Toamnă cu premiere de tot felul, cu filme, teatru, concerte, evenimente de neratat pe agenda de weekend și cu promisiuni de mai bine într-o lume în care arta poate fi salvarea noastră.
Cinci premiere pe agenda de weekend, filme pentru toate gusturile în cinematografe. Vremea perfectă pentru a te bucura de lungmetraje îndelung așteptate.
Paris, 1981. E noaptea alegerilor, iar francezii ies entuziasmați pe străzi. Élisabeth nu împărtășește optimismul celorlalți. Divorțată, cu 2 copii și puține perspective, va trebui totuși să găsească o cale prin care să poată să meargă mai departe.
Regia: Mikhaël Hers
Cu: Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon Richter, Noée Abita, Thibault Vinçon, Megan Northam
Gen film: Dramă
Suntem la apogeul crizei sanitare provocată de coronavirus când Doru decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Susține că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan.
Regia: Ștefan Constantinescu
Cu: Bogdan Dumitrache, Ofelia Popii, Cosmina Stratan
Gen film: Dramă
Acest documentar prezintă povestea artistului începând cu extraordinarele sale portrete feminine: mama, iubita, zeiţa, toate acestea jucând un rol important în viaţa lui Rafael şi oferind o nouă perspectivă din care poate fi spusă povestea sa.
Regia: Massimo Ferrari
Cu: Ippolita Di Majo, Vincenzo Farinella, Valeria Golino, Amelie Ferrigno, Gloria Fossi
Gen film: Documentar
Câștigătorii premiului Oscar George Clooney și Julia Roberts se reunesc pe marele ecran în rolul unor foști soți care se află într-o misiune comună de a o împiedica pe fiica lor îndrăgostită să facă aceeași greșeală pe care au făcut-o și ei cândva.
Regia: Ol Parker
Cu: Julia Roberts, George Clooney
Gen film: Comedie, Romantic, Dragoste
În ținuturile muntoase ale Boliviei, un cuplu vârstnic de aborigeni duce o viață liniștită. Când o secetă lungă se instalează, Virginio și Sisa, soția lui, au în față o dilemă: să reziste sau să se preda timpului și condițiilor de mediu?
Regia: Alejandro Loayza Grisi
Cu: José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Félix Ticona
Gen film: Dramă
Fie că ești de acord sau nu cu faptul că „lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori”, am pus pe agenda de weekend piese de teatru care merită văzute.
În spectacolul Exil – scris și regizat de Alexandra Badea, regizoarea reconstruiește într-o cronologie non-liniară, imaginea unei familii alcătuite din trei generații, rememorând- fragment cu fragment- experiențele care i-au marcat existența: comunismul, post-comunismul şi, mai ales, exilul.
Evenimentele relatate sunt un pretext pentru a cugeta asupra unor subiecte dintre cele mai diverse, precum căutarea identității, istoria, adaptarea, vina. Personajele Alexandrei Badea, indiferent că sunt stabilite în Franța sau rămase în țară, descoperă în ele o neliniște ascunsă, bănuiala unei trădări în trecutul familiei, caută punctul de unde a pornit totul și încep de aici o cale de înțelegere și reconstruire a unei noi vieți.
Când: sâmbătă, 17 septembrie, ora 19.00
Unde: TNB, Sala Ion Caramitru
Distribuția: Ada Galeș, Emilian Oprea, Cosmina Olariu, Florin Călbăjos, Crina Semciuc, Emilian Mârnea, Ana Ciontea, Irina Movilă, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Liviu Lucaci, Ionuț Toader, Aylin Cadîr, Vitalie Bichir
Regia: Alexandra Badea
O neașteptată poveste de dragoste se dezvăluie acolo unde suntem prea obișnuiți să vedem doar neajunsurile, într-o realitate pe care doar visul pare că o mai face suportabilă. Dar el nu poate și nu trebuie să o substituie, ci doar să-i aducă la lumină profunzimea, sensul și frumusețea.
Când: sâmbătă, 17 septembrie, ora 20.00
Unde: TNB, Sala Pictura
Distribuția: Oana Pellea, Mircea Rusu, Ștefan Vasilescu, Vladimir Turturică, Vlad Lăzărescu, Mariana Cămărășan
Regia: Mariana Cămărășan
Câștigătoare a premiului Pulitzer pentru dramaturgie în 2000, „Cină cu prieteni” este o capodoperă modernă care analizează viețile a două cupluri și implicațiile pe care un divorț le va avea asupra prieteniei dintre cei patru protagoniști. Margulies este un fin observator al lucrurilor obișnuite ale vieții, cu slăbiciunile ei – lucruri ce devin inedite, grație modului remarcabil în care sunt prezentate de autor. Textul, plin de umor, căldură și înțelepciune, atrage prin limbajul impecabil – folosind un ton, când amuzant, când dulce-amărui – prin dialogurile veridice, dar și prin problematica subiectului propus, care îndeamnă la serioase reflecții.
Când: duminică, 18 septembrie, ora 19.00
Unde: Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei
Distribuția: Șerban Pavlu, Andreea Bibiri, Ana Ioana Macaria, Vlad Zamfirescu
„Dacă muzica e hrana dragostei, cântați-mi…” spune Orsino, la debutul piesei lui Shakespeare. Ce se întâmplă atunci când te îndrăgostești de persoana nepotrivită? Naufragiată în Iliria împreună cu fratele ei, de care este separată, Viola, travestită în băiat, îl iubește în taină pe Orsino, cel înamorat fără speranță de Olivia, care se îndrăgostește instant de Viola-băiat.
Timpul din A douăsprezecea noapte devine aproape lichid într-un balansoar al cărui poli sunt cei doi O: Orsino și Olivia. Un timp în care se amestecă identități, se născocesc farse care generează comedia și în egală măsură melancolia unei povești despre iubire, seducție, ambiguitate și confuzia creată de amestecul dintre sexe.
Când: duminică, 18 septembrie, ora 19.00
Unde: Teatrul Mic, Sala Atelier
Distribuția: Alina Rotaru, Cezar Grumăzescu, Valentina Popa, Alexandru Voicu, Oana Albu, Radu Zetu, Marian Olteanu, Andrei Brădean, Oana Pușcatu
Muzica toamnei este aparte, așa că ți-am pus pe agenda de weekend variante pentru mai multe dispoziții.
Andra Gogan, Arenele Romane, sâmbătă, 17 septembrie, ora 18.00
Timpuri noi, Quantic Pub, sâmbătă, 17 septembrie, ora 20.30
BYRON, Gradina Urbana Herastrau, sâmbătă, 17 septembrie, ora 20.30
Expoziția cuprinde imagini care surprind Bucureștiul copilăriei bunicilor noștri. O capitală europeană dedicată cetățenilor ei, cu locuri de promenadă, cu piețe largi menite să pună în valoare arhitectura clădirilor emblematice dar şi să adune mulțimile.
Evenimentul, amenajat în holul cu mozaic veneţian de la etajul Palatului Brâncovenesc, îi va purta pe cei interesaţi prin atmosfera Bucureștiului de odinioară, oferind o experiență senzorială neaşteptată.
Imaginile imortalizează forfota unui oraş al contrastelor, viu, dinamic, împărţit deopotrivă de jupâni cu pălărie şi dame cochete, dar şi de negustori, ţărani şi sacagii, se arată în comunicat.
Foto: microMULTILATERAL