Lungmetrajul „La timp”, regizat de Adrian Sitaru, a fost selectat la Festival de Cinéma Européen des Arcs (13 – 20 decembrie), în secțiunea Work-in-Progress.
„Este povestea gemenilor Sașa și Romeo, ce se iubesc dincolo de limitele acceptate. Într-o famile cu încă doi frați mai mari, dintre care o soră cu impulsuri sinucigașe, o mamă lipsă și un tată acuzat de copii că a turnat, pe vremea lui Ceaușescu, femeile ce voiau să facă avort, Sașa rămâne însărcinată cu Romeo. Principiile și valorile fiecăruia sunt date peste cap, fiecare încercând să-și găsească motivații pentru gesturile și dorințele proprii”, a declarat Adrian Sitaru pentru MEDIAFAX.
Filmările pentru acest lungmetraj au avut loc în București. Sitaru a spus că săptămâna viitoare se va filma, o singura zi, la o cabană de lângă Brașov. „Sunt două scene independente, ce nu le puteam conecta cu filmările din București”, a mai spus acesta.
Întrebat de unde a reușit să strângă bugetul pentru această producție, în contextul în care nu a obținut o finanțare la cel mai recent concurs al Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Sitaru a precizat pentru MEDIAFAX că sumele provin de la companiile de producție proprii și din partea unor actori „ce nu doar au dorit să joace pro bono, dar chiar au adus bani de acasă”.
„Proiectul era setat să-l facem oricum, cu sau fără sprijin CNC. Cum am făcut și «Pescuit Sportiv». Sigur, orice sumă de bani simplifică filmările, crește calitatea tehnologiei folosite, îți permite să faci mai puține compromisuri. Însă noi am fost pregătiți pentru orice. Ce a fost deranjant în faptul că nu am obținut sprijin CNC a fost felul în care s-a notat proiectul, felul în care au câștigat alte proiecte. De exemplu, cele mai mici note au fost la așa numitul criteriu de evaluare «Potențialul de reprezentare artistică și de public pe plan internațional». Faptul că proiectul a fost selecționat la Les Arcs într-o secțiune deja faimoasă a unui festival ce promovează proiecte cu potențial internațional, creează, în plus, sentimente de frustrare. Mi-aș fi dorit – și am cerut – o motivare a notelor juriului CNC, așa cum se face aproape la orice fond european, pentru a nu te mai putea ascunde în spatele chestiunii de gust. Însă regulamentul CNC nu obligă, iar un juriu rău intenționat sau pur și simplu incompetent face să genereze astfel de frustrări, cred eu, motivate”, a spus Sitaru.
Adrian Sitaru a mai precizat că bugetul filmului este de aproximativ 200.000 de euro.
Distribuția filmului aleasă de Sitaru este formată din Alina Grigore, Bogdan Albulescu, Adrian Titieni, Robi Urs, Cristina Olteanu și Liviu Vizitiu.
Producătorul filmului este Anamaria Antoci, prin Domestic Film, în coproducție cu InLight și 4 Proof Film. „Pentru că mai avem nevoie de mult sprijin în partea de postproducție, sperăm să-l găsim la Les Arcs”, a completat Sitaru.
De asemenea, întrebat de ce a ales acest titlu pentru filmul său, acesta a precizat: „Timpul este singurul vinovat de distorsionarea relațiilor dintre oameni, de modificarea punctelor de vedere, a principiilor și valorilor. Pentru că fiecare lucru are timpul său”.
În privința lansării peliculei, Sitaru a spus că nu există o dată clară, adăugând că speră ca lungmetrajul să fie gata de proiecții în vara anului viitor. Adrian Sitaru a precizat că festivalurile de film de la Locarno și Veneția sunt cele vizate pentru a înscrie lungmetrajul.
Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist și actor. Scurtmetrajul său „Valuri” a câștigat premiul Leopardul de Aur în secțiunea Pardi di domani la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, în 2007. Lungmetrajul său de debut, „Pescuit sportiv”, a primit două distincții la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul juriului la cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Estoril, în 2008, dar și marele premiu al secțiunii New Voices la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs. Cel de-al doilea lungmetraj al său, „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, a primit în 2011 premiul pentru cel mai bun regizor și premiul pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.
Printre scurtmetrajele regizate de Sitaru se numără „Fun Fan” (2004), „Despre Biju” (2004), „A Very Bad Day” (2004), „Theodora’s Life” (2004), „Biju” (2002), „O zi de Paști” (2000), „Gândacul de bucătărie” (2000), „Tom Waits – Live in My Room” (1999), „Săpunul” (1999), „Colivia” (2010) și „Lord” (2009).