Prima pagină » Cultură » 8 lucruri pe care nu le știai despre Paulo Coelho: de ce a făcut închisoare autorul Alchimistului

8 lucruri pe care nu le știai despre Paulo Coelho: de ce a făcut închisoare autorul Alchimistului

8 lucruri pe care nu le știai despre Paulo Coelho: de ce a făcut închisoare autorul Alchimistului

Pe 24 august, Paulo Coelho, celebrul autor al cărții Alchimistul, împlinește 75 ani. Ani dintr-o viață care poate fi la rândul ei așternută în paginile unui roman. Viață în care a petrecut câțiva ani într-un ospiciu, a ajuns în închisoare, a fost actor, regizor, textier și a declarat că a descoperit care îi este cu adevărat sensul vieții la 42 de ani. 

Și pentru că fascinația pentru unul dintre cei mai de succes autori din toate timpurile, care are cărțile traduse în 83 de limbi și publicate în peste 170 de țări este greu de ignorat, am făcut o listă cu 8 lucruri pe care nu le știai despre Paulo Coelho.

1. Paulo Coelho a fost internat într-un ospiciu

Pentru că încă din copilărie le-a tot spus părinților că vrea să devină scriitor și artist, aceștia au început să se gândească serios la faptul că fiul lor are o boală psihică. Așa că l-au internat într-un azil pentru persoane cu afecțiuni psihiatrice de trei ori înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, prima dată la 16 ani.

El a declarat într-un interviu: „Părinții mei credeau că sunt psihotic. Acesta a fost și diagnosticul medicilor. Citeam mult, eram foarte timid și nu socializam foarte ușor. Erau disperați. Acesta a fost modul în care au înțeles ei să mă ajute. Nu că ar fi vrut să mă rănească, dar nu știau ce să facă. I-am iertat. Ei nu au făcut asta pentru a mă distruge, au făcut asta pentru a mă salva. Asta se întâmplă tot timpul cu dragostea – dacă iubești pe cineva și vrei din tot sufletul ca acea persoană să se schimbe, să fie ca tine, iubirea poate deveni o forță extrem de distructivă. Și se întâmplă cu multă dragoste, tot timpul. Depinde de tine să spui: oprește-te, te iubesc, dar voi face ceea ce este mai bine pentru mine și, la sfârșitul zilei, vei realiza că am avut dreptate.”

După câțiva ani de terapie în care a încercat să înțeleagă perioada aceea din viața lui a ajuns la concluzia că fiecare trebuie să-și trăiască puțin nebunia. Acum, Coelho spune: „Dacă nebunia înseamnă să fii altfel decât „normal”, este în regulă pentru mine. Dacă este amenințător pentru sine și societate, există o problemă. Motto-ul meu este: Un pic de nebunie poate fi destul de sănătoasă.”

2. Paulo Coelho a fost arestat în 1974 pentru „activități subversive” și a fost torturat în închisoare

După câțiva ani în care a călătorit foarte mult și a experimentat hedonismul în forma sa cea mai pură, Paulo Coelho s-a întors în Brazilia natală unde a încercat să își urmeze vocația artistică. 

A compus versuri pentru Elis Regina, Rita Lee și starul Raul Seixas. A mai lucrat ca actor, jurnalist și regizor de teatru înainte de a-și începe cariera de scriitor.

Versurile pe care le-a compus pentru piesele lui Raul Seixas l-au transformat pe Coelho într-o țintă a regimului de la acea vreme, acestea fiind considerate oculte. În plus, el a fost adesea acuzat că plagiază versuri ale unor melodii străine necunoscute la acea vreme în Brazilia.

În 1974 Paulo Coelho a fost arestat pentru activități „subversive” și torturat de guvernul militar, care preluase puterea cu zece ani înainte și considera versurile sale ca fiind de stânga și periculoase.

Scriitorul își amintește: „Cred că nu am fost în viața mea atât de speriat ca atunci când am fost în închisoare, iar după aceea am rămas cu spaima asta mai bine de șapte ani… Este o experiență traumatizantă, dar apoi, după șapte ani, timpul vindecă totul și astăzi sunt implicat în mai multe proiecte care au legătură cu drepturile civile, inclusiv Amnesty International. De fiecare dată când văd că ceva nu este în regulă, consider că este responsabilitatea mea să-mi exprim opoziția. Poate că nu funcționează, dar cel puțin nu tac, nu sunt un laș. Am temerile mele, dar nu sunt un laș.”

3. Paulo Coelho are un ritual de scriere fascinant

Tema prevestirilor a influențat opera lui Coelho de la Alchimistul încoace și este o fațetă a scrierii sale cu rădăcini adânci în viața sa. Coelho acordă o mare atenție prevestirilor și uneia în mod special – va începe să scrie o carte nouă abia după ce va găsi o pană albă.

