Prima pagină » Cultură » Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 22 și 23 iulie

Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 22 și 23 iulie

Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 22 și 23 iulie
Dieta lui Margot ROBBIE

Vară tropicală într-un București toropit de căldură, dar asta nu ne-a împiedicat să punem pe agenda de weekend filme, piese de teatru și concerte care să te determine să ieși din casă și la peste 30 de grade.

Filme pe agenda de weekend

În această săptămână ai și tu parte de două premiere care au împărțit planeta în două, practic: „Barbie” și „Oppenheimer”. Indiferent dacă ești fan Ryan Gosling sau  Cillian Murphy, le-am pus pe agenda de weekend și așteptăm să înceapă dezbaterea!

„Barbie”

Să trăiești în Barbie Land înseamnă să fii o ființă perfectă într-un mediu perfect. Asta dacă nu ai o criză existențială. Sau dacă nu cumva ești un Ken.

Regia: Greta Gerwig

Cu: Margot Robbie, Ryan Gosling

Gen film: Aventuri

„Oppenheimer”

Oppenheimer este un thriller epic care ne aruncă în paradoxul palpitant al omului care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Filmul spune povestea fizicianului Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

Regia: Christopher Nolan

Cu: Cillian Murphy, Florence Pugh, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr.

Gen film: Biografic

Teatru pe agenda de weekend

Piese experimentale, dileme existențiale, întrebări care-și caută răspuns în replici: pe toate le găsești pe agenda de weekend, deghizate în producții teatrale inedite.

„Otrava”

Un loc în care, înaintea Marii Treceri către dincolo, oamenii se întâlnesc spre aducerea aminte a zilelor în care au fost. Aici, doi oameni, un bărbat și o femeie, EL și EA, se regăsesc după mult timp. Timpul devine relativ. Nouă, unsprezece sau zece ani?Contează când vorbim despre pierderea cuiva iubit? Contează când încercăm să recompunem bucățile care, odinioară, făceau un întreg? Contează dacă nu mai suntem, împreună, tot?

Otrava traumei, otrava pe care o înghițim fără să știm, zi de zi, otrava care devine drog, fără să ne dăm seama. Doi oameni, un EL și o EA, se află, împreună, în locul în care a început suferința lor și încearcă să o vindece, împreună.

„EL: Când simți doar durere atunci când te gândești la cineva… Când te gândești la cineva pe care l-ai… iubit… incredibil de mult. Și când nimic nou nu vine să înlocuiască această durere… Nu faci ceva atunci foarte… greșit?

EA: Eu simt numai durere. E dreptul meu!”

Când: sâmbătă, 22 iulie, ora 20.00

Unde: UnTeatru

Distribuția: Alina Berzunțeanu și Cezar Antal

Regia: Toma Danilă

„Boeing Boeing”

Un arhitect cu trei logodnice stewardese, o menajeră și un prieten de la țară! Bernard este un burlac convins, cu o pasiune pentru stewardese – o pasiune atât de mare, încât are trei logodnice „zburătoare”: o israeliană, o româncă și o rusoaică. Planul săptămânal este bine pus la punct, astfel încât cele trei femei să nu se întâlnească niciodată: când una aterizează, cealaltă decolează.  Introducerea unei aeronave mult mai rapide schimbă, însă, orarul zborurilor, dând peste cap planul lui Bernard.

Din fericire, are două ajutoare… care mai mult îl încurcă: Robert, cel mai bun prieten al său, și Bertha, bucătăreasa care gătește, pe rând, delicatese israeliene, romanești și rusești. Cum reacționează israeliană având jumări în farfurie? Sau românca, având vodca în pahar? Sau rusoaica, găsind fotografia altei femei în dormitor?

Când: sâmbătă, 22 iulie, ora 19.00

Unde: Teatrul Elisabeta

Distribuția: Andreas Petrescu, Lucian Ghimiși, Anca Sigartău, Alexandra Velniciuc, Raluca Ghervan, Dana Marineci, Iulian Balan

Regia: Șerban Puiu

„Vino Veritas”

Este noaptea de Halloween, dar toate măștile cad. Când două cupluri beau împreună un ciudat vin albastru, secretele lor încep să iasă la iveală, dezvăluind adevărații monștri.

„Ce mai înseamnă să fii un partener bun zilele astea, când suntem bombardați cu tentații de peste tot, atât din analog cât și din online? Ce înseamnă să fii un părinte bun, când presiunea pusă pe cei mici la școală sau în cercul lor de prieteni poate distruge tot ce ai încercat să construiești în cei „șapte ani de acasă”? Cât e de vină partenerul de viață pentru faptul că nu ți s-au împlinit visurile? De ce dăm vina pe copii pentru faptul că ne-am oprit din a ne dezvolta personal? De ce devine atât de greu să ne spunem adevărul? De ce preferam să trăim în minciună? De cine depinde de fapt fericirea noastră zilnică?

