Prima pagină » Cu Gândul la România » După 10 ani petrecuți în Franța, Mădălina Coca s-a întors pentru a trăi și a cânta în România: ”Dorul de familie și dorința de a face muzică în țara mea au fost mai puternice” (INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE)

După 10 ani petrecuți în Franța, Mădălina Coca s-a întors pentru a trăi și a cânta în România: ”Dorul de familie și dorința de a face muzică în țara mea au fost mai puternice” (INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE)

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

S-a îndrăgostit de muzică încă de mică, iar la 12 ani a început să studieze canto, ca solistă principală în Grupul „Carmina Tenera” de la Palatul Copiilor din București timp de mai mulți ani.

Mădălina Coca a urmat cursurile școlii de muzică ”Compania de artiști ”, sub îndrumarea profesoarei de canto Dana Dorian, iar contactul cu scena a însemnat, de fiecare dată, o interacțiunea artistică recompensată cu numeroase premii și trofee. Pașii au purtat-o departe de țară, a trăit 10 ani în Franța, vorbește 4 limbi străine și a fost analist financiar. Însă muzica este marea sa bucurie, iar în 2019 s-a decis să se întoarcă în România, să cânte și să trăiască în țară.

În 2018, Mădălina Coca a impresionat prin apariția sa la ”Vocea României”, ajungând în finală și primind aprecieri din partea tuturor juraților. ÎN EXCLUSVITATE pentru GÂNDUL.RO, frumoasa și talentata Mădălina Coca a răspuns câtorva întrebări, dezvăluind care a fost motivul revenirii în țară, cum s-a îndrăgostit de muzică, ce înseamnă muzica pentru ea și cum a (re)descoperit România după ce s-a întors din Franța.

GÂNDUL.RO: Cum și când ți-ai descoperit acest talent cu totul special și ce înseamnă muzica pentru tine?

Mădălina Coca: Încă de mică ascultam muzică și îmi plăcea să cânt. Însă momentul în care mi-am dat seama că muzica are cu adevărat un loc special în inima mea, a fost când, la o serbare de sfârșit de an școlar, am cântat pe scenă una dintre piesele artistei mele preferate, Céline Dion. Aveam 12 ani. Toată lumea a rămas impresionată, m-a felicitat și m-a aplaudat foarte tare. Câțiva ani mai târziu, aveam să devin solistă în cadrul Corului „Carmina Tenera” de la Palatul Național al Copiilor din București. Mai apoi, am absolvit cursurile școlii de muzică fondată de Dana Dorian, „Compania de Artiști Dorian’s Art”.

GÂNDUL.RO: Firește, am să te întreb și de unde… ai moștenit acest talent?

Mădălina Coca: Bunica mea, de care îmi amintesc cu mare drag, era foarte înclinată spre activitățile artistice. Locuința ei era plină de tablouri pictate sau brodate de ea, desena, scria poezii, cânta, confecționa haine… Bunica îmi era ca o prietenă, mulți ani am locuit cu ea și câte lucruri nu făceam împreună! În camera ei radioul era mai mereu pornit, ea asculta muzică simfonică și operă, dar aprecia și alte genuri muzicale; de exemplu, cu bunica am ascultat-o pentru prima dată pe Céline Dion. Bunica a fost, cu siguranță, o mare influență pentru mine. Și mama mea apreciază foarte mult muzica și chiar are ureche muzicală foarte bună.

GÂNDUL.RO: Celebrul Jimmy Hendrix spunea că muzica nu minte niciodată, iar dacă poate fi schimbat ceva în lume, acest lucru se poate întâmpla numai prin muzică. Ce a schimbat muzica în viața ta, de-a lungul timpului, și ce ți-ai dori să schimbi, în lume, prin muzica ta?

Mădălina Coca: Eu cred că muzica înseamnă viață pur și simplu. Muzica este limbajul universal al tuturor popoarelor, prin muzică putem exprima emoții, stări de spirit, muzica poate vindeca suflete. Mi-aș dori ca oamenii să se identifice cu muzica mea și oarecum să le fie pansament sufletesc, așa cum este și pentru mine. Să fie o motivație pentru cei ce o ascultă, așa cum sper că este piesa mea „Survivor”, pe care am compus-o chiar în timpul pandemiei, mesajul piesei fiind un îndemn pentru noi toți că avem puterea lăuntrică de a trece peste orice încercare, oricât de grea ar fi ea.

GÂNDUL.RO: În 2018, ai fost finalistă ”Vocea României”, ai întors toate cele 4 scaune ale juraților, în timpul audițiilor ”pe nevăzute” și ai impresionat. Cum a fost Mădălina Coca înainte de ”Voce” și cum este acum?

Mădălina Coca: Prestația mea din audițiile pe nevăzute este un moment de care îmi voi aminti mult timp. Mădălina de după ”Voce” este mai puternică, mai încrezătoare în forțele proprii. Aventura ”Vocea României” mi-a confirmat, încă o dată, că scenă e locul unde mă simt cel mai bine și că vreau să mă dedic 100% muzicii.

Mădălina Coca: ”Mi-aș dori ca oamenii să se identifice cu muzica mea și oarecum să le fie pansament sufletesc, așa cum este și pentru mine”

GÂNDUL.RO: Pandemia de coronavirus rămâne o dureroasă provocare pentru toți artiștii. Cum vezi condiția artistului în pandemie, în general, și cum depășești tu această perioadă extrem de dificilă în care interacțiunea cu publicul are loc exclusiv online?

