Prima pagină » Cu Gândul la România » EXCLUSIV. Nicu Bocancea, floristul român care face Bucureștiul mai colorat: „Sunt din ce în ce mai multe lucruri de spus prin vocea florilor”

EXCLUSIV. Nicu Bocancea, floristul român care face Bucureștiul mai colorat: „Sunt din ce în ce mai multe lucruri de spus prin vocea florilor”

EXCLUSIV. Nicu Bocancea, floristul român care face Bucureștiul mai colorat: „Sunt din ce în ce mai multe lucrui de spus prin vocea florilor” / Sursă Foto: Nicu Bocancea, Arhivă personală

Bucureștiul e la coada multor clasamente care măsoară calitatea vieții, nivelul de poluare al aerului, ori veniturile locuitorilor. Unii ar spune că e cea mai gri capitală a Uniunii Europene. Cu toate acestea, există o categorie de oameni care încearcă să schimbe statisticile, percepția oamenilor și orașul, cu lucruri concrete. Printre ei este și Nicu Bocancea, master florist cu premii internaționale. Nicu este parte dintr-o familie care se ocupă de de flori de 50 de ani, iar la aniversarea a jumătate de secol de activitate în domeniu, a pus bazele unui manifest pentru înfrumusețarea unui oraș pe care mulți îl consideră incolor și plin de gropi. „Florile au o forță care uneori poate spune cele mai puternice mesaje, uneori cu mai multă forță decât vorbele”, spune Nicu Bocancea.

Un manifest al florilor

Gândul.ro: Cum v-a venit această idee? Am citit că are legătură cu cei 50 de ani în care familia dumneavoastră s-a ocupat de flori?!

Nicu Bocancea: Campania manifest #50dezilepentru50deani este felul nostru de a sărbători aniversarea de 50 de ani a istoriei familiei noastre în industria florilor din România. Am vrut să facem ceva cu miez, am vrut să arătăm, în primul rând, puterea florilor și faptul că ele chiar au o voce care poate să spună cele mai puternice mesaje, uneori cu mai multă forță decât vorbele. Și în al doilea rând, ne-am dorit ca prin flori să vorbim despre oameni, despre lucuri, despre lume și despre ce este cel mai important în jurul nostru: respectul, grija, iubirea, viața, copiii.

Nicu Bocancea alături de familia sa, care activeză în domeniul florilor de 50 de ani

 

Familia noastră a început să lucreze în industria florilor în 1970, acum fix 50 de ani. Au muncit mult să pună bazele Iris, au fost vremuri grele, imediat după Revoluție, aduceau florile speciale cu trenul sau cu mașin înainte de zorii zilei și prețuiau fiecare fir ca pe ceva extrem de valoros.

Mama e mare iubitoare de flori și, de la începuturi, încerca să le pună în valoare pe toate, chiar dacă era vorba de garoafe sau firul unic de Strelitzia de care făcea rost “pe sub mâna” de la vreo cunoștință. Îmi amintesc că se plimba cu revista Neckermann după ea, o raritate pe vremurile alea, și încerca să se inspire din paginile ei pentru amenajarea primului lor magazin de flori.

Episod al manifestului creat de Nicu Bocancea

 

Eu și Cosmin, fratele meu, am crescut printre florile din magazin și am învățat de mici copii să le iubim, să le simțim și să le punem în valoare. Și așa, încet-încet, am primit natural moștenirea de a ne ocupa de florăriile familiei și am ajuns astăzi în punctul în care Iris este viață noastră toată, a mea și a fratelui meu, Cosmin, pe care, în timp, sperăm să o lăsăm moștenire copiilor noștri cu aceeași mândrie cu care au făcut-o și ai noștri, pe competența și experiența cărora le datorăm și astăzi în business-ul nostru.

Gândul.ro: Ați realizat zeci de „episoade„ ale manifestului. Ați înfrumusețat gropile din oraș punând flori în ele, ați atras atenția asupra țigărilor aruncate pe jos, ați pus flori pe firele de electricitate care împânzesc inestetic orașul. Ce mai urmează în următoarele episoade ale proiectului?

