CU GÂNDUL LA ROMÂNIA. Cristina Petcu, unul dintre puținii experți români în reformarea Organizației Națiunilor Unite: Am lucrat cu Interpol și Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI)
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.
Nedefinită, însă înrădăcinată și dezvoltată de-a lungul timpului, apartenența la cetățenia globală a condus-o pe Cristina Petcu pe drumuri ce i-au arătat că viețile tuturor sunt corelate în moduri care depășesc limitele și preocupările noastre umane. Într-o epocă de provocări planetare și interconectate între țări – de la încălzirea globală până la lupta împotriva pandemiei Covid-19 – , niciodată nevoia nu a fost mai mare pentru un sentiment de soarta umană comună.
Așa cum Diogene din Sinope s-a numit pentru prima oară un politician kosmou (cetățean al lumii, în greacă), realități similare ne pot ghida în prezent. Toți experimentăm identități încorporate în altele mai cuprinzătoare.
Cristina Petcu a arătat că, prin perseverență, responsbilitate și disciplină, scopul ei a devenit unul pentru apărarea demnității umane și promovarea răspunderii sociale și solidarității internaționale, iar toleranța, incluziunea și recunoașterea diversității ocupă locul principal.
Românca, cu o viziune și o dorință de a servi umanității, este cercetător stabilit în Washington, D.C. Principala misiune a sa este de a reforma Organizația Natiunilor Unite, dar și alte instituții multilaterale precum grupul G20. Cristina Petcu este unul dintre tinerii promițători care a reușit să devină unul dintre experții pe care ONU se poate baza, în vederea identificării anumitor strategii menite să răspundă provocărilor globale existente.
La fel ca și identitatea globală, într-o oarecare măsură, personalitatea Cristinei trece orice graniță, reușind să impresioneze atât personalități politice, cât și oameni simpli. Pasiunea româncei o definește întru totul, iar viziunea și propriile idealuri au plasat-o de fiecare dată printre cei mai buni.
Cristina Petcu: “Munca mea se axează, în special, pe reforma Organizatiei Națiunilor Unite”
“În termeni de identitate, dintotdeauna m-am văzut a fi un cetățean global înainte de a fi cetățean (în acte) al României. Asta înseamnă că mă văd ca fiind o persoană care este parte a unei comunități globale și că am responsabilități civice care transcend comunitatea și țara mea de origine. Fiind pasionată de istorie, încă de mică mi-am dat seama că rolul meu este de a servi umanitatea, adică omul în sine, fără deosebire de culoarea pielii, apartenența politică sau situația economică.
M-ai întrebat ce mă face fericită pe mine. Cred că, în primul rând, descoperirea continuă a țelurilor și menirii, și folosirea competențelor mele în scopul servirii umanității. Fericirea este un sentiment continuu – atunci când lucrezi în fiecare zi pentru crearea unui impact pozitiv în lume -. Atunci când ai un scop definit care depășește interesul propriu, schimbatul des de țări sau locații și multe alte dificultăți nu se mai resimt precum sacrificii.
La momentul actual, lucrez la ”The Stimson Center”, un institut de cercetare bazat în Washington D.C. focusat, în mod primar, pe promovarea securității internaționale, prosperității și justiției prin cercetare aplicată, analiză independentă și inovații politice. Munca mea se axează, în special, pe reforma Organizației Națiunilor Unite, dar și pe reforma altor instituții multilaterale, precum instituțiile financiare sau grupul G20. Aici conduc proiecte de cercetare cu scopul de a consolida instituțiile globale pentru a face față mai bine provocărilor globale existente și emergente și pentru promovarea soluțiilor multilaterale în vederea adresării problemelor internaționale.
