Prima pagină » Cu Gândul la România » ”Cadoul de Crăciun”, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile

”Cadoul de Crăciun”, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Bogdan Mureșanu – regizor, scenarist, producător și director al casei de producție Kinotopia – s-a născut în Bucureşti, în anul 1974. A scris şi regizat scurtmetrajele „Tuns, ras şi frezat” (2013), „Negruzzi 14” (2016), ‘„Magicianul’” (2018), iar ”Cadoul de Crăciun” a devenit, rapid, un adevărat punct de reper în lumea scurtmetrajelor și nu numai.

„Cadoul de Crăciun” a fost desemnat – la începutul anului 2019 – câştigătorul marelui premiu al competiţiei internaţionale a Clermont-Ferrand FF, acesta fiind cel mai important festival de scurtmetraje la nivel mondial. De asemenea, a mai câştigat premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj la TIFF 2018, premiul Gopo 2019 la categoria „cel mai bun scurtmetraj”, precum şi o menţiune specială la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier.

Scurtmetrajul a fost recompensat, de altfel, și cu premiul publicului la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok, iar de la apariție a câștigat nu mai puțin de 53 de premii la toate marile festivaluri de profil, devenind cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile.

Bogdan Mureșanu: ”Anul trecut, Cadoul de Craciun era premiat la Clermont”

Bogdan Mureșanu: ”Poate și publicul românesc va începe să descopere și să iubească ce s-a făcut în toți acești ani”

Bogdan Mureșanu spune că își dorește ca publicul din România să aprecieze, la justa valoare, tot ceea ce s-a realizat, în ultimii ani, la nivel cinematografic în România.

”Noul val” înseamnă regizori talentați și filme cu puternic impact, iar în ceea ce privește activitatea sa consideră că scurtmetrajul ”Cadoul de Crăciun” se află în ”siajul acestor performanțe” notabile.

”Cinematografia românească a atins până acum, grație unor regizori minunați, niște cote ale performanței artistice cunoscute în toată lumea. “Cadoul de Crăciun” este în siajul acestor performanțe. Abia acum, poate și publicul românesc va începe să descopere și să iubească ce s-a făcut în toți acești ani. Odată ce va descoperi filmele noului val și al vechiului val, îi va adora, cum fac și eu, pe Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Călin Netzer”, spunea Bogdan Mureșanu, la începutul acestui an.

În luna februarie a acestui an, pelicula ”Opinci” a primit a primit premiul Canal plus al juriului Young audience, iar Bogdan Mureșanu – scenarist – și-a manifestat bucuria pe pagina sa de socializare.

”Nu-i de mirarare că îmi place așa tare la Clermont și nu numai pentru cea mai bună Angus steak din lume! Anul trecut, Cadoul de Craciun era premiat la Clermont. Anul ăsta, Opinci, animația fraților Anton și Damian Groves, la care am lucrat și eu din postura de scenarist, a primit premiul Canal plus al juriului Young audience. Sper ca la anul să revin in festivalul meu favorit cu Magicianul. Bravo din toată inima echipei care a lucrat la filmul OPINCI vreme de cinci ani!!!”, a scris regizorul.

Comedie neagră despre ultima zi din comunism

„Cadoul de Crăciun” este o comedie neagră despre ultima zi de comunism – 20 decembrie 1989 -, având în centrul atenției o familie din București care află că băiatul de 7 ani a expediat prin poștă o scrisoare către Moș Gerilă. Nimic surprinzător, la o primă vedere, numai că băiețelul a menționat în respectiva scrisoare… dorința tatălui de a-l vedea pe Ceaușescu mort.

Coproducţia româno-spaniolă „Cadoul de Crăciun”, scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu, a fost desemnată cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 32-a gală a premiilor Academiei de Film Europene (EFA). Gala a fost organizată  în Berlin și este considerată o competiție a „Oscarurilor europene”.

Academia Europeană de Film a fost fondată în 1988 și reuneşte peste 3.600 de profesionişti din industria cinematografică. Are ca scop promovarea filmului european. Galele EFA sunt organizate – la fiecare doi ani – în capitala Germaniei, iar în ceilalți ani în diverse oraşe europene.

”Observ că lucrurile în România se pot schimba doar după o catastrofă, fie că e un cutremur, fie că e Colectiv. Iar disfuncționalitățile se pun în discuție abia la ocazii, să zicem, notabile, precum Simona Halep, primul român care poate ajunge la Oscar, primul român în spațiu etc. Există o obsesie a primatului aici și a extraordinarului și asta vine din faptul că noi nu avem puterea, ca tară, să schimbăm lucrurile nefuncționale în mod obișnuit. România așteaptă evenimente nemaipomenite prin care să regleze lucrurile și să le facă funcționale”, spune regizorul Bogdan Mureșanu.

”Cadoul de Crăciun”, nominalizat la Premiile Oscar 2020

Pentru Premiile Oscar din acest an, „Cadoul de Crăciun” a fost selectat din 191 de filme și s-a calificat alături de alte 10 scurtmetraje. Din această listă de zece producții, doar 5  care au intrat finală pentru trofeu, câștigătorii fiind anunțați în cadrul galei care a avut loc pe data de 9 februarie. Din păcate, ”Cadoul de Crăciun” nu s-a regăsit pe această listă ”privilegiată”, însă premiile obținute de-a lungul timpului vorbesc de la sine despre valoarea indiscutabilă a acestei pelicule de 23 de minute, produsă de Bogdan Mureşanu, Vistor Dumitrovici şi Eduardo Moises Escribano Solera. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte actorii Ioana Flora şi Adrian Văncică.

„Lista mea de mulţumiri este atât de mare şi nu o pot scrie aici, dar mă gândesc la toată lumea implicată în acest lucru imens pe care l-am făcut până acum”, a scris Bogdan Mureșanu pe contul de socializare.

„Te-ai aștepta să fie dintr-o experiență personală și nu te-ai înșela. Inventasem cu vărul meu și cu sora mea un limbaj secret pe vremea aia și codasem tot felul de propoziții anticomuniste de care părinții noștri aflaseră și a urmat un fel de măcel, nu foarte departe de film”, a declarat regizorul pentru Digi24.

Lista filmelor care au fost nominalizate la Oscar 2020, alături de „Cadoul de Crăciun”:

  • “Brotherhood”
  • “The Christmas Gift”
  • “Little Hands”
  • “Miller & Son”
  • “Nefta Football Club”
  • “The Neighbors’ Window”
  • “Refugee”
  • “Saria”
  • “A Sister” “
  • Sometimes, I Think about Dying”
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și