Nicu Bocancea: Când ne-am propus să începem campania, ne-a fost teamă că ne va fi greu să găsim 50 de contexte pe care să le semnalăm cu ajutorul florilor, însă cu fiecare episod de manifest, ne convingem că 50 e un număr prea mic pentru cât de complexă e lumea din jurul nostru și pentru câte mesaje putem transmite cu ajutorul florilor.

Nicu Bocancea și episodul manifestului în care a acoperit o groapă cu flori

 

Ne legăm de orice ne inspiră pe noi că oameni: o groapă în care se tot împotmoleau mășinile ne-am gândit să o umplem de flori, o pungă cu mucuri de țigară sau de peturi găsite pe stradă le-am transformat în aranjamente florale, o banca sau un coș de gunoi, ignorate de trecători, le-am semnalizat cu ajutorul construcțiilor florale, le-am umplut școlarilor ghiozdanele cu flori și le-am construit o poartă de intrare în școală din cărți, am încercat să celebrăm dragostea noastră pentru doamnele din viețile noastre susținând o acțiune “roz” a Fundației Renașterea și tot așa.

Episod al manifestului creat de Nicu Bocancea

 

Practic așa ne începem și ne terminăm fiecare zi de când am început #manifestul pentru normalitate și frumos, cu explorarea gândurilor, a sentimentelor, a neregulilor și a lumii din jurul nostru. Și după ce terminăm un manifest, deja ne gândim la următorul sau poate chiar ne ciocnim de el pe stradă, în drumul nostru înapoi înspre atelier. De asemenea, mă interesează în mod special care a fost ecoul pe care l-a avut proiectul în față autorităților, mai ales episodul în care ați acoperit gropile cu flori.

Gândul.ro: A luat cineva vreo măsură pentru a remedia situația?

Nicu Bocancea: Noi nu am făcut manifestul pentru a atrage atenția autorităților asupra neregulilor, nu ne-am propus să fim pro sau contra unor instituții sau a unor oameni, noi ne-am dorit să facem un manifest social prin flori, să spunem cu ajutorul florilor ce ne impresionează pozitiv sau negativ pe noi.

Episod al manifestului creat de Nicu Bocancea

 

Problemele orașelor în care trăim sunt foarte diverse și sunt în responsabilitatea multor instituții, noi doar atragem atenția asupra lucrurilor care ne-ar plăcea să fie altfel, dar nu ne luptăm cu nimeni, dăm îndemnuri de pozitivism, optimism și trăit frumos în spiritul valorilor și al regulilor care ne guvernează nouă existențele.

Ne-am bucurat că s-a asfaltat groapa după ce am făcut-o celebră, la doar o zi după ce am dat startul manifestului cu acea groapă din asfalt în care se împotmoleau toate mașinile care treceau, groapa a fost asfaltată. Înseamnă că a funcționat puțin semnalul noastru de alarmă, așa cum sperăm că am reușit să aducem și zâmbete și stare de bine cu alte episoade ale serialului nostru în 50 de episoade.

Gândul.ro: Cum au primit oamenii din comunitate acest proiect?

Nicu Bocancea: Este o continuă sărbătoare pentru noi felul în care este primit zilnic manifestul pentru normalitate și frumos. Avem reacții atât de frumoase în fiecare dimineață, sunt oameni care ne spun că așa își încep ziua și așa își beau cafeaua, cu manifestul nostru alături, și le suntem extrem de recunoscători pentru încurajări și complimente. Dacă întârziem câteva minute cu postarea manifestului zilei, primim reacții de nerăbdare, ceea ce ne responsabilizează. Am primit mesaje de apreciere de la oameni și de la floriști din alte țări, ba mai mult, flatant a fost că manifestul nostru a fost preluat de floriști din alte țări care au ales să facă și ei în orașul lor construcții florale de tip manifest, după modelul nostru.

Episod al manifestului creat de Nicu Bocancea

 

Noi încercăm să facem manifestele din flori variate că mesaj, să încurajăm valorile și lucrurile în care noi credem. Pe cât de ambițios și laborios părea proiectul acum 50 de zile, pe atât ne e de greu acum, când vedem că mai avem doar câteva episoade de împlinit și ajungem al destinație. Cel mai probabil, în urmă cererilor nenumărate și a aprecierilor zilnice, vom păstra manifestul și după aniversarea celor 50 de ani de Iris, în episoade mai rare, însă nu ne putem opri acum, când parcă sunt din ce în ce mai multe lucrui de spus prin “vocea” florilor.