În contextul extinderii populismului și naționalismului exclusiv, încercăm să atragem atenția comunității internaționale asupra faptului că este important să lucreze în continuare în concordanță cu principiile multilateralismului. În acest context, anul trecut, eu și echipa mea am publicat două rapoarte care examinează deficitul de leadership în cooperarea multilaterală, atât pentru a adresa pandemia COVID-19, cât și alte probleme globale precum schimbările climatice, violența politică, atacurile cibernetice și inegalitatea crescândă din și dintre țări: Coping with New and Old Crises: Global and Regional Cooperation in an Age of Epidemic Uncertainty si UN 2.0: Ten Innovations for Global Governance 75 Years beyond San Francisco”, subliniază Cristina Petcu.
Curiozitatea și dorința de a înțelege conflictele armate, diplomația, procese de pace nu au apărut din senin, ci în cadrul orelor de istorie, în perioada adolescentină. O persoană energică, care ar putea fi ascultată ore în șir, Cristina Petcu a fost determinată să treacă granițele naționale și să pornească în călătoria dobândirii unei educații practice. Atât bursa Erasmus, cât și experiența AIESEC au fost definitorii pentru oportunitățile care urmau să apară.
“Dintotdeauna mi-a plăcut foarte mult istoria, să înțeleg conflictele armate, procesele de pace, politicile publice. De asemenea, am fost fascinată de diplomație.
Am hotărât să urmez studiile de licență la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, iar în acea perioadă am studiat un semestru și la Universitatea din Barcelona prin intermediul bursei Erasmus. Mi-am dat seama repede că sistemul educational românesc dar și european, în general, este focusat în mod principal pe concepte teoretice, lăsând puțin spațiu pentru gândire și analiză critică și aplicare a acestor concepte. Personalitatea mea extrovertă și focusată pe „aplicare” nu m-a ajutat să mă bucur în special de acest tip de educație. Așa că am căutat partea de „aplicare” și „practică” în alte locuri. În timpul facultății m-am alăturat organizației internaționale studențești AIESEC unde am dobândit nu numai competențe tehnice, dar am învățat ce înseamnă conștiința de sine, responsabilitate și importanța setării de obiective definite. Să mă alătur AIESEC-ului a fost, probabil, una dinre cele mai bune și importante decizii pe care le-am luat. Recomand oricărui student să facă voluntariat pentru această organizație.
Ulterior, am aplicat la programe de masterat în Statele Unite si am obtinut o bursă școlară la programul de masterat în relații internaționale la universitatea ”The New School”, în New York. M-am stabilit în New York, în anul 2016.
New York a fost o alegere simplă, pentru că sediul central al Națiunilor Unite este acolo, iar posibilitatea de a studia cu profesori experți, de a obtine un internship, de a merge la evenimente relevante si de a face networking era mult mai mare”.
O cercetare realizată de româncă, pe parcursul studiilor, avea să îi stârnească interesul de a merge să lucreze în America Latină. Interesul nu a fost pricinuit doar acesteia, ci și miilor de cititori care s-au simțit captivați de tematica aleasă. Pasiunea ei nu a trecut doar granițele națiunilor, ci și granițele gândurilor celor din jur.
Ajunsă în New York, Cristina Petcu s-a stabilit într-o comunitate majoritară Latină, unde a învătat motivațiile sociale ce i-au împins pe mulți dintre aceștia să imigreze către Statele Unite. În 2017, la câteva luni după preluarea puterii de către fostul Președinte al SUA, Donald Trump, Cristina conducea o cercetare despre impactul noilor politici de deportare asupra familiilor latine imigrante. Desprinsă parcă din filmele de acțiune, povestea Cristinei evidentiază dorința de a porni pe meleaguri necunoscute și provocatoare, ce s-a amplificat și concretizat. Așa a ajuns în America Latină.
“Am fost dintodeauna interesată să înțeleg de ce America Latină este cea mai violentă regiune din lume și războiul impotriva drogurilor.
În 2017, am scris un studiu pentru programul masteral despre impactul globalizării asupra traficului de droguri care, spre surprinderea mea, a atras de-a lungul timpului peste 11.000 de cititori online. Cercetarea m-a determinat să merg să lucrez pentru Observatorul de Droguri din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Columbiei, însă aplicația mi-a fost respinsă datorită faptului că nu eram cetățean columbian.
Cu toate acestea, am reușit, în vara anului 2017, să lucrez în Guatemala cu Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC). Intenția mea, de când am plecat din România, a fost să ajung să lucrez într-o țară sub-dezvoltată sau în conflict pentru că numai așa știam că voi putea să obțin o adevărată experiență „de teren”. Voiam să înțeleg nu numai factorii care inhibă progresul social, economic și uman dar și elementele care mențin pacea într-o societate sub-dezvoltată, ori afectată de violență – atitudini, structuri și instituții care stau la baza societăților pașnice -. A fost pentru prima dată când am pășit în America Latină și prima mea experiență directă cu ONU”, mărturisește Cristina.
Profesionalismul de care a dat dovadă a fost apreciat și de autoritățile publice din Guatemala. Cristina Petcu a lucrat cu Interpol pe proiecte ce ofereau traininguri poliției naționale.
Cristina Petcu: “Am lucrat cu Interpol si Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) pentru îmbunătățirea capacităților poliției naționale a Guatemalei”
“Probabil unul dintre primele lucruri pe care le-am conștientizat în Guatemala a fost că libertatea de circulație și securitatea nu este asigurată, iar ca femeie, este necesar de evitat a ieși singură la pas prin oraș, seara. Cel mai deranjant a fost, totuși, să privesc inegalitatea și corupția endemică din țară. Analiza de birou a acestor probleme nu se compară cu ceea ce reușești să observi atunci când ești acolo. La UNODC am avut șansa de a lucra pe niște proiecte captivante și foarte educaționale. Am lucrat cu Interpol si Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) pentru îmbunătățirea capacităților poliției naționale a Guatemalei și a procurorilor de a detecta, investiga și urmări penal infracțiunile informatice comise împotriva copiilor și adolescenților – precum pornografia infantilă si abuzurile sexuale”.
Cristina spune că ”biletul norocos” către Statele Unite i-a schimbat viața într-un mod neașteptat, reușind să se facă remarcată într-o țară multiculturală, într-o perioadă în care politicile de imigrare nu erau constante.
Petcu, cercetător stabilit în Washington D.C.: “Încerc să fiu un ambasador al țării mele, să arăt că și noi, cei uitați din Estul Europei, putem să aducem valoare comunității globale”
“Voi fi sinceră în a spune că încă nu îmi este clar cum mă raportez la identitatea românească. De fiecare dată când sunt introdusă în diferite cercuri, mă reped să zic că sunt din România, nu din mândrie, ci pentru că încerc să îmi reprezint țara, care are tineri de valoare. Doresc să fiu un ambasador al României, să arăt că și noi, cei uitați din Estul Europei, putem să aducem valoare comunității globale.
Oportunitatea de a putea rămâne în SUA pentru a lucra, după terminarea studiilor, este rară pentru studenții internaționali. Șansa care mi-a fost acordată, de a lucra la unul dintre institutele de cercetare de top ale SUA se datorează în mare parte mamei și celor apropiați care mi-au oferit întotdeauna susținere și energie pentru a izbăvi pe alte meleaguri. Acum, și eu și ei, așteaptă să vadă care este următorul popas în călătoria vieții”.
În continuare, Cristina Petcu și-a dorit să evolueze, să învețe mai mult despre operațiunile de menținere a păcii ale ONU și să cerceteze teme legate de tineret, pace și securitate.
“În primăvara lui 2018, am realizat un internship cu Biroul Pentru Statul de Drept și Instituții de Securitate (OROLSI) în cadrul Departamentul Operațiunilor de Pace al ONU din New York. Trebuie să menționez că, înainte de a obține acest internship, am trimis numeroase aplicații și am fost respinsă de multe ori. Am continuat să aplic pentru că cealaltă posibilitate era să îmbrățișez eșecul, însă atunci când ai o determinare de neclintit eșecul nu este o opțiune. Printe multe alte responsabilități, acolo am avut șansa să contribui la activitățile biroului pentru un studiu cu privire la Tineret, Pace și Securitate. Această expunere mi-a deschis calea pentru a lucra în același an cu agenția ONU – UN Habitat – pentru care eu și alți colegi de la programul de masterat am dezvoltat un studiu denumit Action Framework for Urban Youth Engagement în the New Global Agendas, care oferă analiză despre și recomandări pentru includerea tinerilor în agendele de dezvoltare globale. Această temă continuă să fie importantă pentru mine și chiar, în urmă cu câteva luni, am publicat un studiu prin care utilizez rezoluția Consiliului de Securitate al ONU 2050, Tineret, Pace și Securitate, pentru a repoziționa tinerii în practica programelor de dezarmare, demobilizare și reintegrare a foștilor combatanți de război”.
“75 de ani de la crearea ONU. Ce urmează?”
“În 2020, ONU a sărbătorit 75 de ani de la înființare. Cu această ocazie, cele 193 state membre au adoptat Declarația UN75 care include 12 angajamente, precum prevenirea conflictelor și egalitatea de gen. Declarația mandatează Secretarul General ONU să recomande modalități de a avansa cele 12 angajamente. Acest lucru creează o oportunitate pentru statele membre, secretariatul ONU și societatea civilă de a înainta un efort ambițios de revitalizare instituțională globală. Echipa mea și cu mine, împreună cu parteneri din întreaga lume, lucrăm pentru a ne asigura că acest proces și acest raport vor deschide calea pentru generarea unor reforme instituționale necesare pentru ONU. Idei de reformare nu lipsesc. Anul trecut, Forumul de Guvernanță Globală UN75, organizat the institutul meu a dezbătut 20 de reforme instituționale, normative și operaționale și a creat 20 de parteneriate publice-private”.
O fire competitivă și disciplinată, Cristina Petcu i-a impresionat pe cei cu care a lucrat. Personalitatea, credința în propria viziune, drumul croit pentru a-și atinge visul de a lucra în folosul umanității a făcut ca românca să fie selectată dintr-o multitudine de candidați, cu mai multă experiență.
“Din punctul meu de vedere contează foarte mult disciplina pentru a ajunge unde îți dorești.
Mă consider norocoasă că am reușit să îmi definesc idealurile destul de devreme. Directorul programului pentru care lucrez mi-a spus că, deși primise foarte multe aplicații de la persoane cu PHD, a apreciat, pe lângă competențele mele, energia, entuzismul și pasiunea clară pentru domeniul vizat, emanate și în timpul interviului”.
Nu doar la locul de muncă a fost observată, dar și de oficiali de rang înalt. Cristina a fost singurul european și românca care a participat la un dialog deschis cu Secretarul General al ONU, invitație pentru care s-a simțit onorată.
“Am fost invitată să particip la un dialog deschis cu Secretarul General al ONU”
“Anul trecut, am fost invitată să particip la un dialog deschis cu Secretarul General ONU, António Guterres, pentru a inaugura evenimentul de consultare globală pentru aniversarea de 75 de ani ai ONU.
A fost un moment special și m-am simțit onorată să fiu ascultată de Secretarul General. Cred că presiunea cea mai mare a venit, nu din audiență, ci din faptul că eram conștientă că mulți tineri sau colegii mei, reprezentanți ai societii civice, nu au oportunitatea de a participa în astfel de spații. Voiam ca vocea mea să fie și vocea lor, voiam să mă asigur că voi folosi acel moment într-un mod înțelept pentru a transmite nu mesajul meu, ci mesajul tuturor celor cu care lucrez cot la cot pentru îmbunătățirea sistemului de guvernanță global”.