Vino Veritas nu își propune să rezolve toate problemele acestea, dar e gata să le pună pe masă spre dezbatere. Cu un adevăr nu se face primăvară, dar cu cât ne vom pune mai mulți aceste întrebări, cu atât vom ajunge mai repede, ca societate, la niște răspunsuri.

Vino (Veritas) să vezi un spectacol sincer și fără artificii, cu actori excelenți și cu un text plin de umor, pentru că altfel nu ai cum să discuți despre teme atât de serioase fără să cazi în patetism”, spune regizorul piesei, Daniel Popa).

Când: duminică, 23 iulie, ora 19.00

Unde: Teatrul Godot

Distribuția: Mirela Zeța, Andreea Mateiu/Ana-Maria Pop, George Remeș, Marius Călugărița

Regia: Daniel Popa

„Ziua vecinilor”

Într-o zi oarecare, un bărbat descoperă că inima sa, pur și simplu, nu mai bate. Neștiind ce se întâmplă, el cere ajutorul soției obsedate de spiritualitate, precum și celui mai bun prieten al său, un medic veterinar frustrat și plictisit de viață.

Comedia se dezlănțuie și lucrurile o iau cu adevărat razna, când în poveste apare un guru misterios, care-i face o propunere mai mult decât ciudată, pe care bărbatul este obligat să o îndeplinească. Asta dacă nu vrea să moară în trei zile…

„Este un spectacol atât de amuzant, încât și eu și actorii ne-am distrat copios la fiecare repetiție. Premisa e atât de absurdă, în sensul comic, încât chiar și dacă ai fi în situația personajului principal, tot te-ar apuca râsul. Un fel de haz de necaz. Nu pot fi dezvăluite prea multe detalii despre spectacol, e exact genul pe care trebuie să-l vezi, nu să-l povestești”, spune regizorul Adam S. Q. David.

Când: duminică, 23 iulie, ora 19.00

Unde: Teatrul în Culise

Distribuția: Bogdan Iacob, Cristiana Ioniță, Radu Catană, Claudia Ene, Grațiela Popa

Regia: Adam S. Q. David

Concerte pe agenda de weekend

Chiar dacă nu este un final de săptămână generos cu evenimentele muzicale, am pus totuși câteva concerte pe agenda de weekend, dacă ai chef să simți ritmul în vreo seară fierbinte de vară.

Greek Vibes #ByTheLake I Korina Spanos & Band, Berăria H, sâmbătă, 22 iulie, ora 18.30

iarba Fiarelor, Grădina cu Filme, sâmbătă, 22 iulie, ora 21.00

Over, Hard Rock Cafe, sâmbătă, 22 iulie, ora 21.30

Un tribut nostalgic și o privire critică asupra moștenirii estetice, la Celula de Artă

Finalul lunii iulie aduce pe agenda de weekend încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. Începând cu 17 iulie și până pe 16 august, la Galeria Verticală (str. Popa Petre nr. 21), privitorii pot explora perspectiva nostalgică în cheie steampunk asupra filmului din 1927, Metropolis, realizată de Daniel Loagăr, co-fondatorul și curatorul Celulei de Artă iar de pe 21 iulie și până pe 20 august, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția Wrong Freedom a artistei Gizella Popescu, două studii asupra condiției umane și artistice.

„Metropolis” este un film genial, plin de efecte speciale pentru acea perioadă, dar să nu-l iei prea în serios. Este ca un amestec nebun între teatru absurd și jocuri video retro, cu costume ciudate și scenografie supradimensionată. Dacă vrei să vezi cum ar fi dacă Charlie Chaplin ar fi întâlnit Star Wars într-o discotecă, acesta este filmul pentru tine!

În schimb, lucrările Gizellei Popescu reflectă deopotrivă o critică și o introspecție asupra modului în care percepem moștenirea estetică, raportat la valorile actuale ale societății, în general, și ale artei contemporane, în particular. Imaginile sunt fragmentate, juxtapuse ori alegorice, într-un context ludic intenționat. Decorurile sunt aproape teatrale, iar elementele și personajele se recompun și se reinventează în scenete care invită la discurs. Abundă senzația unei false ordini, în care forme nedistinctive pun la îndoială realitatea și valorile. Fiecare scenă este o explozie de culoare si de forme, pentru cel mai mare impact vizual. Mediul picturii este, prin esență, un mediu dedicat culorii, lucru pe care artista și l-a asumat deplin.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Cea de-a doua ediție „Film în Sat”, cel mai mare festival de artă din mediul rural, între 1 și 6 august la Peștișani (Gorj)

E OFICIAL! Coldplay vine în România în 2024. Când vor fi puse în vânzare biletele 

EXCLUSIV VIDEO | De la Mozart la manele. Interviu cu muzicologul Radu Mihalache, despre simboluri masonice, mitologice și stil oriental în muzică

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și