Prima pagină » Cu Gândul la România » Ambulanța pentru monumente, o inițiativă românească susținută de Prințul Charles și premiată de Comisia Europeană: Zeci de monumente istorice restaurate cu ajutorul meșterilor și studenților voluntari

Ambulanța pentru monumente, o inițiativă românească susținută de Prințul Charles și premiată de Comisia Europeană: Zeci de monumente istorice restaurate cu ajutorul meșterilor și studenților voluntari

Ambulanța pentru monumente, o inițiativă românească susținută de Prințul Charles și premiată de Comisia Europeană: Zeci de monumente istorice restaurate cu ajutorul meșterilor și studenților voluntari

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică sunt pe lista clădirilor care necesită salvarea de urgență, iar numărul lor crește îngrijorător. Proiectul “Ambulanța pentru Monumente”, prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale, se numără printre câştigătorii premiilor europene pentru patrimoniu, la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare. Anul acesta au fost premiate 21 de inițiative din 15 țări europene. Premiile sunt oferite de Comisia Europeană și Europa Nostra.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea monumentelor istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului.

Intervențiile de restaurare sunt făcute pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale

„Pentru că sunt sute de monumente care stau să cadă, am decis să nu mai așteptăm ajutorul nimănui și să acționăm prin intermediul voluntarilor. Beneficiarul ne oferă materialele necesare, cum sunt cele de construcție, noi venim cu voluntarii și cu meșterii, și punem în siguranță, în mod gratuit, acel obiectiv”, a declarat  Eugen Vaida, coordonatorul proiectului.

 

„Până în momentul de față, am pus în siguranță 32 de obiective, urmând să ne extindem mai mult la nivel național. Deocamdată, acoperim 35% din teritoriu”, a declarat pentru Europa FM, Eugen Vaida, coordonatorul proiectului. Bisericile din Strei, Vălari (Episcopia Devei şi Hunedoarei), Lucşoara de Sus (Arhiepiscopia Aradului), Dragomireşti (Vicariatul Ortodox Ucrainean), Brusturi (Episcopia Sălajului) sunt doar câteva dintre monumentele restaurate prin intermediul proiectului la care participă zeci de voluntari.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător

Proiectul “Ambulanța pentru Monumente” a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului, se arată pe siteul proiectului. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost selectat de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra, se menționează într-un comunicat de presă transmis redacției de Asociaţia „Ambulanţa pentru monumente”.  Scopul acestor premii este acela de a promova cele mai bune practici legate de conservarea patrimoniului, cercetare, management, voluntariat, educație și comunicare. Premiile sunt finanțate de programul Europa Creativă al Uniunii Europene .

La ediția din 2020, câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă, după o evaluare atentă a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene.

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile, dedicată salvgardării și promovării patrimoniului cultural și natural. Federație pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, Europa Nostra acoperă mai mult de 40 de țări. Fondată în 1963, este recunoscută astăzi ca rețeaua de patrimoniu cea mai reprezentativă din Europa.

Cele 21 de inițiative premiate intra în competiția pentru Premiul Publicului. Câștigătorii vor fi anunțați în această vară și vor primi 10.000 euro fiecare.

 

 

Citește și