Gândul.ro: Cum este văzută România în competițiile internaționale de profil și cum trebuie să va pregătiți pentru acestea?

Nicu Bocancea: România s-a integrat timid în liga mare a floristicii interaționale, așa cum era și firesc după atâția ani de comunism și de uși închise, însă a reușit să-și găsească treptat și cu pași mici, dar însemnați, locul pe harta mondială a acestui domeniu.

Dacă acum câteva zeci de ani luxul în floristică începea de la un aranjament de 9 garoafe, acum, orice român poate avea 90% dintre florile planetei la el acasă, pe masă din living, în maxim 7 zile.

Nicu Bocancea, florist premiat internațional

 

În 2016, România a avut prima participare la Europa Cup, am avut onoarea să-mi reprezint țara la prima competiție de asemenea anvergură pentru noi, românii, și locul 2 din partea publicului și locul 7 din partea juriului au confirmat faptul că participarea noastră a fost una onorabilă.

Pe mine nu m-a mulțumit, eu voiam mai mult, dar a fost doar începutul. Satisfacția noastră este că încet, încet, pas cu pas, România devine partenerul țărilor cu tradiție în acest domeniu. Numai în ultimul an în România și-au găsit “casa” și proprietarii unora dintre cele mai frumoase plante de interior din Europa: 2 orhidee unicat, produse în Olanda, cu câte 400 de flori fiecare și un măslin-veteran, bătrân de 400 de ani.

La noi există mulți iubitori de plante și de flori, iar pandemia ne-a făcut cumva să ne întoarcem la propriul univers și să ne concentrăm să ni-l înfrumusețăm cât putem de mult. Casa a devenit în ultimele luni un înlocuitor al vacanțelor, al școlilor, al birourilor, al ieșirilor în oraș cu prietenii și astfel, florile au devenit partenerii de “frumos” ai românilor umplandu-le de verde-viu spațiul zilnic în care își desfășoară 80% dintre activitățile zilnice.

Despre Nicu Bocancea

Nicu Bocancea este cel mai premiat master florist din România pe plan local și internațional, cu o expertiză de peste 20 de ani în industria florilor, membru al Asociației Floriștilor din România și al FLOOS, organizația celor mai buni 30 de floriști din întreaga lume.

A câștigat trofee la competiții internaționale în Europa și Asia și este al șaptelea cel mai bun florist al Europei, în urma participării la Campionatul European de Floristică din 2016.

Nicu Bocancea și unul dintre aranjamentele sale florale

 

Lucrările lui de design floral au fost remarcate pe plan internațional și publicate de cele mai importante publicații de floristică din lume și a fost invitat să susțînă cursuri de floristică în zeci de țări de pe mai multe continente.

În calitate de master florist, Nicu Bocancea va reprezenta România în 2021 la Europa Cup.

Nicu Bocancea lucrează de mic copil în atelierul de flori al părinților săi, a studiat și a predat la cele mai prestigioase școli internaționale din domeniu și experimentează design-ul floral de peste 20 de ani, fiind, alături de fratele sau, Cosmin Avramița, unul dintre moștenitorii celui mai longeviv și respectat business floral de familie din România, Iris.

Nicu Bocancea lucrând la unul dintre episoadele manifestului

 

Campania “50 de zile pentru 50 de ani” este un manifest floral unic pentru normalitate și frumos, prin care Florariile Iris marchează 50 de ani de istorie în industria florilor. Zilnic, timp de 50 de zile, frații Nicu Bocancea și Cosmin Avramita se folosesc de construcții florale complexe pentru a atrage atenția unor reguli sau nereguli din jur și pentru a-i încuraja pe oameni să se gândească mai mult la ce pot face pentru a schimba în bine lumea în care trăiesc. Episoadele manifestului din flori pot fi urmărite pe canalele oficiale ale master floristului Nicu Bocancea și pe conturile de socializare ale Florăriilor Iris.

Autor
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université Libre de Bruxelles. După absolvirea studiilor ... vezi toate articolele