Prima pagină » Cu Gândul La Fericire » MOTIVUL pentru care oamenii optimiști au „noroc” în viață

MOTIVUL pentru care oamenii optimiști au „noroc” în viață

MOTIVUL pentru care oamenii optimiști au „noroc
Psihologul clujean Daniel David de la Universitatea "Babeș-Bolyai" (UBB), cel care a dezvoltat o serie de terapii revoluționare cu ajutorul roboților pentru copiii care suferă de autism, consideră fericirea ca fiind "atitudinea pozitivă față de propria viață".

Daniel David spune că rețeta pentru a fi fericit include lucruri simple, cum ar fi comportamente care îi produc emoții pozitive, printre care sportul sau cercetarea, corelate cu o activitate de predare care se bazează pe o gândire critică.

„Fericirea este o atitudine pozitivă față de propria viață. Asta înseamnă să fiu împăcat cu trecutul, să fiu bucuros, mulțumit în prezent și să privesc viitorul cu optimism. Ca să fiu fericit trebuie să pot face ceea ce îmi produce emoții pozitive, sport și cercetare, sau să fiu angajat în activități de cercetare care se bazează pe aspectele psihologice tari – gândire critică, pe care le am. Contează și să-mi fie mereu clar setul valoric, tradus prin tradiție, excelență, onoare după care îmi ghidez viața”, explică David.

El crede că se poate să fii fericit și în România, indiferent de resursele financiare sau sociale pe care le ai și că fericirea nu depinde de ceea ce ți se întâmplă în viață, ci de modul în care interpretezi aceste evenimente.

„Dacă le interpretez rațional (flexibil, noncatastrofic, tolerant, într-o logică a acceptării, fără generalizări excesive) este simplu să fiu împăcat cu trecutul, să fiu bucuros, mulțumit în prezent și să privesc viitorul cu optimism. Așa cum am spus, în plus, setul valoric este gratuit și nu te poate opri nimeni și nimic să ți-l clarifici și să ți-l asumi”, a conchis Daniel David.

Daniel David este profesor de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la UBB Cluj-Napoca, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul universității clujene. Din anul 2009 este profesor asociat și la Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA, și directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referință la nivel internațional pentru cercetarea și practica în psihoterapie și sănătate mintală.

În anul 2008, la propunerea autorității naționale pentru cercetare științifică, a fost decorat pentru știință cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler.

Daniel David este cel care a dezvoltat la UBB o serie de terapii revoluționare cu roboți pentru tratarea copiilor care suferă de autism, iar recent a lansat, în premieră națională, primele filme de desene animate terapeutice pentru copii, „Retman și Retmagia”.