Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 24 și 25 septembrie

Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 24 și 25 septembrie
Publicat: 24/09/2022, 08:00

Zile pline de evenimente, premiere, lansări și tot atâtea pretexte pentru a pune pe agenda de weekend tot ceea ce contează pe scena culturală bucureșteană. Alege să petreci câteva ore la un film, concert, piesă de teatru sau într-o expoziție și lasă arta să dea tonul.

Filme pe agenda de weekend

Doar trei premiere pe agenda de weekend, dar o mulțime de filme de văzut și revăzut în cinematografe, deci un pretext perfect pentru o zi în care lumea magică a ecranului te poate atrage ca un magnet.

„Delta Bucureștiului”

În anii ’50-’60, la Bucureşti, nişte deţinute politice dau naştere copiilor lor într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa, transformată ulterior în Închisoarea Văcăreşti. Astăzi, o vegetaţie sălbatică a pus stăpânire pe aceste locuri.

Regia: Eva Pervolovici

Cu: Eva Pervolovici, Ileana Samoilă, Sandrine Bonnaire, Ada Condeescu

Gen film: Documentar

„Nu îți face griji, dragă”

Viața e perfectă în comunitatea Victory, nevoile fiecărui rezident fiind îndeplinite de compania care coordonează totul. Ceea ce se cere în schimb sunt discreția și loialitatea față de cauza Victory. Curând, însă, apar crăpături în viața lor idilică.

Regia: Olivia Wilde

Cu: Florence Pugh, Olivia Wilde, Gemma Chan, Chris Pine, Harry Styles

Gen film: Thriller

„Nunți, botezuri, înmormântări”

Cum e să-ncerci să câștigi un milion de euro și să te alegi cu un milion de belelele? Nu-ți rămâne decât să începi să plătești polițe la ocazii festive: nunți, botezuri, înmormântări.

Regia: Alexandru Lustig

Cu: Ilona Brezoianu, Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu, Anca Sigartău

Gen film: Comedie

Teatru pe agenda de weekend

Actori în roluri memorabile, piese pline de savoare, spectacole pe care sigur îți dorești să le vezi: le-am pus pe toate pe agenda de weekend și te invităm să te bucuri de montări cel puțin interesante și de distribuții inspirate.

„Opt femei”

Opt femei şi un cadavru: în preajma Crăciunului membrele unei familii înstărite se pomenesc împreună, izolate, în conacul lor de reşedinţă. Sărbătorile însă nu se pot numi fericite: curând, singurul bărbat din casă, respectiv capul familiei, este găsit mort în pat, cu un cuţit în spate. Cablul telefonic e tăiat, maşina nu mai porneşte, poarta către lumea exterioară nu se poate descuia, iar afară e viscol. Numai doamnele prezente în casă ar putea fi făptaşele. Niciuna dintre ele nu are un alibi, toate au un mobil pentru crimă şi fiecare ceva de ascuns. De-a lungul acţiunii groteşti, cele opt femei se încurcă din ce în ce mai mult într-o plasă îmbârligată de minciuni şi secrete.

Comedia poliţistă „Opt femei” a scriitorului şi regizorului francez Robert Thomas urmează structura clasică a romanelor poliţiste în stilul lui Agatha Christie şi al lui Edgar Wallace. Cineva a murit de o moarte nenaturală, iar singura posibilitate a celor prezenţi de a evita o soartă similară este să descopere singuri făptaşul, înainte ca ucigaşul să poată lovi din nou. Un singur lucru e cert: făptaşul se află printre ele. Fiecare dintre femei ar fi putut comite crima şi, totuşi, aici e vorba de mai mult decât de elucidarea infracţiunii.

Când: sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu

Distribuția: Cristina Stoica Ivanciuc, Victoria Cociaș, Diana Roman, Marina Palii, Ioana Calotă, Anca Bejenaru, Raluca Jugănaru Grosu / Alexandra Aga, Laura Anghel

Regia: Andreas Merz – Raykov

„Zăpezile de altădată”

„Zăpezile de altădată” este înainte de toate, o comedie romantică. „Ea” și „El” se întâlnesc, se plac, se îndrăgostesc. Iubirea lor e tânără, plină de promisiuni, temeri și entuziasm. Se sărută lung. Apoi ea închide ochii și are un fior, „oare de ce iubirea doare?”. Apoi închide ochii și visează…. „Ea” vrea garanția unei iubiri perfecte, ca în filme, ca în romane, ca în visurile de adolescență. Pentru ea, realitatea clipei nu este niciodată de ajuns, atunci când poți avea promisiunea unei iubiri ideale. Dar acest „vis al idealului” are un cost major: o frică paralizantă. De aici, fiorul… Dacă totul e o minciună? Dacă iubirea se va sfârși? Dacă timpul va învinge idealul? În acest vis, personajele noastre pendulează între amintirea unui trecut ideal, un prezent insuficient și speranța unui viitor ideal. Spectacolul nostru este întruchiparea acestui vis, în realitatea lui, în suprarealismul lui, în absurditatea lui, în încercarea de a găsi clipa iubirii desăvârșite.

