Prima pagină » Cu Gândul la România » O artistă din România își prezintă la Istanbul, într-un mod inedit, expoziția de artă „Suflete migratoare”

O artistă din România își prezintă la Istanbul, într-un mod inedit, expoziția de artă „Suflete migratoare”

O artistă din România își prezintă la Istanbul, într-un mod inedit, expoziția de artă „Suflete migratoare”

De Ziua Internațională a Femeii, o româncă stabilită în Turcia își expune, virtual, lucrările de artă contemporană, într-un proiect susținut de Institutul Cultural Român de la Istanbul.

Expoziția „Suflete migratoare/Göçmen Ruhlar” poartă semnătura Ioanei Tiron Tezçakın și cuprinde mai multe tablouri în acrilic, folosind tehnica figurației abstracte. Lucrările româncei au ca temă fenomenul migrației trăit din perpectiva personală, cu accent pe evoluția lăuntrică influențată de spațiu și timp, ca dimensiuni culturale.

Ioana Tiron Tezçakın s-a născut în 1973, în România, și a absolvit Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ea este atrasă de literatură și artă, participând la edițiile din anii 2018, 2019 ale atelierului de traduceri literare organizate de reprezentanța ICR din Turcia. În prezent, românca trăiește în Istanbul, având o pasiune deosebită pentru pictură, iar între anii 2018-2020 a urmat cursuri de istorie a artei și de artă contemporană susținute de reputatul profesor universitar Nazlı Pektaş de la Universitatea Marmara din Turcia.

Pe 1 martie 2022, în spațiul expozițional Sanat Galerisi Memorial din Istanbul a avut loc vernisajul expoziției de artă contemporană „Suflete migratoare/ Göçmen Ruhlar”. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociației Române pentru Asistență și Solidaritate Socială din Turcia și cu participarea unor personalități din mediul cultural local, artiști platici, critici de artă și jurnaliști.

Dragoș Tiberiu Niță, coordonatorul reprezentanței culturale de la Istanbul, a declarant că ”Prezentarea acestei expoziții de artă contemporană contribuie la promovarea creativității românești și, totodată, la susținerea unui artist vizual, de origine română, ce constituie un model de reușită socio-profesională din cadrul diasporei, valorificând astfel potențialul de imagine pentru relațiile culturale dintre cele două țări”.

 

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și