10 studii care îți schimbă percepția despre fericire
În lucrarea Introducere în psihologia pozitivă, Dr. William Compton descrie psihologia pozitivă ca ceea ce „ne face viața normală mai împlinită”. El utilizează diferite metode științifice (ipoteze, pronosticuri, studii, cercetare, analiză) pentru a înțelege aspectele pozitive și cele care satisfac emoțional comportamentul uman.
Studiile psihologiei pozitive ne amintesc că fericirea se găsește mai rar în bunuri materiale sau în preocupările lumești. Viețile noastre devin mai împlinite atunci când sunt dedicate unor cauze mai mari. Aceste preocupări nobile sunt disponibile pentru toți, indiferent de proveniență sau poziție socio-economică. Cauzele mari sunt disponibile gratuit pentru oricine care alege să-și dedice viața pentru ele.
10 studii ale psihologiei pozitive care-ți pot schimba ideea despre fericire
1. De la avere la stare de bine? Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Școala de Business de la Harvard în 2009.
Deși, aparent, nu pare să existe vreo corelație între fericire și venituri, atunci când nevoile de bază nu sunt îndeplinite, oamenii au tendința de a supraestima 100% influența averii asupra fericirii. Banii nu conduc spre fericire, însă, așa cum cred oamenii.
2. Acumulând experiențe, cu cumpărând lucruri, duce la o fericire mai mare! Studiul a fost realizat de cercetătorii din Universitatea de Stat din San Francisco în 2009.
Studiul demonstrează că achizițiile experiementale, cum ar fi rezervarea unei mese în retaurant sau a unor bilete la teatru, au drept rezultat o creșterea mai mare a stării de bine decât posesiunile materiale. Aceste experiențe au tendința de a satisface nevoile de ordin superior, în special necesitatea de a stabili conexiuni sociale – un sentiment care te face să simți că trăiești.
3. Știința despre Recunoștință. Studiul a fost realizat la Universitatea din Pennsylvania în anul 2005.
Unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la starea de fericire generală în viață este cât de multă recunoștință arătăm. Și o diferență notabilă poate fi experimentată cu numai trei expresii pe zi de „Vă mulțumesc pentru …”