Prima pagină » Cu Gândul la România » Daniel Ciobanu, ”pianistul rebel” al României și principiul său artistic: ”Un cocktail de muzică clasică serioasă combinată cu acadelele și focurile de artificii ale repertoriului pentru pian”

Daniel Ciobanu, ”pianistul rebel” al României și principiul său artistic: ”Un cocktail de muzică clasică serioasă combinată cu acadelele și focurile de artificii ale repertoriului pentru pian”

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

”Vrăjitorul” Daniel Cioban cântă de la 7 ani, însă o face ”temeinic”, așa cum mărturisește, de la 8 ani. Interesant este că pianul nici nu a fost prima sa alegere, ci canto, iar cel care l-a remarcat a fost un inspector școlar la o serbare, la grădiniță. Cum era prea mic pentru voce, Daniel Ciobanu a ales să cânte la pian, influența – poate – și de bunicul său din partea tatălui, acesta cântând la orgă.

”A fost greu la început, pentru că nu-mi plăcea”, povestește Daniel. ”Uram pianul și poate pentru că, în timp ce eu trebuia să repet, îi auzeam pe copii afară jucându-se în parcul din apropiere”. Dar ura a încetat la fel de brusc cum a apărut, iar asta s-a întâmplat după primul concert și după primele aplauze primite.

”Ce a început oarecum cu forța a devenit ulterior un joc. Așa că studiam exact cât voiam să mă joc, în medie câte două ore pe zi”

Daniel Ciobanu, ”pianistul rebel”

Prima pianină și întâlnirea cu Magdolna Cosma: ”Eram încăpățânat. A avut bunăvoință și răbdare”

Prima lui pianină, la care mai cântă și astăzi, a costat 1500 de dolari. „Șase salarii de-ale tatălui meu”, aflat atunci la lucru în Israel. Și, odată cu pianina, a venit și întâlnirea cu Magdolna Cosma, profesoara căreia îi datorează 90% din ceea ce este el astăzi. „A avut bunăvoință și răbdare să mă formeze, spune el. Eram destul de încăpățânat”.

Participările la concursuri și festivaluri s-au yransformat în normalitate pentru copilul Daniel Ciobanu, fiecare an aducându-i premii de excelență și distincții la Concursul Național „Carl Czerny” de la Piatra-Neamț, la Concursul Național „Orpheus” de la Târgu Jiu, la Primăvara Muzicală de la Piatra Neamț, la Pro Piano, în București, și la ,,Primăvara Artelor” de la Bacău.

Tot atunci, însă apare, și… o ispită, materializată sub forma unui balon rotund. „A venit la școală antrenorul echipei de fotbal Olimpia și m-a văzut cum joc. A vrut să discute cu părinții, a și vorbit cu ei. Și așa am avut prima discuție serioasă, când m-au întrebat ce vreau să fac: fotbal sau pian. A rămas pian”, își amintește Daniel Ciobanu.

”Și așa am avut prima discuție serioasă, când m-au întrebat ce vreau să fac: fotbal sau pian. A rămas pian”, își amintește Daniel Ciobanu

Daniel Ciobanu, primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu“

Filarmonica „George Enescu“ lansează din stagiunea următoare o nouă distincţie instituţională, „Artist în rezidenţă“, în premieră în România, pentru a atrage muzicienii de mare valoare, omologaţi internaţional, pentru o colaborare frecventă cu instituţia. Pianistul Daniel Ciobanu este primul artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu“, începând din stagiunea 2020-2021.

”Prin acest titlu acordat, intenţia noastră este de a convinge tinerii muzicienii cu mare performanţă internaţională să revină regulat şi cu programe de ţinută pe scena Ateneului. Avem în vedere mai mulţi tineri solişti care deja au o largă consacrare pe marile scene din toată lumea”, declara Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

„Deschidem lista cu un tânăr şi foarte talentat pianist, Daniel Ciobanu. A absolvit magna cum laude Conservatorul Regal al Scoţiei (Glasgow) şi a încheiat recent un  masterat în cadrul celebrei «Universitat der Kunste» din Berlin. A obţinut de-a lungul unei cariere remarcabile, numeroase şi importante distincţii şi premii internaţionale.  Este câştigătorul prestigiosului Premiu II al Concursului Internaţional «Arthur Rubinstein» din Tel Aviv”

Andrei  Dimitriu 

Daniel Ciobanu: ”Apreciez şansa de a încuraja un dialog mai profund decât cel al evenimentelor obişnuite ale colaborarilor dintre artistul invitat şi public”

Pianistul Daniel Ciobanu a recunoscut că este onorat să primească acest rol de ”artist în rezidenţă” al prestigioasei Filarmonici „George Enescu“.

„Sunt entuziasmat de  această invitaţie nemaipomenită de a deveni şi iniţia în premieră conceptul de «artist în rezidenţă», în cadrul unei filarmonici care a contribuit atât de semnificativ la cultura română şi o face în continuare la cel mai înalt nivel. În acelaşi timp, apreciez şansa de a încuraja un dialog mai profund decât cel al evenimentelor obişnuite ale colaborarilor dintre artistul invitat şi public, împreună cu posibilitatea de a crea o conexiune mult mai complexă şi semnificativă atât pe plan artistic, cât şi pe plan social”, a declarat Daniel Ciobanu, potrivit Adevărul.

Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a da viaţă unor poveşti care altfel s-ar putea să nu fi avut o voce

Pianistul Daniel Ciobanu

Trei recitaluri în Festivalul Artelor EUROPALIA

Daniel Ciobanu are deja o carieră remarcabilă. Descris de criticii muzicali din lumea întreagă ca „senzațional”, „diabolic”, „de neuitat”, tânărul pianist român, născut în Piatra-Neamț, este absolvent al Conservatorului Regal din Scoția şi laureat al mai multor concursuri prestigioase.

Recitalurile de pian ale tânărului muzician Daniel Ciobanu au avut loc în cadrul Festivalului Artelor EUROPALIA – pe 7 noiembrie 2019 la St. James Church din Londra (Marea Britanie), pe 8 noiembrie 2019 la Zuiderstrandtheater din Haga (Olanda) și pe 10 noiembrie 2019 la Genappe (Belgia). Daniel Ciobanu – artistul redutabil care își descrie muzica drept „un cocktail de muzică clasică cât se poate de serioasă combinată cu jerbele şi artificiile repertoriului pentru pian”, potrivit icr.ro – a interpretat compoziții de Olivier Messiaen, Frédéric Chopin, Arvo Pärt, Serghei Prokofiev, Frederic Rzewski, George Enescu, Constantin Silvestri, Modest Musorgski, Sigismund Toduță și Nikolai Kapustin.

”Programul a fost conceput din două segmente deosebit de intense emoțional, fiind lucrări foarte generoase în inspirație și context din partea compozitorilor. Prima parte se axează pe zona spiritual-interioară și mistică a existenței noastre, o parte pe care suntem direcționați de secolul în care trăim să o ignorăm în favoarea materialismului. Vom parcurge un traseu cu trimiteri la divinitate (Messiaen – Regard du Pere) și la întrebări existențiale (Fr. .Chopin – Sonata nr. 2). Sper să pot insista muzical spre un punct în care publicul să devină cu adevărat vulnerabil emoțional. Partea a doua pornește de la daunele colaterale asupra omului, provocate în urma revoluției agricole și industrializare, dar deschide orizontul speranței spre legătura cu divinitatea cu ajutorul introspecției, prin Carillon Nocturne al lui Enescu. Ne vom aminti despre fabrica de textile și sclavia regăsită în Cotton Mill Blues al lui Rzewski și Sonata Războiului a lui Prokofiev”, a explicat Daniel Ciobanu.

„Sunt încântat să primesc această invitație din partea ICR să particip în proiectul EUROPALIA care anul acesta se axează pe patrimoniul cultural al României și să mă regăsesc pe lista impresionantă de ambasadori ai acestei țari, alături de care voi apărea în toate aceste centre artistice ilustre de peste hotare“

Daniel Ciobanu

Primul pianist din istoria Concursului Internațional de Concerte pentru Pian al filarmonicii din Maroc care a câștigat toate premiile speciale

Câștigând o bursă de studii în Scoția, Daniel și-a continuat pregătirea muzicală cu Graeme McNaught, Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind astfel Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la Școala de Muzică “Alfred Cortot” din Paris cu Marian Rybicki și la Universitatea de Arte din Berlin cu Pascal Devoyon and Markus Groh.

Daniel este câștigătorul a numeroase competiții internaționale majore, inclusiv “Premiul I Grand Prix”, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Concursul Internațional de Concerte pentru Pian al filarmonicii din Maroc în 2015, devenind astfel primul pianist din istoria competiției care a câștigat toate premiile speciale împreună cu votul unanim al juriului. A câștigat de asemenea Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a “Sonatei Clasice” în cadrul prestigioasei “Competiția Internațională de Pian UNISA” din Pretoria, Africa de Sud și Premiul I la “Concursul Internațional de Pian BNDES”, desfășurat la Rio de Janeiro.

Daniel Ciobanu a obținut aprecierea publicului internațional după ce a câștigat, în 2017, Medalia de Argint la concursul mondial “Arthur Rubinstein” din Tel-Aviv, Israel, alături de prestigiosul premiu “Favoritul Publicului”.

În urma acestor premii, pianistul român a avut apariții la Carnegie Hall din New York, Elbphilharmonie la Hamburg, Gewandhaus Leipzig și Festivalul Enescu din București, pe lângă numeroase turnee și concerte în Japonia, China, Africa de Sud și Taiwan.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și