A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu, sora regretatei artiste Tamara Buciuceanu-Botez. A fost prim solistă a Operei Române din București timp de trei decenii
Mezzosoprana Iulia Buciuceanu, sora regretatei artiste Tamara Buciuceanu-Botez, a murit, la vârsta de 91 de ani. A fost prim solistă a Operei Române din București timp de trei decenii, între 1952 și 1983.
Iulia Buciuceanu s-a născut în 25 iunie 1931, la Tighina, în Basarabia. Primele îndrumări de canto le-a luat în casă, cu mama ei, iar studiile de Conservator le-a făcut la Iași cu Grigore Magiari și Mansi Barberis, după care le-a continuat la București cu profesorul Petre Ștefănescu-Goangă, transmite Opera Națională București.
Încă din anii de studenție a fost angajată solistă a Operei Române din București unde a desfășurat o importantă carieră artistică națională și internațională. A abordat rolurile de mezzosoprană ale unui vast repertoriu universal: AIDA, TRUBADURUL, FALSTAFF, BAL MASCAT, RIGOLETTO, DON CARLO de Verdi, CARMEN de Bizet, RUSALKA, DAMA DE PICĂ, EVGHENI ONEGHIN de Ceaikovski, BORIS GODUNOV de Mussorgski, CNEAZUL IGOR de Borodin, ORFEU de Gluck, NUNTA LUI FIGARO de Mozart, POVESTIRILE LUI HOFFMANN de Offenbach, LAKMÉ de Delibes, ORFEU de Gluck, CAVALLERIA RUSTICANA de Mascagni, MAEȘTRI CÂNTĂREȚI DIN NÜRNBERG, TANNHÄUSER, WALKIRIA, OLANDEZUL ZBURĂTOR de Wagner.
Turnee în Rusia, Bulgaria, Jugoslavia, Grecia, Turcia, Ungaria, Germania, Franța, Belgia, Italia, Austria
„A fost foarte activă și devotată repertoriului românesc interpretând multe opere dintre care unele chiar în premieră absolută: APUS DE SOARE de Mansi Barberis, RĂSCOALA, DECEBAL, ION VODĂ, VLAD ȚEPEȘ, ORFEU de Gheorghe Dumitrescu, BĂLCESCU, DRAGOSTE ȘI JERTFĂ de Cornel Trăilescu, HAMLET de Pascal Bentoiu, DREPTUL LA DRAGOSTE de Teodor Bratu, HORIA de Nicolae Bretan, CONU LEONIDA FAȚĂ CU REACȚIUNEA de Matei Socor, OEDIPE de George Enescu”, conform sursei citate.
Muzicalitatea, talentul și temperamentul artistic i-au permis să repurteze mari succese atât în rolurile dramatice cât și în cele comice.
„A abordat și repertoriul vocal simfonic, lied și operetă. A colaborat cu toți artiștii și dirijorii timpului său. A întreprins cu succes turnee în Rusia, Bulgaria, Jugoslavia, Grecia, Turcia, Ungaria, Germania, Franța, Belgia, Italia, Austria.
Soțul său a fost marele actor George Constantin, iar fiul lor este actorul Mihai Constantin ai cărui copii, Maria și Matei Constantin continuă prin studiile lor la UNATC o tradiție de familie inițiată de părinții marii artiste dispărute.
O zi neagră pentru cultura românească
Iulia Buciuceanu a trecut la cele sfinte sâmbătă, în aceeași zi în care a murit și marele actor Valentin Uritescu.
Valentin Uritescu a suferit încă de la vârsta de 33 de ani de o boală degenerativă gravă, dar a fost un actor complet și un observator atent nu numai al vieții, în general, dar și al propriilor trăiri. A murit la 81 de ani, însă tot ceea ce a creat, la nivel artistic și nu numai, îl transformă pentru totdeauna într-un punct de reper.
Actorul Valentin Uritescu, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, a dat viaţă unor roluri memorabile precum Sergentul ”Şaptefraţi” din serialul TV „Lumini şi umbre”, semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în ”Noi, cei din linia întâi”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din ”Concurs” (regia Dan Piţa) sau doctorul Marcu în ”Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).