Prima pagină » Cu Gândul La Fericire » Efectul neașteptat al recunoștinței

Efectul neașteptat al recunoștinței

Efectul neașteptat al recunoștinței
Studiile au demonstrat că sentimentul de recunoștință poate ajuta oamenii să-și construiască viața mai fericită și plină de sens.

Experți din domeniul sănătății, psihologi, diferite școli de filosofie și religie afirmă că recunoștința este esențială pentru a trăi o viață mai lungă și fericită, iar studiile care s-au ocupat de cerectarea acestei teorii la nivel științific au găsit o mulțumire de dovezi.

Unul dintre aceste studii, publicat în revista Personal Relationships a constatat că recunoștința are capacitatea de a îmbunătăți o căsătorie. După chestionarea, prin telefon, a mai mult de 460 de cupluri, rezultatele au arătat că puterea unui „mulțumesc” poate ajuta, semnificativ, ca alții să simtă stima și aprecierea partenerului împreună cu care s-au angajat în relație.

Recunoștința, de asemenea, ajută la protejarea relației de cuplu de la divorț sau separare. Angajamentul marital este, de asemenea, protejat, prin recunoștință, de consecințele negative ale erorilor de comunicare din timpul conflictelor conjugale.

„Chiar dacă un cuplu se confruntă cu stres și dificultăți în alte domenii, recunoștința în relație poate contribui la promovarea rezultatelor pozitive maritale”, a declarat Allen Barton, un cercetător la post-doctorat la Centrul UGA pentru Cercetarea Familiilor și autorul studiului.

Un alt stuidu recent, al Asociației Psihologilor Americani, vorbește despre faptul că pacienții cu insuficiență cardiacă asimptomatică, care au ținut un jurnal de gratitudine, au înregistrat o scădere semnificativă a nivelurilor de inflamație, dar și o îmbunătățire a sănătății cardiace.

Mai mult de 180 de persoane, bărbați și femei au participat la acest studiu și fiecare a trebuit să-și păstreze un jurnal de recunoștință pentru, cel puțin, opt săptămâni. Cercetatorii au descoperit că la cei care au completat regulat aceste agende li s-a redus circulația pe biomarkerii inflamați, dar li s-au îmbunătățit și contracțiile inimii și funcția cardiacă.

„Se pare că o inimă recunoscătoare este într-adevăr o inimă mai sănătoasă și că jurnalele de recunoștință sunt o modalitate ușoară de a sprijini sănătatea cardiacă”, a declarat Paul J. Mills, profesor în Medicină de familie și sănătate publică de la Universitatea din California.

O modalitate de a te face să simți recunoștință, după cum afirmă experții, este de a găsi lucruri pentru care ești recunoscător, indiferent cât de mici sunt.

„Este relativ ușor să fii recunoscător pentru cele mai importante și evidente părți ale vieții: o căsnicie fericită, copii sănătoși. Dar oamenii cu adevărat fericiți găsesc modalități de a mulțumi pentru cele mai mici fleacuri, nesemnificative”,  a declarat Arthur Brooks, președintele Institutului American Enterprise, citat de Descopera.

Autor