Prima pagină » Cu Gândul la România » Povestea lui Ovi D. Pop, artistul fotograf care a adus numele României pe poziția 9 a celui mai prestigios top al fotografiei mondiale: „Până să descopăr partea artistică a fotografiei, a trebuit să trec printr-o perioadă dificilă din viaţa mea”

Povestea lui Ovi D. Pop, artistul fotograf care a adus numele României pe poziția 9 a celui mai prestigios top al fotografiei mondiale: „Până să descopăr partea artistică a fotografiei, a trebuit să trec printr-o perioadă dificilă din viaţa mea”

Povestea lui Ovi D. Pop, artistul fotograf care a adus numele României pe poziția 9 a celui mai prestigios top al fotografiei mondiale: „Până să descopăr partea artistică a fotografiei, a trebuit să trec printr-o perioadă dificilă din viaţa mea”

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Artistul fotograf orădean Ovi D. Pop a reușit să aducă numele României pe poziția 9 în prestigiosul top realizat de Photographic Society of America (PSA), un veritabil „clasament WTA” în arta fotografică. PSA este singura organizație acreditată pentru a realiza topuri mondiale anuale. Fotografia sa, „6 chairs”, care surprinde diferite stadii ale maternității, a fost selectată din alte mii de fotografii pentru a ilustra catalogul anual ”Who’s Who in Photography” din iunie 2020, o poziție râvnită de zeci de mii de fotografi din întreaga lume.

Relația lui Ovi D. Pop cu aparatul foto a început acum 30 de ani, așa cum el însuși mărturisește în prezentarea autobiografică. 

În mai puțin de șapte ani de când a descoperit latura artistică a fotografiei, Ovi D. Pop a ajuns între primii zece artiști fotografi ai lumii

Au trecut de atunci mai bine de 20 de ani până să decidă să se concentreze exclusiv asupra fotografiei artistice. Din 2013, a ales un nou parcurs pe care, spune el, l-a descoperit într-un moment critic din viața sa. În mai puțin de șapte ani, Ovi D. Pop a ajuns între primii zece artiști fotografi ai lumii, devansând cel puțin alți 10.000 de artiști fotografi care participă la concursuri internaționale.

„Fotografia este pentru mine mai mult decât o pasiune, este un mod de viață, la care ia parte inclusiv familia mea. Cel mai mândru sunt atunci când obțin premii pentru fotografii, care îi înfățișează pe fiul meu sau pe soția mea. Ei sunt foarte implicați în proiectele mele fotografice și pentru mine este foarte importantă susținerea lor. Fără ei, cu siguranță, nu aș avea succesul pe care îl am”, mărturisește artistul.

Photographic Society of America (PSA) este cea mai prestigioasă organizație mondială din domeniul fotografiei

Înființată în 1934, Societatea este destinată fotografi lor profesioniști și „amatorilor seriosi”, așa cum se arată în descrierea organizației și are membri în peste 80 de țări. Anual, PSA realizează un top mondial, fiind singura organizație care este acreditată să facă acest lucru. În anul 2019, așa cum recent a anunțat PSA, fotograful orădean Ovi. D. Pop a intrat în clasamentul mondial pe locul nouă, fiind primul artist român care reușește o astfel de performanță –  atât la categoria PID (Pictorial Divison) Color, cât și la Mono.

Punctajul obținut de Ovi D. Pop a fost 3690, față de 5.141, punctajul fotografului clasat pe primul loc (Yuk Fung Garius, Honk Kong), la Color, și 3733, față de 5188, punctajul realizat de același ocupant al locului I, Yuk Fung Garius, la Mono.

Pentru a intra în clasamentul PSA, artiștii fotografi sunt punctați atât pentru fotografiile care le-au fost acceptate în saloanele și competițiile internaționale de fotografi e, cât și pentru participarea în jurii internaționale.

Ovi D. Pop: „Ca la tenis, şi la noi este un singur top mondial, alcătuit de Photographic Society of America”

În anul 2019, Ovi D. Pop a fost prezent în peste 25 de astfel de jurizări, realizate inclusiv online, în peste 12 țări.  Este de menționat faptul că, anual, peste 10.000 de fotografi din lume participă la astfel de competiții, însă doar 5% dintre aceștia ajung în topurile PSA.

„Ca la tenis, şi la noi este un singur top mondial, alcătuit de Photographic Society of America. Acest clasament este realizat anual, pe seama rezultatelor obţinute. Practic, este o medie a fotografiilor acceptate la concursuri, notele obţinute de acele fotografii şi numărul de juraţi care au ierahizat fotografiile unui concurs sau salon. În acest top, în ultimii zece ani, colegul Nagy Lajos s-a clasat în top 30, în anul 2014, la categoria «natura». Eu am intrat prima dată în acest top în anul 2015, iar un an mai târziu am fost pe locul 30 la categoria «monochrome». În 2017, am fost clasat pe locul 26 la aceeaşi secţiune. Atunci şi orădeanca Valentina Stan a fost pe locul 30 la secţiunea «travel»”, a declarat Ovi D. Pop, care a mulţumit soţiei sale, Antonia Pop, precum şi modelelor sale, pentru susţinere.

Artistul mărturisește, într-un interviu pentru presa locală, că drumul până aici nu a fost ușor.

„Armonie… Cu greu mi-am găsit acest drum. Având o firmă de publicitate de 22 de ani, le-am creat multora imagine, de asemenea, am scos multe cărţi cu Oradea şi judeţul Bihor, care conţineau fotografiile mele. Însă, până să descopăr partea artistică a fotografiei, a trebuit să trec printr-o perioadă dificilă din viaţa mea. Fotografia mi-a adus împlinire, fericire, mulţi prieteni dar a atras şi destui rău-voitori”, a mărturisit Ovi D. Pop.

În catalogul „Who’s Who in Photography PSA Worldwide 2019”, fotografia „Six chairs” realizată de Ovi D. Pop a fost aleasă pentru ilustrare la categoria PID Mono

În acest top mondial, artistul fotograf orădean Ovidiu D. Pop s-a clasat pe locul IX, atât la categoria color, cât şi la monochrome. În acest top au fost cuprinşi peste 10.000 de artişti fotografi din întreaga lume, care participă la concursuri de artă fotografică.

Artistul spune că, în fiecare an, călătorește 2-3 luni, și a avut mai multe expoziţii personale în Oradea, Carei Cluj Napoca, Valea lui Mihai, Hajduszoboszló, Gyula, Bruxelles, Cernăuţi, respectiv mai multe expoziţii de grup în: Cluj Napoca, Bucureşti, Szeged, Budapesta, Bratislava, Kosice, Cernăuţi, Ujhorod, Chişinău, Kolkatta, Shenzen, Guangzhou şi în Macau.

„Toate acestea, însă, nu le cuantific în ani, ci în realizări şi în bogăţia momentelor pe care am reuşit să le surprind cu ajutorul luminii şi a umbrelor. Aparatul foto este canalul prin care reuşesc să redau ceea ce văd cu ochii şi cu sufletul”, spune artistul.

A câștigat sute de medalii de aur și trofee în peste 70 de țări, dar a și jurizat în cadrul mai multor Saloane Internaţionale de fotografie din România, Croaţia, India, Italia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Ecuador, Australia, China, Georgia şi Ucraina.

 

 

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele