Abia numit președinte onorific al Consiliului consultativ al ICR, academicianul Nicolae Breban și-a început mandatul cu insulte
Academicianul și scriitorul Nicolae Breban va fi președintele Consiliului consultativ al ICR. Anunțul a fost făcut de către Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român (ICR), care a declarat că din Consiliu vor face parte maximum șapte persoane.
„Onoarea este dublă, pentru că, în același timp, eram pregătit, dar nu chiar astăzi, să-l rog pe domnul academician (Nicolae, n.r.) Breban, în calitatea sa multiplă, de mare creator, probabil cel mai important romancier ale epocii moderne pe care l-a dat România, dar în același timp, poate puțini dintre dumneavoastră mai știu, că domnul Breban este la el acasă în lumea muzicii, a filosofiei”, a spus Radu Boroianu.
În acest context, Radu Boroianu a precizat că Institutul Cultural Român are nevoie de un Consiliu consultativ, după cum prevede și legea de funcționare a ICR. „Am să-l rog pe domnul Breban să accepte să asigure președinția onorifică a acestui Consiliu Consultativ”, a declarat Radu Boroianu.
De asemenea, Radu Boroianu a spus că forul consultativ al ICR va fi format din șapte membri, care vor fi numiți de președintele ICR.
Întrebat de ce s-a gândit la Nicolae Breban pentru această funcție, Radu Boroianu a spus că „el este marcat de personalitatea integrală, nu numai de aspectele lui câteodată rebarbative și mai abrazive”. „Este un om de o cultură cu totul covârșitoare, este cel mai mare romancier modern al limbii române, este un om care are o cultură muzicală cu totul necomună, o cultură filosofică, este o personalitate complexă. Este un om dificil, nu există mare creator care să nu fie dificil, dar este și o autoritate care nu poate fi negată”, a spus Boroianu.
Prezent la conferința de presă, Nicolae Breban a spus că se bucură că Radu Boroianu a preluat funcția de președinte al Institutului Cultural Român. El a subliniat că fostul secretar de stat ar trebui lăsat să conducă trei patru ani ICR-ul, afirmând că Academia Română sprijină Institutul Cultural Român.
„Eu cred că ICR și-a câștigat un șef pe care îl aștepta și îl merita, eu l-am susținut, am vrut să-l susțin și pe amicul meu Andrei Marga, regret că a fost dislocat atât de repede și de brutal. Institutul Cultural Român, cultura, Radu Boroianu a spus foarte bine, este unul dintre obiectele noastre cele mai prețioase de export, dar și de structurare, de stabilizare (…) a acestei națiuni, care este amenințată de foarte multe lucruri, printre altele de dezmembrare”, a spus Nicolae Breban.
„George Soros, în America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieș, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici și alții care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că noi, aștia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depășiți, că totul este depășit, Eminescu este depășit, că Ion Barbu este depășit, că Iorga este depășit, că Cantemir este depășit și a început literatura asta de p..ă, de p…ă (…), de prostituție, imaginea asta de mizerabilism”, a spus Nicolae Breban.
Potrivit legii privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Cultural Român, „pe lângă președintele institutului funcționează un consiliu consultativ format din personalități de prestigiu în domeniul culturii, artei, învățământului și științei, din țară și din străinătate”. De asemenea, potrivit actului normativ „componența, organizarea și funcționarea consiliului consultativ se aprobă prin ordin al președintelui institutului”.
Radu Boroianu, care a fost senator ales în legislatura 1996 – 2000, însă și-a dat demisia în 1997, a fost votat de plenul Senatului, pe 28 aprilie, în funcție de președinte al ICR. Boroianu a primit 64 de voturi „pentru” și 49 „împotrivă”. În aceeași zi, plenul Senatului a luat act de demisia lui Lilian Zamfiroiu din funcția de președinte al ICR.
Între 1991 – 1992, Boroianu a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, dar și vicepreședinte al PNL în perioada CDR. În cabinetul condus de Victor Ciorbea a deținut funcția de ministru delegat pentru informații publice. În 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al României în Elveția, pentru ca în 2001 Boroianu să fie rechemat de Ion Iliescu. În 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar, în 2009, se afla alături de Emil Constantinescu în comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidențiale Crin Antonescu. De asemenea, între 2013 și 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de artă, European Art Gallery. În prezent, este vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu.