Prima pagină » Cultură » Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 15 și 16 octombrie

Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 15 și 16 octombrie

Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 15 și 16 octombrie

Și în această săptămână vei găsi pe agenda de weekend filme, piese de teatru, concerte și evenimentele cele mai importante de pe afișul cultural al Capitalei.

Filme pe agenda de weekend

Ca săptămână trecută, tot șase premiere avem pe agenda de weekend, dar mult mai multe filme de urmărit în sălile de cinema din București și din țară.

„Jocul”

Ofițerul de securitate András Jung, are o viață perfectă, însă când legendarul spion Pál Markó apare din trecut în legătură cu un caz nerezolvat, începe un duel fără milă, în care nimeni și nimic nu este ceea ce pare.

Regia: Péter Fazakas

Cu: Gabriella Hámori, János Kulka, Zsolt Nagy

Gen film: Dramă

„Amsterdam”

Plasat în anii ’30, filmul lui David O. Russell spune povestea a trei prieteni care sunt, pe rând, martori ai unei crime, suspecți principali și, în final, cei care scot la lumină unul dintre cele mai șocante comploturi din istoria Statelor Unite.

Regia: David O. Russell

Cu: Christian Bale, Margot Robbie, Zoe Saldana

Gen film: Dramă

„Fără prelungiri”

Regia: Ștefan Pătrașcu

Cu: Răzvan Vasilescu, Cecilia Bârbora

Gen film: Comedie

„Halloween: Sfârșitul”

Legendara înfruntare dintre Michael Myers și Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) ajunge la un înfiorător climax în această ultimă parte a celebrei francize.

Regia: David Gordon Green

Cu: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak

Gen film: Horror

„Napoleon – În numele artei”

După Iisus Hristos, Napoleon este cea mai cunoscută persoană din istorie. La 200 de ani de la moartea sa, acest documentar prezintă relaţia extrem de complexă dintre Napoleon, cultură şi artă.

Regia: Giovanni Piscaglia

Cu: James Bradburne, Giuseppina Bridelli, Jeremy Irons, Charles Napoléon, Marco Pace

Gen film: Documentar

„One Piece Film: Red”

Uta, cea mai iubită cântăreață din lume, cunoscută și pentru faptul că-și păstrează identitatea secretă, are o voce pe care mulți o consideră angelică. Pentru prima dată, Uta urmează să dezvăluie cine este cu adevărat, în timpul unui concert live.

Regia: Goro Taniguchi

Cu: Yûichi Nagashima, Hiroaki Hirata, Shuichi Ikeda, Kazuya Nakai, Kaori Nazuka

Gen film: Animaţie

Teatru pe agenda de weekend

Cu o stagiune care se anunță cel puțin interesantă și atât de multe opțiuni, a fost greu să alegem piesele de pe agenda de weekend, dar ai patru variante de neratat.

„Părinți și copii”

Părinți și copii reflectă întocmai spusele filosofului britanic Isaiah Berlin: „… un document prețios atât pentru înțelegerea trecutului Rusiei cât și a prezentului nostru.”

Sunteți invitați, așadar, la un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care veți regăsi atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiul dramaturgului irlandez.

În fapt, prin spectacolul său, Vlad Massaci relevă felul în care întreaga comedie umană a lui Turgheniev / Friel devine drama unei lumi întregi nevoită să îndure urmările catastrofale ale ideologiilor care au marcat istoria civilizației și umanității.

Când: sâmbătă, 15 octombrie, ora 19.00

Unde: TNB, Sala Ion Caramitru

Distribuția: Andrei Huțuleac, Alexandru Potocean, Mihai Călin, Richard Bovnoczki, Vitalie Bichir / Tomi Cristin, Diana Dumbravă, Cosmina Olariu, Crina Semciuc, Măriuca-Serena Bosnea, Emilia Popescu, Fulvia Folosea, Emilian Mârnea, Mihai Verbiţchi, Andrei Tomi

Regia: Vlad Massaci

„Spiritul de familie”

„Spiritul de familie” este un altfel de noapte furtunoasă, de data aceasta cu  specific occidental: O reuniune de familie se transformă într-un adevărat dezastru care loveşte trei cupluri, fapt subliniat de titlul ironic al spectacolului.
Spectacolul este savuros prin varietatea personajelor, a schimbărilor de situaţie, prin umor şi, nu în ultimul rând,  prin rigoarea construcției datorate lui Radu Beligan, aflat aici în postura unui mare regizor.

