În zile nostalgice de toamnă, cu contraste și începuturi de tot felul am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru, concerte și evenimente numai bune pentru ore lungi și benefice în spații de tot felul.
Cu șase premiere pe agenda de weekend, finalul de săptămână cinefil se anunță unul cel puțin interesant. Acceptă provocarea și alege din lista noastră de propuneri, pentru că este greu de crezut că ai cum să dai greș.
O călătorie în arta Maestrului celebrată în întreaga Florenţa: un itinerariu fără precedent ce ne ajută să-l descoperim pe cel care a gândit un nou tip de frumuseţe, depăşind bariera secolelor pentru a-i inspira pe cei contemporani nouă.
Regia: Marco Pianigiani
Gen film: Documentar
Vama franceză confiscă șapte tone de canabis. Hubert, fost infiltrat de la narcotice, îl contactează pe Stéphane, un jurnalist Libération. El pretinde că poate demonstra existenţa traficului de stat condus de un personaj proeminent, ofițer de poliție.
Regia: Thierry de Peretti
Cu: Vincent Lindon, Valeria Bruni Tedeschi, Mylène Jampanoï, Pio Marmaï, Roschdy Zem
Gen film: Dramă
Cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Rafael, cea mai mare expoziție a lucrărilor sale a avut loc la Roma. Exhibition on Screen a primit acces exclusiv la acest spectacol unic.
Regia: Phil Grabsky
Gen film: Documentar
O menajeră văduvă din Londra anilor ’50 se îndrăgostește de o rochie haute-couture și decide că trebuie să aibă și ea una. Face sacrificii și pornește spre Paris, decisă să-l cucerească cu umorul ei nebun, energia ei nestăvilită și pofta de viață.
Regia: Anthony Fabian
Cu: Isabelle Huppert, Lesley Manville, Lambert Wilson, Jason Isaacs
Gen film: Comedie, Dramă
După ce e martora unui incident bizar care implică un pacient de-al ei, dr. Rose Cotter devine ea însăși centrul unor evenimente inexplicabile. Rose trebuie să-și înfrunte trecutul, oricat de întunecat, pentru a supraviețui înfricoșătorului prezent.
Regia: Parker Finn
Cu: Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Rob Morgan, Kal Penn, Caitlin Stasey, Sosie Bacon
Gen film: Horror
O comedie despre viața în corporație și provocările construirii unei cariere. Filmul deconspiră evenimentele dintr-un teambulding în care corporatiștii robotizați se descătușează și se dezlănțuie arătându-și latura umană.
Regia: Matei Dima, Cosmin Nedelcu
Cu: Șerban Pavlu, Matei Dima, Anca Dinicu, Cosmin Nedelcu, Nicu Banea, Vlad Ianus, Ionuț Rusu, Anca Munteanu
Gen film: Comedie
Piese care te vor pune pe gânduri, comedii spumoase, actori în roluri care li se potrivesc mănușă. Iată ce am pus în această săptămână pe agenda de weekend:
Un spectacol autobiografic, aflat la granița dintre viață și teatru, dintre trăire și mărturisire.
Povestea fetei de etnie romă, care descoperă de foarte mică diferențele de rasă, culoare, mediu, dar care reușește să răzbată în viață și să transforme complexele în determinare și motivație are forța unui exercițiu terapeutic. Cel mai bun copil din lume ne vorbește despre puterea de a obține imposibilul și despre efortul de a face pace cu trecutul și cu propria identitate, cu propria viață, cu mama, cu tata.
Și dureros, și comic, spectacolul „Cel mai bun copil din lume” ne aduce pe scenă povestea imprevizibilă a unei tinere care pierde tot, dar care se salvează, construindu-și destinul pe care și l-a imaginat. Povestea de viață a eroinei transcende etnia și devine sursă de inspirație pentru oricine vrea să-și transforme visul în realitate.
Când: sâmbătă, 1 octombrie, ora 19.00
Unde: TNB, Sala Mică
Distribuția: Alina Șerban
Regia: Alina Șerban
O poveste emoționantă în care adevărurile se dezvăluie greu, dureros, cu intensitate. „Este un spectacol de o oră și jumătate, susținut exclusiv de două personaje. Ajutați de scenariul excepțional scris și regia ofertantă, atât eu cât și Mihai Bendeac trecem printr-o paletă completă de stări, de trăiri. Este un spectacol pe muchie de cuțit, care face trecerea de la râs la plâns în doar o clipă”, mărturisește Ilona Brezoianu.
Mihai Bendeac declară ca „Este un spectacol al redescoperirii de sine. Nu este o comedie, așa cum poate s-ar fi așteptat mulți, este un spectacol care invită la meditație și redescoperire de sine. În special doamnele vor fi cele care se vor regăsi în piesă și cărora, probabil, acest spectacol le va da un prilej de introspecție.”
Când: sâmbătă, 1 octombrie, ora 19.00
Unde: Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan
Distribuția: Ilona Brezoianu, Mihai Bendeac
Regia: Mihai Bendeac
Ce se întâmplă atunci când te îndrăgostești de persoana nepotrivită? Naufragiată în Iliria împreună cu fratele ei, de care este separată, Viola, travestită în băiat, îl iubește în taină pe Orsino, cel înamorat fără speranță de Olivia, care se îndrăgostește instant de Viola-băiat.
Timpul din „A douăsprezecea noapte” devine aproape lichid într-un balansoar al cărui poli sunt cei doi O: Orsino și Olivia. Un timp în care se amestecă identități, se născocesc farse care generează comedia și în egală măsură melancolia unei povești despre iubire, seducție, ambiguitate și confuzia creată de amestecul dintre sexe.
Când: duminică, 2 octombrie, or 19.00
Unde: Teatrul Mic, Sala Atelier
Distribuția: Alina Rotaru, Cezar Grumăzescu, Valentina Popa, Alexandru Voicu, Oana Albu, Radu Zetu, Marian Olteanu, Andrei Brădean, Oana Cristina Pușcatu
Regia: Nona Ciobanu
Henry și sora lui, Sarah, decid să-și petreacă vacanța în casa fratelui lor geamăn decedat, Bernard. De la ultima lor vizită, însă, moșia a fost preluată de Nora Winthrop, care a transformat casa într-un loc cu reputație proastă. Menajerele nu sunt ce par a fi, iar cei care dau târcoale – un pastor, un avocat și alți vizitatori ciudați – par să vină cu scopuri precise…
Confuzia este definitivă în momentul în care apare Bernard, fratele mort – să fie stafia sa, o halucinație sau rezultatul unei cantități prea mari de whisky?
Când: duminică, 2 octombrie, ora 18.00
Unde: Teatrul Elisabeta
Distribuția: Vasile Calofir, Mirela Stoian, Tania Popa, Ștefan Velniciuc, Adi Gheo, Raluca Ghervan, Valeria Stoian, Teodora Daiana Pacurar, Rania Zane, Vlad Ianus, Mihnea Nicolau
Regia: Șerban Puiu
Lasă muzica să te scoată din rutina zilelor care par că se repetă la indigo. Am pus pe agenda de weekend concerte care te vor face să te bucuri.
IAN, Arenele Romane, sâmbătă, 1 octombrie, ora 19.00
Marius Mihalache & Band, 14th LANE, sâmbătă, 1 octombrie, ora 20.00
KHORS, Mauna Sol, Vathos, Quantic Pub, sâmbătă, 1 octombrie, ora 20.00
Dl Goe, grădina Urbană Km 0, sâmbătă, 1 octombrie, ora 20.00
Implant Pentru Refuz, Club Fabrica, sâmbătă, 1 octombrie, ora 21.00
White Walls, Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut și Taking Back August, Quantic Pub, duminică, 2 octombrie, ora 19.00
Three Days Grace, Arenele Romane, duminică, 2 octombrie, ora 18.00
Carne și oase, La Ingineri Bistro, duminică, 2 octombrie, ora 19.00
Damian Drăghici, Grădina Urbană Km 0, duminică, 2 octombrie, ora 20.00
Noaptea Albă a Galeriilor va avea loc anul acesta în douăsprezece oraşe, cu peste optzeci de galerii, spaţii alternative, ateliere de artist, centre culturale şi muzee care și-au anunțat participarea.
Evenimentul se va desfăşura în spații dedicate culturii contemporane din Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş.
Programul de vizitare din cadrul Nopții Albe a Galeriilor se desfășoară în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, între orele 18:00 – 00:00.
Foto: Vidra Productions
CITEȘTE ȘI: Suedia, țara în focus la Les Films de Cannes à Bucarest; „Metronom”, proiectat în deschidere
Festivalul Untold are loc anul viitor în perioada 3 – 6 august
Bucharest Photofest 2022: 30 de evenimente și 9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale