1 DECEMBRIE. Imnul Național al României, interpretat de Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu: ”Un discurs artistic prin care arătăm lumii România culturală”
Adunarea Naţională a Românilor a fost convocată – pe data de 1 decembrie 1918 – la Alba Iulia, Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România fiind votată în unanimitate. Anterior, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei, votaseră, la rândul lor, unirea cu patria-mamă.
”Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naționale a Românilor.
Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România.
O zi cu semnificații istorice extraordinare
Pandemia de coronavirus impune, din păcate, o cu totul altă desfășurare a evenimentelor care marchează sărbătorirea Zilei Naționale a României, în acest an, măsurile de restricție luate pentru răspândirea infecției cu COVID-19 amprentând negativ aceste manifestări. Însă asta nu înseamnă că românii vor trece, cu indiferență, peste această zi cu semnificații istorice extraordinare.
Institutul Cultural Român va marca Ziua Națională a României printr-o serie de manifestări cu totul speciale, iar un moment cu totul emoționant va fi interpretarea Imnului Național al României de celebrul violonist Alexandru Tomescu pe un instrument de excepție – vioara Stradivarius Elder-Voicu.
”Principalul discurs artistic prin care vom arăta lumii România culturală va fi interpretarea unică a imnului național de celebrul Alexandru Tomescu la vioara Stradivarius Elder-Voicu. Înregistrarea video va fi transmisă pe toate canalele de comunicare ale ICR”, se precizează pe site-ul instituției.
Alexandru Tomescu: ”Imnul Național al României, piesa cea mai frumoasă și emoționantă!”
Violonistul Alexandru Tomescu mărturisește că nicio sărbătoare adevărată nu poate exista fără muzică, declarându-se bucuros și onorat fiindcă va putea prezenta, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert spectaculos.
Alături de artistul de bandoneon Omar Massa, Alexandru Tomescu, va transmite ”La mulți ani, România!” printr-o interpretare de excepție.
”Cred că o sărbătoare adevărată nu poate exista în absența muzicii. Este o mare bucurie și onoare să pot prezenta tuturor românilor, cu ocazia Zilei Naționale a României, pe 1 Decembrie, concertul meu cel mai spectaculos din acest an, în care am explorat împreună cu artistul de bandoneon, Omar Massa, muzica întregii lumi. Dar cred că piesa cea mai frumoasă și emoționantă pe care am cantat-o pe Vioara Stradivarius Elder Voicu, care face să vibreze fiecare fibră a oricărui român, indiferent de locul în care se află, de religie sau statut social, este Imnul Național al României. LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!”, declară Alexandru Tomescu, violonist și solist concertist permanent de elită al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti.
Omar Massa: ”La mulți ani, România!”
Artistul Omar Massa, un virtuoz al bandoneonului (n.red. – tip de concertină deosebit de popular în Argentina și Uruguay, instrument esențial în majoritatea ansamblurilor de tango din orchestra tradițională a anilor 1910 și până astăzi), spune că alături de Alexandru Tomescu a realizat un turneu ”minunat”.
Restricțiile impuse de pandemie au ridicat probleme cu care muzicienii și artiștii nu s-au mai confruntat, până acum, însă muzica dusă în toate colțurile lumii, cu atât mai mult într-o astfel de perioadă, ”este necesară ca aerul pe care îl respirăm”.
”Am realizat un turneu minunat alături de Alexandru și întreaga echipă. A fost uneori dificil din cauza restricțiilor legeate de covid-19, dar cel mai important aspect este posibilitatea de a duce muzica în toate colțurile lumii, în special în aceste vremuri. Am realizat înca o dată, ceva ce știam deja din turneeele mele anterioare: pentru români, muzica este necesară ca aerul pe care îl respirăm. E ceva ce m-a fascinat mereu și m-a bucurat de fiecare dată când am mers în România. LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”, spune Omar Massa.
”A Cry for Solitude” – compozitor Dan Popescu – inspirată din realitățile dureroase ale pandemiei generate de virusul COVID-19
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Institutului Cultural Român, interpretarea Imnului Național al României va precede un concert înregistrat la Sala Radio special pentru această aniversare națională susținută de ICR – spectacolul „Piazzolla 99”, din cadrul Stradivarius International Tour 2020, cu artiștii Alexandru Tomescu, la vioara Stradivarius Elder-Voicu, și Omar Massa, la bandoneon, aducând în fața publicului două fațete ale duetului vioara-bandoneon.
Acest concert extraordinar inserează și lucrarea „A Cry for Solitude” a compozitorului Dan Popescu, inspirată din realitățile dureroase ale pandemiei generate de virusul Covid și dedicată tuturor acelora care au suferit de pe urma acestei maladii și totodată, tuturor celor care luptă cu virusul.
Lucrarea „Tango Avincis” este semnată de Omar Massa și i-a fost inspirată de povestea tumultoasă a unei familii de români de-a lungul veacurilor. Din program nu vor lipsi „Hora Unirii” a lui George Enescu – o lucrare mai puțin cunoscută a marelui nostru compozitor – fiind compusă de tanărul compozitor în 1917, cu doar un an înainte de Marea Unire și, nu în ultimul rând, celebra „Balada” a lui Ciprian Porumbescu, piesă care va avea o interpretare în premieră, bandoneonul în dialog cu vioara Stradivarius Elder-Voicu aducând melancolia sonorității sud-americane.