”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.
Alexander Nanau, regizor şi producător germano-român, a studiat regia la renumita Academie Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB). Este deţinătorul a două burse – la Institutul Sundance și la Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007, Alexander Nanau a înfiinţat în România casa de producţie Alexander Nanau Production.
Talentul lui Nanau a fost recompensat, în 2010, cu trofeul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming” – pentru filmul „Lumea văzută de Ion B.” -, iar ”Toto şi surorile lui” a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene din 2015.
Documentarul ”Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a avut premiera în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, anul trecut, iar membrii echipei care a lucrat la realizarea acestui film au pășit pe covorul roșu pe acordurile melodiei „The Day We Die”, a trupei Goodbye to Gravity, care concerta în club în momentul când s-a produs tragedia, în noaptea de vineri – 30 octombrie 2015.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că artificiile folosite în timpul concertului au constituit cauza tragediei, acestea provocând aprinderea buretelui poliuretanic folosit pentru antifonare. Din nefericire, flăcările s-au extins cu rapiditate în tot clubul, provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze – unui număr semnificativ dintre cei care erau prezenți la concert. În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 64 de persoane.
Pelicula ”Colectiv” a fost prezentată, la Veneția, în afara competiției, ulerior fiind selectată pentru a participa la prestigiosul festival Toronto International Film Festival, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din America de Nord.
La Festivalul Internațional de Film și Forum pentru Drepturile Omului de la Geneva, documentarul realizat de Alexander Nanau a obținut Marele Premiu (Grand Prix), dar și suma de 10.000 de franci elvețieni. Juriul internațional care a confirmat – online, din cauza restricțiilor impuse de criza coronavirusului – o realizare artistică de excepție a fost prezidat de Pamela Yates, iar printre ”jurați” s-au aflat personalități precum artistul și activistul pentru drepturile omului Badiucao, contesa Adelina von Fürstenberg, regizoarea și producătoarea Nora Philippe, precum și romancierul turc Burhan Sönmez.
Etichetat drept documentar observațional, ”Colectiv” nu reprezintă doar un omagiu post-mortem adus victimelor, ci s-a transformat într-o peliculă emblematică – ”Alexander Nanau a produs un documentar palpitant și terifiant” – în ceea ce privește lupta împotriva corupției din perioada imediat următoare a tragediei, urmărind – punctual – întreaga desfășurare a evenimentelor și interacțiunea dintre jurnaliștii care au anchetat acest caz și autorități.
Lupta pentru aflarea adevărului s-a dus și în ”culisele puterii”, în ”spatele ușilor închise”, iar regizorul Alexander Nanau a reușit să aducă în fața spectatorilor nu numai cruda realitate indusă de tragedie, ci și toate obstacolele care s-au interpus în timpul anchetei jurnalistice.
„Colectiv este un thriller politic spectaculos. Prezintă o echipă de jurnaliști care investighează incendiul din clubul de noapte Colectiv din România, dezvăluind corupția guvernamentală la nivel înalt din Ministerul Sănătății. Filmul este centrat pe povestea victimelor și a supraviețuitorilor într-un mod neobișnuit și profund, punând o întrebare esențială: „Când vom ști adevărul desore ce s-a întâmplat și cum vom acționa?” – se arată în prezentarea documentarului ”Colectiv”.
„Decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă. Pe parcursul unui an, am putut observa în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliștilor cu autoritățile statului”
Regizorul Alexander Nanau
Alexander Nanau mărturisește că este un om care a trăit ”între culturi și țări”, însă – paradoxal – nu a avut sentimentul că ar putea aparține unui loc anume.
A realizat ”Colectiv” plecând de la emoția miilor de oameni care scandau, în noiembrie 2015, și doreau să afle adevărul despre tragedie, iar în acest demers artistic a întâlnit oameni extraordinari. Au fost ”demontate minciuni”, a avut surpriza să descopere ”sisteme care calcă în picioare demnitatea” persoanei, a scos la iveală manipulări și ”pervertiri” ale adevărului și legii.
„Pentru că mi-am trăit viaţa între culturi şi ţări, nu am avut niciodată sentimentul că aparţin undeva. În noiembrie 2015, emoţia a mii de oameni care strigau într-un glas «Colectiv», m-a făcut să vreau să înţeleg cum sunt construiţi cei care se dedică dezvoltării comunităţii în care trăiesc. Am descoperit jurnalişti, whistleblowers, activişti care prin acţiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni şi sisteme care calcă în picioare demnitatea şi viaţa însăşi a celorlalţi, din poziţii de putere politică sau financiară, minţind şi manipulând, pervertind adevărul şi legea”, a declarat Alexander Nanau, regizorul documentarului, potrivit Mediafax.
Unul dintre supraviețuitorii tragediei de la clubul ”Colectiv” este Alexandru Grecea. A fost integrat în echipa care a lucrat la realizarea documentarului, iar o astfel de experiență, așa cum mărturisește chiar el, a fost una marcantă.
Alexandru vede această realizare artistică extraordinară ca pe o ”exorcizare de demoni după trauma” pe care a trăit-o și nu se ferește să spună că a reușit, dureros, să înțeleagă ”felul bolnav” în care se manifesta societatea.
„Să fac parte din echipa acestui film a fost o experienţă intensă şi marcantă pentru mine. Să lucrezi alături de Alexander pe o temă atât de dificilă şi într-o cheie estetico-cinematografică foarte solicitantă te îmbogăţeşte. Însă, poate mai presus de asta, exorcizarea propriilor mei demoni de după trauma Colectiv, pe care lungul parcurs al realizării filmului într-un fel a reuşit s-o facă, şi procesul de cunoaştere directă şi apoi de înţelegere dureroasă a felului bolnav în care funcţionam ca societate sunt experienţe care m-au marcat în aceşti aproape patru ani”, a declarat Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului din Colectiv.
Mihai Grecea este colaborator artistic al proiectului şi s-a alăturat echipei lui Alexander Nanau încă din faza de cercetare, la scurt timp după ce a fost externat.
Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.
Efortul de producție a fost unul cu totul deosebit și remarcabil, constând în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.
Documentarul „Colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea RTS Elveția, YES Docu și MDR Germania.