„Chestia cu pene albe a început înainte de cartea Jurnalul unui mag. M-am întrebat după pelerinajul de pe Santiago de Compostela: să scriu acea carte? Nu eram sigur și am spus că dacă văd o pană albă astăzi, o să scriu; dacă nu văd, nu este în destinul meu să fac asta. Am găsit-o, așa că am zis că trebuie să scriu. Și la următoarea carte am respectat același ritual și apoi a devenit o tradiție și acum nu pot scrie decât dacă găsesc o pană albă.” De atunci, acest ritual a devenit mai specializat, pe măsură ce penele albe au devenit din ce în ce mai ușor de găsit. Începând cu 2005, provocarea lui a fost să găsească o pană albă în luna ianuarie a unui an impar.

4. Călătoria spirituală a lui Paulo Coelho a început la 42 de ani

Pentru cei care au o înclinație pentru latura spirituală a vieții, „când a obținut Paulo Coelho iluminarea?” ar putea fi o întrebare de interes major. Acest lucru s-a întâmplat la vârsta de 42 de ani.

În 1986, Coelho a plecat în pelerinaj pe Santiago de Compostela, un drum de peste 1000 km în nordul Spaniei. El spunea: „Eram foarte fericit cu lucrurile pe care le făceam. Făceam ceva care îmi punea mâncare și apă pe masă – ca să folosesc metafora din Alchimistul. Lucram, aveam o persoană pe care o iubeam, aveam bani, dar nu îmi îndeplineam visul. Visul meu a fost și este încă să fiu scriitor.” A decis că trebuie să o facă și nu s-a uitat niciodată înapoi.

5. Paulo Coelho iubește India

Deși nu a vizitat până acum India, Paulo Coelho crede că toată cultura indiană a avut o influență imensă atât asupra lui, cât și asupra filozofiei occidentale. El a vorbit într-un interviu despre modul în care a fost influențat critic de Rabindranath Tagore. El citează câteva rânduri din Gitanjali la începutul cărții Hippie, spunând „Poezia este un alt mod de a vedea lumea. În zilele noastre oamenii nu acordă suficientă atenție poeziei. Citându-l pe Tagore la începutul cărții, am vrut să readuc atenția asupra lucrării lui.” Coelho a vrut mai întâi să intituleze această carte „Și unde se pierd vechile urme”, din aceeași poezie a lui Tagore. S-a hotărât să nu o facă, deoarece nu era sigur dacă se va traduce în diferite limbi și a decis să se numească „Hippie”.

6. După Alchimistul, Coelho a scris cel puțin un roman la fiecare doi ani

În 1988, Coelho a scris cartea Alchimistul, a publicat-o la o mică editură braziliană, cu un tiraj inițial de 900 de exemplare și a decis să nu o retipărească.

El a găsit o editură mare și odată cu publicarea următoarei sale cărți, Brida, și Alchimistul a început să aibă succes. HarperCollins a fost de acord să o retipărească în 1994, iar succesul acesteia a fost unul remarcabil.

De când a publicat Alchimistul, a scris cel puțin un roman la fiecare doi ani. Patru dintre ele, Hippie, Aleph, Jurnalul unui mag și Walkiriile sunt autobiografice, în timp ce restul sunt în mare măsură fictive. Cărțile lui Coelho au fost publicate în peste 170 de țări și traduse în optzeci și trei de limbi. În total, s-au vândut în 320 de milioane de exemplare. Pe 22 decembrie 2016, el a fost listat de compania Richtopia din Marea Britanie pe locul 2 în topul celor mai influenți 200 de autori contemporani.

7. Paulo Coelho a început să lucreze la un proiect cu Kobe Bryant

În 2016, jucătorul de baschet Kobe Bryant l-a contactat pe Paulo Coelho, pentru a discuta cu el un proiect de carte pentru copii. Cu câteva luni înainte de moartea lui Kobe Bryant într-un accident de elicopter în ianuarie 2022, au început să scrie cartea împreună. Coelho a decis să șteargă întregul proiect și a spus că publicarea cărții fără el nu ar avea sens. Paulo Coelho nu a dezvăluit niciodată câte pagini fuseseră scrise sau titlul cărții.

8. Paulo Coelho are o relație strânsă cu cititorii prin intermediul rețelelor sociale

Coelho postează de până la trei ori pe săptămână pe blogul său și are milioane de fani atât pe Facebook, cât și pe Twitter. În The Wall Street Journal în august 2014, el a discutat despre relația sa cu cititorii prin intermediul platformelor de social media.

În noiembrie 2014, Coelho a terminat de încărcat aproximativ 80.000 de documente – manuscrise, fotografii, scrisori pentru cititori și a creat o Fundație virtuală Paulo Coelho. El mai are o fundație cu sediul la Geneva, unde scriitorul are și rezidența permanentă. 

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Paulo Coelho caută scenariști pentru ecranizarea romanului „Vrăjitoarea din Portobello”

 

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele