Campion european la șah la 10 ani: Cum a reușit David Radu să aducă în România cupa Uniunii Europene la șah

Campion european la șah la 10 ani: Cum a reușit David Radu să aducă în România cupa Uniunii Europene la șah
David radu, campion european la șah la 10 ani. Sursa FOTO: newsweek.ro
Publicat: 11/09/2020, 23:59
Actualizat: 12/09/2020, 13:48

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

David Radu a devenit campion la șah în Uniunea Europeană la doar 10 ani, după ce a câștigat numeroase competiții naționale și internaționale. David a învățat să joace șah pe când avea doar patru ani, după ce a părinții l-au dus, alături de câțiva colegi, de grădiniță la un club de șah din cartier. De atunci și-a început inițierea în jocul minții la Clubul Mihai Marin din București, unde a mers timp de trei ani.

Ducu, așa cum îi spun cei apropiați, a fost curios și a vrut să meargă și el să vadă despre ce e vorba. Nu știa nimic despre șah. „Am fost vreo 8-9 copii, dar am rămas numai eu pentru că restul nu prea erau cuminți, nu prea le-a plăcut șahul. Mi-a plăcut foarte mult acolo, deși n-am înțeles mare lucru la început“, povestește David pentru Newsweek.

„Locul unde se țineau orele de șah era foarte aproape de grădiniță, și doamna Luiza Marin, cea care i-a pus piesele de șah în mână, mi-a spus că e un copil cu calități pentru șah și așa am început să-l ducem acolo de două ori pe săptămână”, a povestit mama micului șahist.

Delegația României, condusă de antrenorul Ioan Costiuc, a obținut cinci medalii la ediția din 2018 a Campionatul Uniunii Europene de şah pentru copii

Alături de Ștefan Vlad Păunescu și de David Radu, au mai fost premiați David Alexandru Botea (argint la grupa de 10 ani), Teodor Cosmin Nedelcu (bronz la grupa de 12 ani) și Mihaela Ioana Trifoi (medalia de bronz la grupa fete 14 ani).

Radu a intrat în competiții pentru prima dată la vârsta de 6 ani, reușind să câștige mai multe partide

Ulterior, a urmat o ascensiune rapidă, acesta participând la Campionatul Mondial, la cel European și la cel al Uniunii Europene, pe lângă competițiile interne unde a concurat chiar la seniori. Primul concurs mai mare a fost Campionatul Național din 2016 unde s-a clasat în prima jumătate a clasamentului. În 2017 a participat la Europenele de la Mamaia. Apoi, în aprilie 2017, la Concursul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade“, a ieșit pe primul loc la „blitz“ și pe locul 2 la clasic, cu același număr de puncte ca și câștigătorul, diferența fiind făcută pe criterii de concurs.

David Radu  se antrenează acasă cu maestrul Ion Glodeanu și își dorește să ajungă într-o zi maestru internațional

La Campionatul Mondial Școlar organizat la Iași a ieșit pe locul 11 din peste 100 de participanți, competiția fiind câștigată de un mongol. A urmat apoi Campionatul Național unde a ieșit pe 3, loc ce i-a dat dreptul să participe la Campionatul Uniunii Europene. Locurile 1 și 2 sunt trimise de Federație la Campionatul Mondial sau la cel European. Acolo a ieșit pe primul loc.

„Venea ziua lui pe 18 aprilie și am zis să-i facem o petrecere, să invităm prietenii, să sărbătorim cumva. Atunci el a zis că își dorește un singur lucru de ziua lui, că vrea să ajungă la Mondialele școlare de șah de la Iași. Noi am spus că hai, poate să vedem la anul. Dar el a zis că n-a fost niciodată la un Mondial că vrea să meargă neapărat. Până la urmă am ajuns, doar pentru că și-a dorit el foarte mult. Așa că de ziua lui am făcut un efort foarte mare pentru noi și am fost la Campionatul Mondial. A trebuit să plătim o taxă ca orice alt participant. Am plătit amândoi cam 4.000 de lei. Și a ajuns acolo unde erau mulți jucători cu CM (candidat de maestru) la 10 ani. Și el a început atunci să spună că și-ar dori și el foarte mult să ajungă CM. Nici nu știam ce înseamnă. Iar anul acesta a devenit candidat de maestru, după ce a câștigat un concurs al Uniunii Europene, în Cehia pe 15 august“, povestește mama lui Ducu.

Magnus Carlsen, actualul campion mondial și fost copil-minune al șahului este modelul care îl inspiră pe Ducu

Îl admiră pe Magnus Carlsen, actualul campion mondial. Norvegianul a fost un copil-minune al șahului și apoi a excelat la „blitz“ varianta rapidă a jocului de șah. Carlsen are cel mai mare Elo – 2882 (sistem de punctaj care stabilește ierarhia în șah) din istorie.

Lui Ducu îi place pentru că e cel mai bun din lume. Îi urmărește jocurile, însă copilul a optat pentru un stil de joc diferit. „Stilul meu este unul de atac“, spune Ducu strengărește. Apoi explică știlul său în șah, povestind cum joacă tenis de masă. Servește cu efect și trage pe colt. Atacă mereu, ca la șah.

Pentru el, elementul cel mai important pentru un jucător de șah este ca atunci când joacă multe ore să nu-și piardă cumpătul. Știe că pentru a ajunge un mare maestru trebuie să înveți să manevrezi, să faci strategie apoi să ataci. Întotdeauna trebuie să studiezi. El face acum două deschideri despre care spune că sunt foarte bine studiate și câștigă cu ele de obicei. Visul lui este să ajungă maestru internațional.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?