Mădălina Coca: E adevărat că pandemia e o situație fără precedent la care niciodată nu ne-am fi gândit și că trebuie să găsim soluții pentru a ne adapta. Îmi pare rău că, din păcate, condiția artistului nu este suficient de susținută în România. Am speranța însă că acțiunile realizate de Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans vor determina Guvernul României să includă și artiștii în lista beneficiarilor fondurilor europene dedicate sectorului cultural. Este unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate în această perioadă.

Ca pentru noi toți, pandemia reprezintă o perioadă destul de dificilă pentru mine. Totodată, mi-a permis să mă reconectez cu mine însămi, întrucât am petrecut mult timp singură în perioada izolării, ceea ce m-a inspirat să compun și să scriu piesa intitulată ”Survivor”.  De asemenea, a fost o ocazie să am mai multă interacțiune cu publicul meu prin intermediul sesiunilor live de pe pagina mea de Facebook.

GÂNDUL.RO: Ai trăit un deceniu în Franța, iar apoi te-ai decis să revii și să cânți în România? Care a fost factorul determinant în această hotărâre nu numai muzicală, ci și sufletească?

Mădălina Coca: Da, am trăit în Franța 10 ani, unde am ajuns cu o bursă de studii, am absolvit un master în finanțe, după care am lucrat timp de 8 ani ca analist financiar. Am construit totul de la zero, pe cont propriu, devenind și cetățean francez.

Însă, în tot acest timp, nu am renunțat la muzică. Seara, după job, mergeam la repetiții la Conservatorul din Paris, având-o ca profesoară pe Jasmine Roy, unul dintre jurații de la Star Academy France. Am căutat instrumentiști buni și mi-am făcut un band, alături de care susțineam concerte sau cântam la evenimente, având o activitate muzicală intensă. Aşadar, decizia de a pleca din Franța, de a lăsă în urmă un deceniu de viață, nu a fost deloc ușoară. Însă dorul de familie și dorința de a face muzică în țara mea au fost mai puternice. A contribuit mult și participarea mea la „Vocea României”.

Mădălina Coca: ”Am construit totul de la zero, pe cont propriu, devenind și cetățean francez”

GÂNDUL.RO: Cum ai perceput România, după 10 ani?

Mădălina Coca: Consider că în tot timpul cât am fost plecată, România a evoluat și că este într-o continuare schimbare, însă cu siguranță încă sunt anumite aspecte de ameliorat. Mă bucur însă că m-am întors și că îmi construiesc cariera muzicală aici, în țara mea.

GÂNDUL.RO: Ce face, acum, Mădălina Coca, în plan muzical și personal?

Mădălina Coca: Încerc să realizez cât mai multe proiecte pe plan artistic. Am lansat două piese proprii până acum, „Lume, lume” și „Survivor”.

De asemenea, mă simt onorată că am făcut parte dintre invitații speciali ai ediției “Vocea României Reuniunea”, unde am cântat din nou în duet cu Andra.

Majoritatea evenimentelor fiind anulate, mă bucur că am avut ocazia să susțin totuși câteva concerte anul acesta la Berăria H. Am avut un concert cu muzică 100% franțuzească chiar de Ziua Franței, iar Institutul Francez m-a felicitat pentru promovarea culturii franceze în România.

Ori de câte ori am ocazia, mă întorc cu plăcere și în Franța, atât pentru a cânta la evenimente, cât și pentru a îmi revedea prietenii.

GÂNDUL.RO: De-a lungul timpului, ai cântat live în foarte multe țări. Poți povesti cititorilor noștri o experiență care ți-a rămas întipărită în minte pentru totdeauna? 

Mădălina Coca: Am cântat în Franța, Grecia, Turcia, Italia, Spania și am trăit multe experiențe frumoase în timpul concertelor. Dar momentul ce îmi va rămâne pentru totdeauna gravat în memorie și în suflet a fost în România, în 2018, chiar de Ziua Națională, când am interpretat piesa „Mulțumesc, iubită mamă”.

Eram pe scena de la „Vocea României”, iar părinții mei erau în public. Cântam pentru prima oară în România după 9 ani de când eram plecată din țară. Piesa m-a făcut să retrăiesc mixul acela de sentimente pe care îl simțeam de fiecare dată când mă despărțeam de părinții mei, după o vizită.

A fost un moment foarte impresionant și emoționant pentru mine. Aveam un dor imens de părinți și de tot ce înseamnă acasă, mai ales că pe atunci nu luasem încă hotărârea de a mă întoarce în țară.

”Aveam un dor imens de părinți și de tot ce înseamnă acasă”

GÂNDUL.RO: Cum s-a ”împăcat” atâta timp profesia de analist financiar cu pasiunea pentru muzică?

Mădălina Coca: A fost intens, întrucât muzica și analiza financiară sunt două domenii destul de solicitante, iar eu sunt o persoană foarte exigentă cu mine și mereu mi-am dorit să fiu foarte bună în ceea ce fac. Pare că cele două domenii nu au foarte multe în comun, dar în final toată seriozitatea, disciplina, exigența, competitivitatea, prezente în domeniul financiar, mi-au folosit foarte mult pe plan muzical. Ca să reușești, este nevoie de multă ambiție, muncă și tenacitate.

GÂNDUL.RO: Bineînțeles, nu poate lipsi și clasica întrebare referitoare la planurile artistice de viitor. Ne poți vorbi despre proiectele tale artistice aflate în derulare, alături de trupa ta?

Mădălina Coca: Îmi doresc să lansez piese noi și să ajung la sufletele ascultătorilor. În paralel, am un proiect cu trupa mea de cover-uri cu care lucrez pentru a dezvolta un nou concept artistic. Pentru detalii, vă invit pe rețelele de socializare și pe site-ul meu pentru a afla cât mai multe despre mine și proiectele mele.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și