această moțiune de cenzură. La fel și președinta Senatului, Anca Dragu, ar fi fost plecată din București, deci nu ar fi putut să semneze.
USR PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR, 43. Pentru a trece moțiunea, e nevoie de 234 de voturi în plen.
PSD a prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.
La ora 12:30, premierul a fst chemat la Cotroceni pentru o întâlnire privind criza guvernamentală.