Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 11 și 12 martie
Primăvara a pus deja stăpânire pe oraș, așa că profităm de soare pentru a pune pe agenda de weekend filme, piese de teatru, concerte și evenimente care să te scoată din casă.
Filme pe agenda de weekend
Doar trei premiere în acest weekend, dar multe adevărate spectacole cinematografice pe care nu am reușit să le includem pe agenda de weekend.
„Sword Art Online – Progressive – Aria of a Starless Night”
Aceasta este povestea elevei de liceu Asuna, care luptă pentru viața ei după ce realizează că este captivă în jocul online Sword Art. Dacă în joc nivelul vitalității scade la zero, moartea în viața reală este sigură.
Regia: Ayako Kawano
Cu: David W. Collins, Megumi Hayashibara, Rina Hidaka, Hiroaki Hirata, Nobuyuki Hiyama
Gen film: Acţiune, Animaţie
„Sword Art Online – Progressive – Scherzo of Deep Night”
Scherzo of Deep Night este continuarea filmului Sword Art Online the Movie -Progressive – Aria of a Starless Night. Filmul continuă călătoria lui Asuna în jocul letal de realizate virtuală, în care „stop joc” înseamnă moarte în lumea reală.
Regia: Ayako Kawano
Cu: Haruka Tomatsu, Yoshitsugu Matsuoka, Shiori Izawa, Kaede Hondo, Yûsuke Kobayashi
Gen film: Acţiune, Animaţie
„Scream VI”
În noul film Scream, cele patru supraviețuitoare ale crimelor lui Ghostface părăsesc micul orășel Woodsboro pentru a începe o viață nouă la New York.
Regia: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Cu: Melissa Barrera, Hayden Panettiere, Jenna Ortega, Courteney Cox, Dermot Mulroney
Gen film: Horror
Teatru pe agenda de weekend
Lasă-te cucerit de marii dramaturgi ai lumii, încearcă teatrul experimental sau mergi la o piesă care simți că îți va da o stare de bine la acest final de săptămână. Noi te ajutăm cu câteva propuneri de piese pe care le-am pus pe agenda de weekend.
„Cursa de șoareci”
„Cursa de șoareci”, în regia lui Erwin Șimșensohn, spectacolul care pune micile celule cenușii la treabă, este un irezistibil thriller clasic care îmbină umorul negru, suspansul, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții.
Fiind vorba de Agatha Christie, „regina crimei”, bineînțeles că nimic nu este ceea ce pare, toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas… greșit. Astfel, un idilic decor britanic devine peste noapte locul de desfășurare a unui formidabil policier, în care fiecare gest reprezintă o potențială probă judiciară.
Într-un conac al Angliei rurale, în plină (și convenabilă) furtună de zăpadă, mai mulți călători excentrici rămân înzăpeziți, rupți de civilizație și de lumea din jur. Însă ce pare la început doar o situație neplăcută, la îndemâna protecției consumatorilor, se transformă rapid într-o cursă a suspiciunilor, temerilor și adevărurilor tăinuite. Și-asta pentru că la radio, printre știrile despre starea drumurilor și puțin jazz, se strecoară un anunț neliniștitor. O crimă s-a petrecut în Londra, iar suspectul, ale cărui semnalmente se potrivesc oricui (chiar și neobișnuiților vizitatori), este în libertate. Printr-un ultim apel înainte de căderea liniilor telefonice, poliția anunță că va trimite un agent la pensiunea izolată. Oare vinovatul se află chiar printre oaspeți?
Când: sâmbătă, 11 martie, ora 19.00
Unde: TNB
Distribuția: Ileana Olteanu, Dragoş Stemate / Florin Călbăjos, Lari Giorgescu / Petre Ancuța, Adela Mărculescu / Simona Bondoc, Tomi Cristin, Ada Galeș / Cosmina Olariu, Mihai Calotă / Silviu Biriş, Gavril Pătru / Răzvan Oprea
Regia: Erwin Șimșensohn
„Cui i-e frică de Virginia Woolf?”
Cui i-e frică de Virginia Woolf? sparge convențiile sociale despre ideea de familie americană model și prezintă un cuplu căsătorit, Martha (Carmen Tănase) și George (Adrian Titieni) – denumiți după primul Președinte al Statelor Unite și soția lui -, cu o relație turbulentă, departe de a fi perfectă și aproape ruinată.
Piesa Cui i-e frică de Virginia Woolf? scrisă de dramaturgul american Edward Albee (1928 – 2016) a avut premiera în 1962 și a fost distinsă cu Premiul Tony pentru cea mai bună piesă și Premiul New York Drama Critics’ Circle pentru cea mai bună piesă și nominalizată la Premiul Pulitzer. De atunci continuă să fie montată pe scenele din toată lumea.
Adaptarea pentru film, realizată în 1966, a devenit celebră, avându-i în distribuție pe Richard Burton, Elizabeth Taylor, George Segal și Sandy Dennis, ambele actrițe fiind distinse cu Premiul Oscar pentru rolurile interpretate, în regia lui Mike Nichols.
Când: sâmbătă, 11 martie, ora 19.00
Unde: Teatru Odeon, Sala Majestic
Distribuția: Carmen Tănase, Adrian Titieni, Ioana Mărcoiu, Silvian Vâlcu
Regia: Alexandru Mâzgăreanu
„Nuntă în cer”
O călătorie în mitul eternului feminin, o poveste despre pierderea și (re)găsirea sufletului-pereche, spectacolul „Nuntă în cer” aduce în atenția publicului, cu sensibilitate și emoție, firul invizibil ce leagă pe viață oamenii: dragostea.
Cunoaștem o dragoste cu adevărat mare doar o singură dată în viață, dar ce se întâmplă atunci când lasă în urmă ceva ireparabil – un suflet incomplet, în miriade de fragmente? Prin ce miracol se transformă o simplă întâlnire în extaz, în dragoste, în destin? Până unde merg alegerile noastre și de unde începe hazardul?
Un scriitor (interpretat de Lari Giorgescu) și un afacerist, fost soldat (Richard Bovnoczki) se întâlnesc într-o cabană, în mijlocul unei păduri. Tulburați, ei își povestesc marea, unica lor dragoste, o iubire ce ar fi trebuit să rămână perfectă. Rememorând întâlnirea cu cea care le-a schimbat viața, bărbații se confesează și își mărturisesc trăirile, căutând libertatea.
Când: duminică, 12 martie, ora 19.00
Unde: Teatrul Dramaturgilor Români
Distribuția: Richard Bovnoczki și Lari Giorgescu
Regia: Zsuzsanna Kovacs
„Ultimul Don Juan”
Într-un mic orășel aflat fie la malul mării, fie la poalele muntelui, poposește un cuplu fericit, sau poate de fapt aflat în pană de iubire, dorind ori să se căsătorească, ori să se despartă. Cei doi nu primesc nicicum răspunsurile pe care le caută, ci pe cele de care au nevoie, iar sursa lor nu este deloc cea la care s-ar fi așteptat. O comedie romantică plină de surprize, lacrimi și râsete înlăcrimate.
Spectacolul reprezintă o remarcabilă întâlnire între generații, între Ionel Mihăilescu, unul dintre cei mai apreciați actori ai generației sale care nu mai are nevoie de nicio prezentare, Aida Economu, cunoscută publicului larg datorită rolurilor sale de pe micile și marile ecrane, dar și din teatru, și Alexandru Chindriș, un tânăr actor aflat în plină ascensiune.
Când: duminică, 12 martie, ora 19.00
Unde: Teatrul Metropolis, Sala Gloria
Distribuția: Ionel Mihăilescu, Aida Economu, Alexandru Chindriș
Regia: Teodora Petre
Concerte pe agenda de weekend
Muzica te ajută să evadezi din banalul cotidian la acest final de săptămână, cu variantele de concerte pe care le-am pus și de această dată pe agenda de weekend.
The Kryptonite Sparks, Quantic Pub, sâmbătă, 11 martie, ora 19.00
Iulia Dumitrache & Band, 14th LANE, sâmbătă, 11 martie, ora 20.00
Krypton, The Pub – Universității, sâmbătă, 11 martie, ora 20.30
Overnite, True Club, sâmbătă, 11 martie, ora 22.00
Recital cameral, Ateneul Român, duminică, 12 martie, ora 19.00
Ștefan Bănică – „Te iubesc, femeie!”, Sala Radio, duminică, 12 martie, ora 19.00
Concert in 3 cu Ada Milea, Bobo Burlacianu si Alex Neagu, Quantic, duminică, 12 martie, ora 19.00
Primavera. Maria Răducanu & Albert Taji, Palatul Bragadiru (Teatrul Godot), duminică, 12 martie, ora 19.00
Delta pe Obraz • Special Guest: ulise, Expirat Halele Carol, duminică, 12 martie, ora 20.00
Expoziție Ștefan Câlția: Însemnări dintr-un timp trăit
Expoziția pe care am pus-o pe agenda de weekend face parte dintr-o cercetare sistematică a operelor picturale și grafice mai puțin cunoscute din procesul creației lui Ștefan Câlția.
Demersul curatorial de la Muzeul Național de Artă Contemporană propune structuri narative inspirate de discursul vizual cu o dominanță epică și se concentrează, în special, asupra lucrărilor realizate între anii 1965 și 1995.
O privire retrospectivă asupra acestui interval evidențiază o constanță atât conceptuală, cât și estetică: parcurgând opera, remarcăm o pluralitate de atitudini, redate în compoziții cu zoomorfe sau monștri imaginați în peisaje tenebroase, dar și peisaje, naturi statice, călători care facilitează o înțelegere a lumii și o regăsire a echilibrului într-un spațiu cultural, politic, social și economic tulburat.
Ne îndepărtăm, astfel, de o citire comodă și propunem redescoperirea lui Ștefan Câlția ca un comentator pătrunzător, uneori cu vervă, alteori extrem de subtil, al cotidianului în care își formează opera.
Expoziția poate fi vizitată la etajul 3 al Muzeului Național de Artă Contemporană
Foto: Teatrul Odeon
CITEȘTE ȘI: A fost lansat trailerul „John Wick 4”. Prin ce aventuri mai trece personajul jucat de Keanu Reeves | VIDEO