În criza actuală de imagine, PSD a adoptat o strategie inedită pentru a avea șanse sporite la alegerile parlamentare din 6 decembrie. În locul oamenilor politici consacrați, partidul a optat pentru specialiști din zona medicală. Astfel, social-democrații au apelat la această strategie de a resuscita electoratul prin aducerea unei garnituri de medici recunoscuți la nivel național, respectiv Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel. Cât de eficientă este strategia PSD cu ”vedele medicale” ? Sunt posibile surprize și răsturnări de situație? Doi dintre cei mai cunoscuți analiști politici explică, pentru GÂNDUL.RO, rațiunile din spatele strategiei social-democrate la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că strategia PSD pe locuri eligibile la alegerile parlamentare este gândită pe fondul pandemiei de coronavirus.
Nu este vorba de medici, ci de anumiți medicii. De doi medici a căror relație cu PSD există de foarte multă vreme. Au fost apropiați de PSD, au avut funcții administrative în perioada PSD și care sunt considerați experți în problema pandemiei, adică Alexandru Rafila și Adrian Strinu Cercel. Chiar dacă PSD nu are niciun motiv să nu facă alegerile pe 6 decembrie nu poate să nu profite de situația epidemiologică. Și cineva altcineva decât doi ”experți”. În momentul în care faci politică renunți la calitatea de expert și expertiza trece pe locul doi. Nu înseamnă că nu sunt experți, ci în acest moment pozițiile lor nu mai sunt de experți”, explică Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA.
În continuare, politologul explică că alegerea medicilor pe locurile eligibile la parlamentare vizează în special electoratul indecis.
„Vorbim despre un transfer de autoritate. Un transfer de autoritate epistemică. Se presupune că medicii aceștia sunt buni specialiști. Se presupune, spun asta, deoarece sunt șefi administrativi. Ori calitățile unui șef administrativ nu sunt calitățile expertului. Faptul că e un bun director de spital nu înseamnă că persoana respectivă e un medic bun. Oamenii aceștia se compromit. Această strategie poata afecta publicul indecis, însă nu pentru a vota în favoarea PSD, ci pentru a-l împiedica să participe la vot și a vota pentru PNL. În sensul de a exista suficiente dubii rezonabile pentru a-și pune semne de întrebare în legătură cu strategia adoptată de Guvern și președintele Iohannis. Atacul este mai degrabă îndreptat împotriva președintelui Iohannis pentru că aceste alegeri nu sunt doar despre viitorul Parlament, ci despre viitoarele reforme. PNL chiar dacă nu este reformist este partidul lui Iohannis, USR-ul este un partid reformist care se manifestă prin necesitatea de a schimba radical România. Toate celelalte partide PMP, UDMR, PSD nu sunt reformiste. Pentru PSD inclusiv faptul că PMP și UDMR vor participa la majoritate este o victorie”, a mai spus politologul Cristian Pîrvulescu.
Alături de Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel, Leonard Azamfirei, rectorul Universităţii de Medicină ”George Emil Palade” din Târgu Mureş, dar și Remus Mihalcea, managerul Spitalului Colentina, sunt alte nume din sănătate care și-au trecut oficial apartenența la PSD. Acestora li se adaugă alți medici cu funcții în sistem, mai vechi membri PSD, precum Florian Bodog, care a fost inclusiv ministru al Sănătății și candidează pentru un nou mandat în Parlament.
Sociologul Marius Pieleanu spune că profesia de medic este una valorizată din punct de vedere social în Români și chiar dacă nu ar fi existat criză medicală creată pe fondul pandemiei de COVID-19, medicii sunt o categoria profesională văzută bine în țara noastră.
În această perioadă de pandemie expertiza medicală a fost foarte atent urmărită de marea majoritatea a populației, iar prestigiul medicilor în zona de epidemiologie a crescut. E o soluție bună. Afacerea ”vedetelor” medicale în zona PSD trebuie văzută în contextul în care PSD a început și cumva a și reușit să renunțe la câțiva politicieni extrem de expuși în guvernările PSD din ultimii ani, iar aceste mișcări au adus o plus valoare partidului. Rămâne de văzut însă dacă se va și concretiza pe 6 decembrie”, explică sociologul Marius Pieleanu.
În continuare, sociologul Pieleanu spune că orice partid dacă ar fi recrutat o serie de medici cu expunere publică ar fi avut de câștigat.
„Vedetele lumii medicale în perioada aceasta de pandemie sunt epidemiologii. Streinu Cercel și Rafila sunt recunoscuți și automat sunt o achiziție bună pentru PSD. În mod normal, comportamentul electoral vizavi de aceste ”achiziții” ar trebui să fie unul care să aducă plusvaloare prin vot PSD-ului, însă rămăne de văzut”, mai explică directorul Avangarde, Marius Pieleanu.