Prima pagină » Cu Gândul la România » România a câştigat titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019

România a câştigat titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019

România a câştigat titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA), European Cyber Security Challange (ECSC) face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).

Într-un astfel de context cu implicații majore la nivel european și nu numai, România a fost și rămâne o prezență redutabilă. A obținut de două ori titlul de vicecampioană europeană în securitate cibernetică – 2016 și 2017 -, iar perspectivele au fost cel puțin promițătoare încă de la prima ediție a competiției, în 2015, atunci când România a fost desemnată de juriu având cea mai buna expunere a modului în care a rezolvat sarcinile primite în timpul concursului.

European Cyber Security Challange (ECSC) face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE)

A șasea ediție a European Cyber Security Challange, organizată de România

Competiția European Cyber Security Challange (ECSC) – 2019 a fost găzduită de Palatul Parlamentului, în perioada 9-11 octombrie. Au intrat în concurs 20 de echipe compuse din tineri elevi și studenți talentați și pasionați de cybersecurity, iar lupta pentru marele trofeu a fost una strânsă.

Trebuie mențjonat și că România a organizat în premieră această competiție, iar rezultatul a fost unul extraordinar, echipa tinerilor români ocupând primul loc al podiumului și învingând țări cu CV impresionant în acest domeniu. Pe durata celor trei zile de concurs, echipele finaliste au avut ca temă adaptarea la un scenariu care presupune dezvoltarea şi apărarea unei infrastructuri. Partea cea mai importantă a fost dezvoltarea şi apărarea propriei infrastructuri, dar atacarea celorlalte echipe a adus puncte.

România a fost prezentă la European Cyber Security Challenge 2019 cu un lot format din 10 tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, selectați din peste 300 de potențiali competitori:

  • Robert Vulpe (căpitan)
  • Florian-Robert Dobre
  • Dragoș Albastroiu
  • Ioan Dragomir
  • Mihai Dancaescu
  • Cristian Done
  • Matei Badanoiu
  • Alexandru Top
  • Tudor Moga
  • Mihai Cioata

România a câştigat titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019

Lista țărilor înscrise în competiția European Cyber Security Challange (ECSC), desfășurată la București, a fost completată de Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Elveția, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Spania, Portugalia și Marea Britanie.

„Ne-am angajat să îmbunătățim și să creștem continuu provocarea europeană pentru securitate cibernetică. În ultimii patru ani, voluntarii din diferite țări au găzduit evenimentul. Ediția din acest an este cea mai mare din punct de vedere al organizării și participanților. Mulțumim gazdelor din România pentru munca dusă și apreciem la justa valoare eforturile întregii echipe”

Demosthenes Ikonomou, șeful Securității operaționale din cadrul Agenției UE pentru Cibersecuritate

Companiile românești din domeniul cybersecurity, implicate în organizarea European Cyber Security Challenge 2019

Clasamentul final a a fost alcătuit în urma parcurgerii de către participanți a testelor din domenii diferite.

  • securitate web
  • criptografie
  • inginerie inversă și investigații
  • programare
  • atac și apărare
  • securitate Linux / windows / macOS
  • securitate dispozitive mobile și IoT

ECSC, eveniment susținut la inițiativa Agenției Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), organizat anul trecut în România de SRI, CERT-RO și ANSSI, este o competiție în cadrul căreia tara noastră a avut prestații remarcabile și în edițiile precedente.

Cea de-a șaptea ediție ECSC avea loc în 2020 la Viena. Calendarul ECSC mai cuprinde organizarea concursului European Cyber Security Challange la Praga – în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023). În organizarea ediției din 2019 a Campionatului European de Securitate Cibernetică, un rol deosebit l-au avut și companiile românești din domeniul cybersecurity – certSIGN și Bit Sentinel – implicate activ în buna desfășurare a evenimentului.

Cu o experiență de peste 12 ani în dezvoltarea de soluții de securitate cibernetică, certSIGN a sprijinit lotul României în vederea participării la ECSC 2019 prin implicarea în etapele de preselecție, susținerea unor sesiuni de training în criptografie în cadrul bootcamp-ului de noua zile încheiat la sfârșitul lunii septembrie și realizarea testelor propuse spre rezolvare participanților în etapa finală.

Clasamentul final al competiției European Cyber Security Challenge 2019

1. România
2. Italia
3. Austria
4. Germania
5. Marea Britanie
6. Polonia
7. Franta
8. Estonia
9. Danemarca
10. Portugalia
11. Cehia
12. Grecia
13. Spania
14. Norvegia
15. Irlanda
16. Olanda
17. Elvetia
18. Cipru
19. Liechtenstein
20. Luxemburg

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și