„Este dureros… Cuvintele sunt de prisos” – este tot ce a putut să spună un tânăr din Galați despre bătrânii răpuși de noul coronavirus, după ce au fost infectați chiar în centrul rezidențial care trebuia să îi protejeze. Îi cunoscuse pe unii dintre ei în urmă cu doi ani, când se oferise voluntar pentru a le aduce un pic de alinare rezidenților. Acum, de când noul coronavirus face ravagii printre pacienții Căminului de bătrâni Sf. Ilie din Galați, George Alin Radu nu a putut rămâne indiferent și a lansat personal un apel pe Facebook pentru ajutorarea bătrânilor și, din contribuțiile gălățenilor – oameni simpli, ONG-uri, asociații, firme, Arhiepiscopia Dunării de Jos – a reușit să le ducă un prim transport de alimente și articole sanitare, iar demersul lui umanitar nu se oprește aici.
„Bătrânii rămași prizonieri în căminul Sfântul Ilie din Galați se plâng că personalul este puțin şi că unii dintre ei rămân neschimbați cu zilele”, scria gălățeanul George Alin Radu, pe contul personal de Facebook, în 7 aprilie, citând titlurile apărute în presa locală. Cunoscând situația din centru prin propria experiență, tânărul a făcut un apel pentru bătrânii rezidenți.
„Într-adevăr, bătrânii nu sunt ajutați de nici asistente , nici de conducerea centrului, ajutorul îl aveau din partea famiilor lor care îi vizita , eu am făcut 1 lună și jumătate de voluntariat în acel centru în urmă cu doi ani ,nu am fost mulțumit de condițiile din centru. Am plecat cu o senzație destul de amară. Fac un apel public către dumneavoastră, stimați cititori, oameni buni , dragi gălățeni , bătrânii au nevoie acuma de mâncare, haideți împreună să le facem o bucurie și să-i ajutăm cu alimente. Persoanele care doresc să întindă o mână de ajutor vârstnicilor din cămin, vă rog să mă contactați”, scria, acum 11 zile, tânărul gălățean.
Contactat de Gândul.ro, George Alin Radu a povestit, cu umilință, ce l-a motivat să fac acest demers umanitar, care nu a rămas fără răspuns, pentru că a reușit să ducă la centru, joi, un lot de alimente și articole sanitare pentru bătrâni.
„Situația de la Centrul Sf. Ilie este dramatică. Numărul de decese crește. Eu am făcut voluntariat acolo, cam o lună în urmă cu doi ani, dar nu s-a putut sta. Sincer mi-a fost milă de pacienți. O bătaie de joc. Eu am avut o rudă care a stat câteva luni acolo, dar a plecat. Și acum este la fel, ieri am intrat, am donat produse alimentare și de igienă. Situația nu s-a schimbat în bine”, a povestit tânărul voluntar, pentru Gândul.ro.
„Condițiile lasă de dorit. Sunt câte doi pacienți intr-o cameră, plini de urină. Pentru 1.800 de lei nu se merită”, povestește tânărul. Suma amintită este cea minimă plătită pentru cazarea în centrul privat, aceasta poate ajunge până la 2.400 de lei.
Dintre bătrânii rezidenți, unii au rude în țară, dar în cazul altora, aparținătorii sunt stabiliți în străinătate. Alții sunt pur și simplu abandonați în centru.
„Eu am ajutat ca maseur. Din 160 de bătrâni, făceam 10. Atât mi s-a cerut. În 8 ore. De la 8:00 la 16:00, de luni pînă vineri. Eu i-am simțit ca și bunicii mei, dar condițiile de acolo m-au făcut să plec”, mărturisește tânărul.
Nu este prima dată când inițiază campanii în scop caritabil, de cinci ani se implică în organizarea de evenimente umanitare, iar demersul de la Centrul „Sf. Ilie” nu se oprește la primul transport.
„Marți voi merge cu câteva pachete de Paște, să simtă și dumnealor atmosfera de sărbătoare. Chiar dacă trec printr-o perioadă dificilă și sunt neajutorați. Mă simt binecuvântat când pot ajuta o persoană sau chiar dacă nu imi cere ajutorul acea persoană, simt că trebuie să ajut de la sine”, se destăinuie tânărul.
El nu a putut trece cu vederea nici situația dificilă în care se află personalul centrului. Șase asistente se află în izolare la domiciliu și șase sunt în izolare la un hotel din Galați, iar acestora din urmă le-a trimis joi mâncare caldă.
„Dacă doamna Medeleanu (directorul centrului – n.r.) anunța de la început că a fost depistată cu virusul nu se ajungea aici. Dar a ascuns până târziu și de aici a început focarul”, conchide George Alin Radu.
„Paștele este sărbîtoarea renașterii, a Învierii, este un moment de bucurie și de speranță. Anul acesta, însă, celebrăm Învierea Domnului într-un mod excepțional, într-un moment de grea încercare pentru noi. Chiar și așa, gândul meu se îndreaptă către dumneavoastraă și doresc ca Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă multa sănătate, lumina în suflet, gânduri senine, pace, speranță și puterea de a trece peste aceste momente greu încercate. Sărbători Pascale luminate!”, a fost mesajul pe care tânărul a vrut să îl transmită gălățenilor.
Zece rezidenți ai Căminului de bătrâni Sf. Ilie din Galați și-au pierdut viața în urma infecției cu noul coronavirus. Ultima victimă, anunțată vineri de Direcția de Sănătate Publică Galați și ulterior de Grupul de Comunicare Strategică, era o pacientă în vârstă de 80 ani din județul Galați. Rezultatul pozitiv cu infecția cu noul coronavirus a venit pe data de 8 aprilie, iar ulterior a fost internată în Spitalul Județean de Urgență Galați, pe 10 aprilie. Decesul a intervenit joi, 16 aprilie. Potrivit GCS, bătrâna avea alte comorbidități: Diabet zaharat, polineuropatie diabetică, BPOC, nefropatie diabetică.
Conform Direcției de Sănătate Publică, citată de presa locală, în acest cămin privat au fost infectate, în total, 103 de persoane. Zece au decedat, 72 sunt bătrâni rezidenţi infectaţi, dar în viaţă, aflaţi în spitale şi alţi 20 sunt membri ai personalului infectat, internaţi în spitale.
În 7 aprilie s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, cu privire la directorul Căminului pentru persoane vârstnice „Sf. Ilie“ Galați.
Situația de la Galați, alături de alte cazuri semnalate în țară, reprezintă unul dintre motivele care au determinat-o pe Violeta Alexandru, ministrul Muncii, să îi propună ministrului Afacerilor Interne includerea în Ordonanța Militară nr. 8 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, măsura interzicerii suspedării sau închiderii centrelor de asistență socială, pe perioada stării de urgență, precum și prevederi ample cu privire la măsurile de igienă și de continuitate a activității personalului angajat.
GÂNDUL.RO a lansat campania Suntem cu Gândul la voi! și dorește să facă un apel tuturor celor care au nevoie de ajutorul comunității să ne scrie și să ne spună povestea lor! Fie că este vorba despre spitale care au nevoie de echipamente medicale, alimente pentru bolnavii din spitale și echipamente de protecție sau despre familii care nu mai au nici un venit și traiul de zi cu zi devine greu de susținut! Noi suntem Cu Gândul la voi! și facem un apel tuturor celor din România să se alăture campaniei.
Pentru supereroii din linia 1, pentru eroii de acasă care respectă indicațiile autorităților, facem tot posibilul să trecem împreună peste aceste clipe dificile! Despărțiți, dar împreună!