Specialist în monitorizare structurală, despre anveloparea blocurilor: „Dacă se execută defectuos, poate fi AFECTATĂ STRUCTURA clădirii”
This browser does not support the video element.
Mariana Garștea, președinte APMGS (Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală), a declarat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că asociațiile de proprietari trebuie să monitorizeze lucrările de anvelopare a blocurilor. Potrivit specialistei, dacă nu sunt executate corect, conform proiectului, lucrările de reabilitare termică pot afecta structura clădirilor.
„Scopul anvelopării este eficientizarea energetică a blocului. Atât timp cât totul se respectă ca la carte, proiectul (blocul nu are de suferit – n.r.). În momentul în care se execută defectuos, sau nu se respectă proiectul, sau e grabă, sau diverse alte motive, atunci, poate exista condens. Poate fi afectată structura de rezistență în timp, se pot întâmpla foarte multe lucruri. Dacă nu se execută conform proiectului”, a precizat Mariana Garștea în emisiunea „Cu Gândul la București”.
Potrivit specialistei, lucrările trebuie verificate măcar pe o perioadă de doi ani de la finalizare.
Anveloparea blocurilor: „Defectele trebuie remediate în perioada de garanție”
„Trebuie să fiți toți atenți la aceste lucrări (toți locatarii – n.r.). Mai ales după terminarea lucrărilor. Să vă asigurați că aceste lucrări sunt inspectate periodic. Cel puțin măcar în primul an, măcar în primii doi ani. Adică nu apar infiltrații, nu apar probleme și nu se plânge nimeni. Aceste lucrări vor fi în garanție și trebuie semnalate toate defectele ca să se remedieze pe perioada garanției. Ca să se beneficieze de această garanție”, a mai precizat Mariana Garștea.
Mariana Garștea, despre cartiere precum Militari Residence: Se poate întâmpla o catastrofă, totul e blocat
Mariana Garștea, președinte APMGS, a mai declarat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că în cartierele-dormitor de la marginea Capitalei, precum cele de tip Militari Residence, oricând se poate întâmpla o catastrofă, din cauza faptului că infrastructura este limitată în raport cu numărul de locuitori.
„De ce avem genul acesta de cartiere dormitor, care par înghesuite, iar infrastructura nu este ce trebuie? Nu este adaptată nivelului de populație. Am asistat cu toții la inundații. Au inundat subsoluri, mașinile nu mai puteau să treacă.
Autoritatea publică, fie centrală, fie locală, ar trebui să deruleze câteva scenarii de risc. Inundații, risc seismic, și să vadă care sunt consecințele în astfel de cartiere-dormitor. Cred că vom avea parte de o catastrofă, pentru că totul este blocat acolo. În momentul în care au fost inundațiile respective, oamenii aceia erau disperați”, a declarat Mariana Garștea, de profesie inginer, în emisiunea „Cu Gândul la București”.
Întreaga emisiune cu Mariana Garștea poate fi vizionată AICI:
Citește și: