Românca Ioana Tiron Tezçakın trăiește de câțiva ani în Istanbul, unde a fost activă atât în lumea traducerilor literare, la atelierele organizate de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” (ICR), dar și, mai recent, în cea a picturii. Chiar marți, cu ocazul Zilei Internaționale a Femeii, instutuția i-a găzduit, virtual, expoziția de artă contemporană „Suflete migratoare/Göçmen Ruhlar”.
De meserie economist, Ioana Tiron Tezçakın a ales o carieră de traducător literar, iar pasiunea pentru pictură a determinat-o să urmeze cursuri de specialitate, la Istanbul, unde și-a vernisat recent propria expoziție de artă, „Suflete migratoare/Göçmen Ruhlar”, organizată de Asociația Românilor din Turcia și găzduită, fizic, de Galeria de Artă Șișli Memorial și, virtual, de ICR, cu participarea unor personalități din mediul cultural local, artiști platici, critici de artă și jurnaliști.
Ioana Tiron Tezçakın s-a născut în anul 1973, în Huși, județul Vaslui și a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după cum o prezintă ICR Istanbul. Și-a început cariera de traducător în anul 2000, după ce a obținut certificatul de traducător autorizat în domeniul literar eliberat de Ministerul Culturii din România. Apoi, ea a participat la edițiile din anii 2018, 2019 ale atelierului de traduceri literare organizate de ICR Istanbul în colaborare cu Agenția Literară Kalem. Textele traduse în cadrul ateliere au apărut în cea de-a patra broșură „Autori români contemporani în cadrul Atelierului de traduceri literare din Istanbul”.
Artista trăiește în prezent în Istanbul și, pentru că a simțit o pasiune deosebită pentru pictură, între anii 2018-2020 a urmat cursuri de istorie a artei și de artă contemporană susținute de reputatul profesor universitar Nazlı Pektaş de la Universitatea Marmara, Istanbul.
„Dragostea pentru pictură s-a născut dintr-o necestitate interioară, nu dintr-un capriciu sau dorință. Am adunat povești pe care am vrut să le spun, să le istorisesc, dar în loc să le exprim prin cuvinte, am preferat să le dau viață prin culori și prin forme. De aceea, de obicei îmi împart lucrările în serii și percep aceste lucrări ca fiind o carte uriașă alcătuită din pânze”, a povestit artista, în prezentarea virtuală a expoziției sale, împărțită în cinci serii.
Potrivit ICR, expoziția cuprinde mai multe lucări / tablouri în acrilic, folosind tehnica figurației abstracte și are ca temă artistică – fenomenul migrației trăit din perpectiva personală -, cu accent pe evoluția lăuntrică influențată de spațiu și timp, ca dimensiuni culturale.
„Poveștile mele nu își găsesc sfârșitul pe o singură pânză. Ele merg mai departe și devin din ce în ce mai lungi. Au continuitate întocmai ca paginile unei cărți, de la început până la final”, a explicat artista, în prezentarea specială de 8 martie, ocazie cu care a dedicat expoziția „tuturor sufletelor migratoare”, dar și mamei sale, care nu și-a părăsit niciodată patria și locurile natale.
„Prezentarea acestei expoziții de artă contemporană contribuie la promovarea creativității românești și, totodată, la susținerea unui artist vizual, de origine română, ce constituie un model de reușită socio-profesională din cadrul diasporei, valorificând astfel potențialul de imagine pentru relațiile culturale dintre cele două țări”, a explicat Dragoș Tiberiu Niță, coordonatorul reprezentanței culturale de la Istanbul.