Prima pagină » Cu Gândul la România » CU GÂNDUL LA ROMÂNIA. Povestea româncei care oferă asistență IT și training pentru sute de europarlamentari: ”România a fost și va fi în continuare în sufletul meu”

CU GÂNDUL LA ROMÂNIA. Povestea româncei care oferă asistență IT și training pentru sute de europarlamentari: ”România a fost și va fi în continuare în sufletul meu”

CU GÂNDUL LA ROMÂNIA. Povestea româncei care oferă asistență IT și training pentru sute de europarlamentari: ”România a fost și va fi în continuare în sufletul meu”

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

”Soțul meu a obținut un job în Belgia, iar după un an de zile am lăsat totul în România și am ajuns în Bruxelles, unde am început de la zero”.

Așa începe povestea unei românce originare din Pitești care lucrează în Parlamentul European, din 2016, de unde oferă asistență IT  și training  pentru eurodeputați și asistenți acreditați. De la catedra din școlile publice din România, Casiana Enache nu își planificase, până la un moment dat, să se stabilească alături de familia ei în Bruxelles, al doilea cel mai multicultural oraș din lume, după Dubai.

Experiența în training pentru multinaționale i-a deschis noi orizonturi pe care nici nu și le închipuia, iar deschiderea  de a lucra cu persoane cu diferite tipuri de background din punct de vedere cultural și-a spus cuvântul.

”În România am fost profesor de limbi străine în școlile publice, iar pentru o perioadă de 4 ani de zile am predat cursuri multinationalelor din județul Argeș. Printre cursanți se aflau atât angajați, cât și directori. Le-am predat limba engleză, limba franceză și în anumite cazuri, pentru anumite companii turcești, limba română”.

Am început ca stagiar în Parlamentul European. Când am început stagiul, am înțeles că mi-am găsit scopul în viață”

”Soțul meu a obținut un job la Parlamentul European. Ulterior, am decis, văzând oportunitățile pentru copil și pentru cariera amândurora, să ne stabilim în Belgia.

Am aplicat la stagiul ”Robert Schuman”, organizat de Parlamentul European, unde participă. de obicei,  aproximativ 4.000 de persoane. Am început stagiul la DG Finanțe, lucrând anterior într-un domeniu total diferit.

După finalizarea stagiului, am aplicat la un concurs EPSO, iar ulterior mi s-a oferit un job, însă în unitatea IT.

La început, mi-a fost puțin greu, fiind o persoană foarte activă. Jobul din România, într-un mediu multicultural, cunoașterea a două limbi străine și experiența ca trainer m-a ajutat să mă integrez mult mai rapid în echipă”.

Chiar dacă Casiana privea, la început, noul job ca fiind total diferit față de ceea ce făcea în România, pe parcurs a înțeles că aptitudinile ei profesionale au fost observate de recrutori înainte că ea să le conștientizeze. Mai mult, aceasta mărturiseste că personalul din Parlamentul European s-a comportat ca o familie  și  i-a evidențiat de fiecare dată calitățile.

O muncă solicitantă, însă și o ”carte de vizită” deloc de neglijat, principala responsabilitate a Casianei la job este de a oferi asistență tehnică și de a face training pentru eurodeputați.

În instituții lucrează foarte mulți străini, însă personalul niciodată nu te face să te simți astfel. Cu toții avem același scop, să ne dezvoltăm pe partea profesională și să ne facem jobul cât mai bine.

Pe parcurs, backgroundul meu de trainer din România  mi-a fost folositor, deși la început nu am crezut că există un punct comun între cele două joburi. Îmi place să lucrez cu oamenii, ceea ce făceam și în România”.

Ofer suport IT și training pentru 751 de europarlamentari, lucrez direct cu aceștia. Jobul meu implică și alte taskuri care țin de back office

Românca se simte mândră de fiecare dată când un oficial de rang înalt, precum un eurodeputat, cunoaște obiceiurile, tradițiile și deține o cultură generală în ceea ce privește România.

”Am întâlnit un europarlamentar olandez care a dorit să îmi împărtășească că și-a achiziționat o casă în Vâlcea, fiind impresionat de localnici”.

Aspirând la oportunități de evoluție în carieră, o parte dintre români aleg să se dezvolte pe plan profesional în cadrul instituțiilor europene, aceștia fiind extrem de vizibili  în zona de securitate.

”Foarte multi români lucrează în instituțiile europene, o mare parte în securitate, chiar  și pentru protecția presedintelui Parlamentului EuropeanAceștia vin cu un background în armată, jandarmerie, poliție și evoluează în carieră.

Românii au o imagine extrem de bună în instituții, datorită seriozității de care dau dovadă”.

Casiana spune că, odată ce a început să lucreze în Parlament, și-a dorit să se depășească pe ea însăși, simțind că orice este posibil.

”Cariera mea este o provocare continuă, îmi doresc să evoluez. Când lucrezi într-o instituție, îți dorești să parcurgi orice fel de competiție”.

Despre dorul de România, românca spune că își poartă identitatea națională cu mândrie. Casiana Enache spune că cel mai bine o face prin intermediul fiicei sale, care își cunoaște originile prin studierea limbii române. Românca însămânțează, astfel, în viitoarea generație un sâmbure al dragostei față de România.

”România a fost și va fi în continuare în sufletul meu”

”Fetița mea studiază la o școală europeană – secția română – pentru că am vrut ca să își cunoască originile, să fie conștientă de tradițiile românești și de propria identitate. De sărbători, celebrăm obiceiurile românești. Anul acesta a fost singurul în care a trebuit să rămânem în Bruxelles, însă am adus o parte din obiceurile noastre în Belgia. România a fost și va fi în continuare în sufletul meu. Încercăm, de câte ori putem, să vizităm țara.

Sunt decisă oricând la o altă schimbare, în altă țară. Nu știu dacă m-aș mai întoarce în România. De câte ori sunt întrebată de originea mea, afirm cu mândrie că sunt româncă”.

 

 

 

S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în ... vezi toate articolele

Citește și