Când: sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Dramaturgilor Români

Distribuția: George Rotaru, Cristina Casian, Florina Gleznea

Regia: Alexandru Mihail

„De ce să fii frumos”

Ce înseamnă frumusețea? Sau cum putem să definim ceva ca fiind frumos? Încă din Grecia Antică și până astăzi, filosofii, scriitorii, oamenii de știință, artiștii, matematicienii, au încercat să explice de ce considerăm ceva ca fiind frumos. Însă, de-a lungul mai multor epoci, uneori și în cadrul aceleiași culturi, diferitele concepte de frumos au intrat în conflict unele cu altele.

„De ce să fii frumos” conturează două povești de dragoste asimetrice, care surprind, în două ipostaze, viața domestică de cuplu și felurile în care nesiguranța, frustrarea și furia alterează legăturile interumane.

Când: duminică, 25 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Bulandra

Distribuția: Vlad Lință, Daria Pentelie, Daniel Nuță, Ana Bumbac

Regia: Mara Oprea

„Bull”

„Bull”, așa cum sugerează și titlul, este un text care are ca temă bullying-ul la care sunt supuși angajații din mediul corporatist și nu numai. Cei care din diverse motive nu pot să „țină pasul” cu restul echipei sunt eliminați rapid dintr-un sistem bazat pe rezultate imediate și pe imagine, sistem în care se încadrează perfect și compania din piesa scrisă de Mike Bartlett.

Membrii echipei care se simt mai puternici se coalizează și se debarasează de cei pe care îi consideră a fi mai slabi, nu doar fără niciun fel de regrete, ci și fiind cuprinși de o plăcere sadică pe parcursul întregului proces care uneori seamănă cu un ritual.

Corectitudinea și meritocrația sunt singurele arme pe care cel ce urmează a fi sacrificat le poate folosi pentru a se apăra. Dar oare lumea în care trăim se bazează pe astfel de valori pentru a merge mai departe?

Când: duminică, 25 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Mic, Sala Studio

Distribuția: Gabi Costin, Diana Cavallioti, Virgil Aionei, Vlad Corbeanu

Regia: Silviu Debu

Concerte pe agenda de weekend

Intră firesc în ritmurile toamnei și alege dintre concertele pe care le-am pus și în această săptămână pe agenda de weekend.

Vali Crăciunescu & Cooperativa 9, Berăria H, sâmbătă, 24 septembrie, ora 19

Trooper, Intelligent Music Project si Olympus Mons, Arenele Romane, sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00

Luna Aamară live, Club Fabrieca, sâmbătă, 24 septembrie, ora 20.00

Gaz pe Foc, The Pub Universității, sâmbătă, 24 septembrie, ora 20.00

OVER, Hard Rock Cafe, sâmbătă, 24 septembrie, ora 21.30

Omul Cu Șobolani & Friends; Berăria H, sâmbătă, 24 septembrie, ora 21.45

The Ocean – LLNN – Playgrounded, Quantic Pub, duminică, 25 septembrie, ora 19.00

Goran Bregovic și Mihai Mărgineanu, Sala Palatului, duminică, 25 septembrie, ora 19.30

MARŢI ORA 7, True Club, duminică, 25 septembrie, ora 19.30

Rona Hartner & Hopa, Berăria H, duminică, 25 septembrie, ora 20.45

Art Safari sărbătorește cea de-a 10-a ediție cu cea mai valoroasă expoziție de până acum

Ediția din acest an își va bucura vizitatorii cu opere foarte valoroase, cum nu au mai fost pe simeze în România, din colecția unuia dintre cele mai mari muzee ale lumii: Victoria & Albert Museum, Londra

Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România se va desfășura în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), Strada Lipscani, nr. 18-20.

În cadrul celei de-a doua ediții din 2022, Art Safari va organiza o expoziție în parteneriat cu celebrul Victoria & Albert Museum, Londra, cu lucrări extrem de valoroase semnate de John Constable. Artistul britanic este unul dintre cei mai mari pictori peisagiști din toate timpurile.

În Pavilionul Românesc, Art Safari invită publicul să-l descopere pe Ștefan Popescu, unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești și prieten al lui Constantin Brâncuși.

Foto: Teatrul Nottara

CITEȘTE ȘI: Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 23 – 25 septembrie

Artă în valoare de 50 de milioane de dolari din colecția unui mogul american, licitată la Christie’s

INTERVIU | După succesul din 2021, cu filmul ”Crai nou”, regizoarea Alina Grigore revine la Festivalul de la San Sebastian în juriu: ”În viața mea s-au întâmplat extrem de multe schimbări. Simt că vin să scriu puțin peste istoria de anul trecut”

INTERVIU | Ștefan Constantinescu, regizorul lungmetrajului „Om Câine”: „Am vrut să fac un film viu, să se nască pe platou. Căutam onestitatea expunerii unui asemenea subiect”

SoNoRo 2022: Piese în premieră în România și artiști importanți ai scenelor internaționale, în cel mai mare festival de muzică de cameră din România

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Cum putea fi Silviu Prigoană salvat de la moarte. Acuzații la adresa lui Raed Arafat:...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Una dintre cele mai vechi și mai prestigioase organizații de presă britanice și-a închis toate...