Cornel Micu, tânărul premiat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru rezultate excelente la învăţătură: Au fost peste 30 de ore de examen
„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.
Cornel Micu, un tânăr din comuna doljeană Ghidici a ajuns vedetă în Marea Britanie, după ce a fost premiat de regina Elisabeta a II-a pentru rezultate excelente la învăţătură. El a primit medalia de aur înmânată personal de regina Regatului Unit al Marii Britanii, ca urmare a rezultatelor excepționale la învățătură, la KES Academy Sixth Form. În prezent, tânărul este student la Imperial College din Londra, unde urmează specializarea Inteligență Artificială, din cadrul domeniului Informatică.
„Mr. Micu, îți doresc să fii întotdeauna cel mai bun dintre cei buni, ca acum!”, sunt cuvintele solemne rostite de regina Elisabeta a II-a în momentul în care i-a decernat premiul.
Întâlnire privată cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Premierea lui Cornel Micu cu Medalia de Aur a făcut furori în presa din Marea Britanie. Tânărul din județul Dolj a fost descris ca fiind un student care a impresionat repede staff-ul de la KES Academy Sixth Form (Academia Regele Edward al VII-a) din King’s Lynn, dar și pe colegii săi, prin comportamentul deosebit de politicos și prin abilitățile sale academice.
În cadrul unei întâlniri private, organizate special pentru el, cu regina, tânărul primea, pe 3 februarie 2019, chiar din mâinile Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, medalia de aur ca recunoaștere a rezultatelor deosebite la învățătură.
Potrivit publicației britanice Eastern Daily Press, Cornel Micu a fost însoțit la ceremonie de membrii familiei sale, care au fost foarte emoționați să o întâlnească pe Regină.
Cu câteva zile înainte de ceremonia de înmânare a medaliei de aur, Cornel a fost curpins de emoții cum nu mai cunoscuse până atunci. „Urma să dau mâna cu Regina. Să vorbesc cu ea. Iar acest simplu fapt era de-a dreptul copleșitor”, mărturisește Cornel emoția acestei întâlniri.
Cornel Micu: „În sistemul educaţional din Anglia nu se dau teme. Este responsabilitatea studentului să lucreze”
Într-o declarație acordată ziarului Gazeta de Sud, el descrie sistemul de învățământ britanic: ”Liceul are două etape. În primii trei ani, se studiază mai multe materii. Numărul disciplinelor de studiu variază în funcţie de şcoală şi de specializare. Eu am studiat 11 discipline. La sfârşitul celor trei ani, se susţin examene şi se aplică pentru etapa următoare, numită Sixth Form, care durează doi ani. La Sixth Form, cursantul studiază trei-patru materii, dar aprofundat. Două dintre ele sunt obligatorii, în cazul meu au fost matematica şi matematica avansată. Am mai avut de ales alte două discipline, şi am optat pentru italiană şi informatică. ”
„În sistemul educaţional din Anglia nu se dau teme. Este responsabilitatea studentului să lucreze. În primii trei ani, elevii dau teste, dar nu sunt scoşi la tablă. În ultimii doi ani, nu se mai dau teste şi note. Se susţin examene de absolvire, iar notele contează pentru a obţine locul la facultate. Au fost însă peste 30 de ore de examen. De exemplu, la italiană am susţinut două examene scrise, fiecare cu o durată de două ore şi jumătate, la informatică – două examene tot de câte două ore şi jumătate. La matematică au fost mai multe examene. Au fost 12 capitole şi am dat examen din fiecare capitol. Nu am făcut pregătire suplimentară cu profesori“, a mai spus Cornel Micu.
„Am ascultat, fermecat, discursul Majestății Sale. M-am simțit, preț de câteva minute, la rândul meu Rege”
Chiar în ziua evenimentului, pe 3 februarie, tânărul a realizat brusc faptul că se află în fața unui moment unic în viață. „Am ascultat, fermecat, discursul Majestății Sale. Un discurs numai pentru mine. Despre mine, realizările mele și beneficiile unei activități școlare de care eram și sunt mândru. A fost ziua în care m-am simțit, preț de câteva minute, la rândul meu Rege”, a dezvăluit, pentru EvZ, tânărul eminent.
Cornel Micu și-a petrecut anii de liceu în Marea Britanie din 2016, într-una din clasele celebrei King Edward VII Academy, din King’s Lynn, în apropierea reședinței regale din Sandringham. „Am studiat aici trei materii: matematică, matematică avansată și informatică, specializarea „Inteligență Artificială”. În paralel, am dat și examenul la italiană, deși nu am studiat propriuzis materia. După examenele finale din 2018, am fost ales pentru premiul care se decernează, an de an, începând cu 1864, celor mai buni elevi”, a povestit tânărul.