145 de ani de la acordarea CETĂȚENIEI primilor evrei din România. Orchestra Filarmonicii din Israel, pe scena Ateneului Român și a Sălii Palatului

145 de ani de la acordarea CETĂȚENIEI primilor evrei din România. Orchestra Filarmonicii din Israel, pe scena Ateneului Român și a Sălii Palatului
Publicat: 20/09/2024, 09:23
Actualizat: 20/09/2024, 09:25

În anul 2024, România va marca 145 de ani de la momentul când primul evreu a devenit cetățean român. O etapă fundamentală în constituirea Statului Român modern, acest proces a făcut parte dintr-un îndelungat demers național, care a creat legătura unică dintre România și Comunitățile Evreiești care există pe teritoriul său.

Federația Comunităților Evreiești din România și Guvernul României organizează în perioada 29-30 septembrie 2024 o serie de evenimente dedicate acestui moment unic.

Orchestra Filarmonică din Israel, una dintre cele mai importante orchestre la nivel mondial, va oferi două concerte extraordinare la București, sub bagheta Maestrului Zubin Mehta, cu participarea violonistei Lisa Batiashvili și pianistei Martha Argerich în calitate de soliste.

Recital de excepție susținut de Orchestra Filarmonicii din Israel, la pupitrul căreia se va afla maestrul Zubin Mehta

Cele două evenimente vor avea loc în 29 septembrie la Ateneul Român și 30 septembrie, la Sala Palatului, fiind organizate de către Federația Comunităților Evreiești din România.

Duminică, 29 septembrie 2024, de la ora 19:30, va avea loc la Ateneul Român un recital de excepție susținut de Orchestra Filarmonicii din Israel la pupitrul căreia se va afla maestrul Zubin Mehta, având-o drept solistă pe binecunoscuta violonistă Lisa Batiashvili. Programul serii va cuprinde Concertul op. 35 în re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski.

Orchestra Filarmonicii din Israel a fost înființată în 1936 de Bronislaw Huberman, iar concertul de inaugurare, care a avut loc la 26 decembrie 1936, a fost dirijat de Arturo Toscanini.

IPO – Israel Philharmonic Orchestra este una dintre cele mai renumite orchestre filarmonice la nivel mondial. De-a lungul timpului, orchestra i-a avut alături pe cei mai mari dirijori și soliști din lume.

Zubin Mehta, unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii

Luni, 30 septembrie 2024, începând cu ora 19:30, va avea loc la Sala Palatului concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din Israel la pupitrul căreia se va afla Maestrul Zubin Mehta, având-o drept solistă pe una dintre cele mai importante și iubite pianiste din lume, Martha Argerich.

Programul serii va cuprinde Concertul nr. 1 op.15 în do major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.

Zubin Mehta (n. Bombay, 1936), este unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii. Cu o carieră internațională de peste 65 de ani, Mehta a fost invitat din 1961 să dirijeze Orchestrele Filarmonicilor din Viena și din Berlin, cât și Filarmonica din Israel, orchestre cu care se mândrește cu o colaborare de peste 50 de ani.

  • Director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal (1961-1967) și al Filarmonicii din Los Angeles (1962-1978), a fost numit, în 1977, director muzical al Filarmonicii din Israel, al cărei director muzical a devenit, din 1981, pe viață.
  • În octombrie 2019 a părăsit conducerea după mai bine de 50 de ani și a fost numit director emerit. În 1978 și timp de 13 ani, cea mai lungă perioadă din istoria orchestrei, Zubin Mehta a devenit director muzical al Filarmonicii din New York, iar din 1985 până în 2017 a fost numit dirijor principal al Orchestrei del Maggio Musicale Fiorentino, al cărei director onorific pe viață este până în prezent.
  • Maestrul Zubin Mehta este Președintele onorific al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu.

Martha Argerich, considerată un copil minune

Martha Argerich este născută în Buenos Aires (Argentina), și a luat primele lecții de pian la vârsta de cinci ani cu Vincenzo Scaramuzza. Considerată un copil minune, nu a trecut mult timp până când a început să susțină concerte și recitaluri regulate.

  • În 1955, s-a mutat în Europa și a continuat studiile la Londra, Viena și Elveția cu Bruno Seidlhofer, Friedrich Gulda, Nikita Magaloff, Dinu Lipatti și Stefan Askenase.
  • În 1957, a câștigat atât Concursul de pian de la Bolzano, cât și cel de la Geneva, iar în 1965 a continuat cu Concursul Internațional Chopin de la Varșovia. De atunci, a fost considerată una dintre cele mai proeminente pianiste din lume, atât ca abilitate, cât și ca popularitate.

În ciuda faptului că firea ei a condus-o adesea spre capodoperele virtuozității din secolele XIX și XX, Martha Argerich păstrează un repertoriu extins, care include, dar nu se limitează în niciun caz la operele lui Bach, Bartók, Beethoven și Messiaen, precum și Chopin, Schumann, Liszt, Debussy, Ravel, Franck, Prokofiev, Stravinski, Șostakovici și Ceaikovski.

Martha Argerich a înregistrat pentru EMI, Sony, Philips, Teldec și DGG, multe dintre interpretările sale fiind difuzate la televiziuni din întreaga lume. De asemenea, a primit numeroase premii Grammy dar și Premiul Gramophone  pentru Artistul anului.

Lisa Batiashvili, una dintre cele mai mari violoniste ale lumii

Lisa Batiashvili este una dintre cele mai mari violoniste ale lumii.

Aclamată pentru virtuozitatea sa atât de public cât și de către criticii de specialitate, multiplu premiată, Batiashvili a dezvoltat relații de lungă durată cu orchestrele, dirijorii și muzicienii de top din lume.

A fost artistă rezidentă a Filarmonicii din Berlin, iar acum agenda sa de concerte include colaborări cu Orchestra Tonhalle Zürich (dirijor Paavo Järvi), Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam (dirijor Klaus Mäkelä), Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (dirijor Daniel Harding) și London Symphony Orchestra (dirijor Antonio Pappano).

  • Biletele pentru aceste evenimente se pot achiziționa online, de pe platforma www.eventim.ro.

Citește și:

Mayumi Kanagawa din SUA, CÂȘTIGĂTOAREA secțiunii Vioară, din cadrul Concursului Internațional George Enescu

Castelul pe pereții căruia sunt și numele regilor României. Dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, POVESTEA istoriei nobilimii din spatele zidurilor

Yo Kitamura, din Japonia, câștigă Concursul Internațional George Enescu 2024, la secțiunea Violoncel. Cu ce interpretare a impresionat juriul

Castelul Corvinilor intră în reparații, dar vizitatorii pot veni să se „fotografieze” cu Ioan de Hunedoara printr-un cod QR

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță