Motivul pentru care a fost instituită Ziua Internațională a Fericirii

Publicat: 20 03. 2016, 18:15
Actualizat: 05 07. 2016, 19:37

This browser does not support the video element.

Cât de mult contează să fii fericit? „Este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, subliniau membrii Adunării ONU în Rezoluția adoptată acum aproape patru ani. Pe 12 iulie 2012, Adunarea Generală a ONU adopta Rezoluția 66/281. E o decizie care ar trebui, cel puțin o dată pe an, să ne aducă aminte cât de important este să fii fericit, pentru că atunci ziua de 20 martie a fost proclamată Ziua Internațională a Fericirii. Inițiativa i-a aparținut lui Jayme Illien, consiler la Națiunile Unite și membru al organizației „Economiști pentru pace și securitate”, care a vrut să atragă atenția că banii și produsul intern brut al țărilor nu definesc neapărat gradul de fericire pe care o trăiesc locuitorii.

Prin decizia Națiunilor Unite, fericirea are astfel o zi a ei, una pe care toate cele 193 de țări membre ale ONU trebuie să o celebreze „în manieră potrivită, în special prin activități educative și prin politici publice care să sporească bunăstarea popoarelor”.

„Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viață fericită și împlinită, în armonie cu natura. Când acțiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogățim cu toții. Compasiunea aduce fericire și ne ajută în modelarea viitorului pe care ni-l dorim”, a subliniat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Și tocmai pentru că a vrut să arate că fericirea nu se măsoară doar în bani, regele din Bhutan, un mic stat de la poalele Munților Himalaya, a adoptat încă din anul 1972 un indicator de bunăstare care se numește „Fericirea Națională Brută”. Și nu banii sunt elementul principal de care depinde valoarea acestui coeficient. Dincolo de bunurile materiale pe care le au cetățenii, autoritățile din Bhutan măsoară fericirea prin factori precum armonia în comunitate, coeziunea socială, echilibrul dintre muncă și timp liber, dar și calitatea mediului înconjurător.

De aici, indicatorul fericirii a fost adoptat și în Thailanda, acolo unde a fost introdus și un „Index verde” în anul 2007, iar în doi ani și Statele Unite deveniseră deja mult mai preocupate de fericirea cetățenilor. În 2009 în SUA a fost făcut publică o cercetare sociologică care urmărea calcularea unui „indice al fericirii” pe baza analizării sănătății emoționale, a mediului de muncă și a accesului la necesitățile de bază ale cetățenilor.

După ce s-a încercat calcularea ei după tot felul de formule, Fericirea și-a găsit până la urmă locul și în guvernele câtorva state din lume. Astăzi, Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Scoția au deja câte un minister al Fericirii. Totuși, țările în care trăiesc cei mai fericiți oameni din lume nu și-au desemnat încă un ministru care să se ocupe special de acest domeniu. De curând, ONU a dat publicității un raport care a arătat că statele în care fericirea e la ea acasă sunt Danemarca, Elveția și Islanda. Dintre cele 156 de țări monitorizate, România se află la jumătatea clasamentului, pe locul 71.