Când: sâmbătă, 15 octombrie, ora 19.00

Unde: Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

Distribuția: Florea Vizante, Lamia Beligan, Marius Drogeanu, Dorina Chiriac, Sandu Pop / Alexandru Conovaru, Delia Seceleanu, Mirela Zeţa

Regia: Radu Beligan

„Băieții de zinc”

Piesa „Băieții de zinc” aduce în prim plan o temă nefiresc de actuală pentru anul 2022 și pentru răvășitoarea realitate cu care ne confruntăm la granițele noastre. Spectacolul reprezintă o dramatizare a tulburătoarelor confesiuni despre război care stau la baza romanului “Soldații de zinc” al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici.

Mesajul din spatele acestor povești este că, subminând întreaga ordine existentă, purtarea în sine a războiului nu mai poate avea o afectare exclusiv masculină. În realitate, orice război este un adevărat malaxor de vieţi şi destine – există și frontul de acasă și frontul soldaţilor din tranşee, de ambele legându-se deopotrivă speranţe şi temeri care schimbă conștiințe.

O reflecție asupra temei războiului și a păcii, a nevoii de evoluție spirituală a umanității pentru a se putea feri de producerea unor noi conflagrații în viitor, pentru a nu mai lăsa să se nască monștri generatori de războaie și suferință.

Când: duminică, 16 octombrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Bulandra

Distribuția: Mariana Mihuț, Dana Dogaru, Ana Ioana Macaria, Rodica Lazăr, Profira Serafim, Mirela Gorea, Camelia Maxim

Regia: Yuri Kordonsky

„Variațiuni pe tema raței”

Piesa vorbește despre latura distructivă a omului. La fel cum vorbește și despre puterea noastră de a fi buni și de a ne întoarce la o armonie cu natura, cu semenii noștri.
„Variațiuni pe tema raței” este un spectacol care încearcă să pună o întrebare copleșitoare: este specia umană demnă de locul pe care îl ocupă pe Pământ? Sau natura noastră distrugătoare a devenit dominantă și suntem, de fapt, într-un proces de dispariție?
Cu toate astea, spectacolul nostru vorbește despre speranță. Despre iubirea dintre oameni, despre puterea nebănuită a binelui care poate învinge răul până la final. Este o luptă care, încă, nu și-a găsit finalul.
Nu ne-am propus să dăm un verdict, teatrul nu se ocupă cu asta, dar dacă doriți să veniți, să ne vedeți spectacolul, vă promit că veți pleca altfel de la noi, altfel de cum ați venit. Poate cu mai multă speranță în umanitate, gata să fiți rodul schimbării, mai buni poate, mai atenți la mediu, mai empatici față de semenii voștri.
Când: duminică, 16 octombrie, ora 19.00
Unde: Teatrul Mic, Sala Studio
Distribuția: Diana Cavallioti, Ilinca Manolache
Regia: Alex Bogdan

Concerte pe agenda de weekend

Am pus pe agenda de weekend evenimente muzicale care te vor face să înțelegi de ce muzica este mereu parte din viața ta.
Metal Gates Festival 2022, Quantic Pub, sâmbătă, 15 octombrie, ora 17.00

Un ceas de cântec cu Maria Răducanu, Teatrul de Artă București, sâmbătă, 15 octombrie, ora 19.00

Byron, Club Fabrica, sâmbătă, 15 octombrie, ora 20.00

Sorin Romanescu, Green Hours Jazz Cafe, sâmbătă, 15 octombrie, ora 20.00

Moon Band, Hard Rock Cafe, sâmbătă, 15 octombrie, ora 21.30

Moody-Fi, Expirat Halele Carol, duminică, 16 octombrie, ora 19.00

În umbra muzicii Fado: Andreea & Elena Bucur, True Club, duminică, 16 octombrie, ora 19.30

Les Films de Cannes à Bucarest 13: Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Stéphane Brizé

Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Stéphane Brizé sunt cineaştii pe care festivalul Les Films de Cannes à Bucarest îi omagiază anul acesta prezentându-le, în premieră naţională, cele mai noi filme dar şi alte titluri de referinţă din cariera lor, în trei retrospective. Alte două surprize sunt regizorii Thomas Salvador şi Tarik Saleh cu filme în festival, conform organizatorilor.

Foto: Florin Ghioca/TNB

 

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și