Cu doar puțin înainte ca decembrie să își facă intrarea triumfală, am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru și evenimente care să te aducă mai aproape de spiritul sărbătorilor care se apropie.
Un film românesc mult așteptat de toată lumea, un lungmetraj semi autobiografic semnat de Steven Spielberg, a animație și o dramă sunt premierele de pe agenda de weekend, dar, ca de obicei, sunt mut mai multe filme de văzut în cinematografe.
Ilie este polițist într-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață. În urma unei serii de evenimente violente la care asistă și a tensiunilor care se acumulează, bărbatul e nevoit să ia decizii drastice la muncă și în viața personală.
Regia: Paul Negoescu
Cu: Anghel Damian, Iulian Postelnicu, Crina Semciuc, Vasile Muraru
Gen film: Comedie
Megan Twohey și Jodi Kantor, jurnaliste New York Times, scot la lumină una dintre cele mai importante povești ale ultimelor decenii, care pune capăt tăcerii cu care au fost tratate cazurile de hărțuire și agresiune sexuală la Hollywood.
Regia: Maria Schrader
Cu: Samantha Morton, Carey Mulligan, Zoe Kazan
Gen film: Dramă
Aceasta este povestea legendarilor Clades, o familie de exploratori ale căror neînțelegeri, deși amuzante, riscă să le distrugă cea mai recentă și importantă misiune.
Regia: Don Hall, Qui Nguyen
Cu: Jake Gyllenhaal, Alan Tudyk, Dennis Quaid, Lucy Liu, Gabrielle Union
Gen film: Animaţie
Scris și regizat de Steven Spielberg, The Fabelmans este un film semi-autobiografic care prezintă anii copilăriei petrecuți de Spielberg în Arizona în perioada de după război.
Regia: Steven Spielberg
Cu: Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Julia Butters
Gen film: Dramă
Profită de varietatea de piese de teatru de pe scenele bucureștene și vezi ce am pus în această săptămână pe agenda de weekend, pentru o escapadă artistică perfectă.
Într-o bucătărie intră: o casnică, o invidioasă, o arogantă, o haioasă, o virgină, nora cu soacra, nişte adolescente, două habotnice şi o stripteuză… ce iese? Reţeta perfectă pentru comedie: răsturnări de situaţie, apariţii neaşteptate, dialoguri picante, o colecţie de caractere şi temperamente feminine, unul mai surprinzător decât altul, cărora le dau viaţă, cu mult umor, actriţele Teatrului Nottara.
Comedia scrisă de Michel Tremblay, „Cumetrele”, este cea mai populară și cea mai tradusă piesă a autorului. Mereu actual, textul a avut un efect profund asupra culturii și teatrului canadian, a răsturnat tabuuri, declanşând, la momentul primelor reprezentaţii, o mulțime de polemici valabile şi astăzi.
Când: sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00
Unde: Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu
Distribuția: Ada Navrot, Mihaela Subţirică, Daniela Minoiu, Ioana Abur, Anca Bejenaru / Sorina Ștefănescu, Raluca Tiţa, Cristina Casian, Alexandru Mike Gheorghiu, Corina Dragomir, Laura Anghel, Raluca Gheorghiu
Regia: Corina Dragomir
Pe o planetă distrusă de un cataclism scăpat din frâu, apar din dărâmături două ființe care se confruntă imediat cu noul mediu, extrem de ostil, dar care nu poate înăbuși dorința de a trăi. Nu! Nu este o poveste despre sfârșitul lumii, ci una spusă în șoaptă, despre începutul iubirii!
De sub resturile unei lumi sfârtecate de o Apocalipsă atomică, ies la lumină două ființe scăpate cu viață, ca printr-un adevărat miracol. Lupta cu Zidul este dură, violentă și aparent fără nicio șansă. Dar a fi împreună este marele noroc al celor doi.
În drumul lor către Lumină, oamenii întâlnesc primejdii cărora este extrem de greu să le facă față. Nimic nu poate opri Dragostea, nimic nu poate înfrânge Iubirea, nimic nu stă în calea unui sărut care pecetluiește un legământ de viață.
Din strânsoarea Zidului Ea iese parcă altminteri, atrasă de o lumină pe care o ținea ascunsă în cutele sufletului ei. Lupta continuă înverșunată, dar o viață petrecută astfel năruiește Nemurirea. A venit clipa. În vis i s-a arătat El și a chemat-o. Ea aleargă să-l revadă, să refacă unitatea monolit a primului atom al Universului, îmbrățișarea dintre un bărbat și o femeie.
Când: sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00
Unde: Teatrul Masca
Distribuția: Alina Crăiță, Valentin Mihalache
Regia: Mihai Mălaimare
„Jubileul” se înscrie prin natura comicului specific în vasta creație dramaturgică a lui A.P. Cehov. Andrei Andreevici, președintele băncii, se pregătește pentru aniversarea a 15 ani de când a preluat conducerea instituției, numai că Raportul anual nu este încă finalizat, Kuzma Nicolaevici, contabilul băncii, încercând să-i dea ultimele retușuri înainte de sosirea Delegației Membrilor Consiliului Director. Însă, deși simple, lucrurile, sunt pe cale de a se complica… toate acestea având o singură cauză…banii. Șipucin – un om modern al zilelor noastre, care are nenumărate scopuri nobile în viață: să facă mai mulți bani, să iubească și să fie iubit de cât mai multe femei, să aibă o carieră și să fie apreciat indiferent de meritele avute.
Când: duminică, 27 noiembrie, ora 19.00
Unde: TNB, Sala Media
Distribuția: Axel Moustache, Maria Teișanu, Ioana Bălan, Pavel Bârsan, Magda Condurache, Ana Maria Bercu
Regia: Alexandru P. Rusu
Ramona și Mircea sunt absolvenți de Litere. Andra este fotomodel. Nick are bani. Mircea visează să devină scriitor. Ramona vrea siguranță financiară. Andra este iubita lui Nick. Ramona și Mircea sunt căsătoriți de opt ani. Toți sunt la all-inclusive în Bulgaria, pe marginea unei piscine. Nick are o idee. Fixă. Ramona are și ea o idee. Ce-o să iasă din asta?
„Bani, timp și alți demoni” este o comedie a timpului nostru. Spectacolul pune în discuție următoarea situație: cum putem să avem și bani și timp la un loc? Răspunsul nu este atât de simplu, dar îl puteți afla de la Ramona.
Când: duminică, 27 noiembrie, ora 19.00
Unde: Teatrul Godot
Distribuția: Maria Obretin, Teodora Daiana Păcurar, Andrei Bibire și George Rotaru
Regia: Radu Popescu
Lasă muzica să îți încălzească sufletul și alege un concert dintre cele puse în această săptămână pe agenda de weekend.
Akua Naru, Arenele Romane, sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00
Horia Brenciu, Sala Palatului, sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.30
Scarlet Aura, The Pub Universității, sâmbătă, 26 noiembrie, ora 20.00
„Doar muzică” – Monica Odagiu & Vlad Nicolici, The Pub Universității, duminică, 27 noiemrbie, ora 20.00
The Somatist, The Entropist & The Skeptic, o inedită instalație colectivă și participativă care combină arta cu știința pentru a genera conștientizare asupra responsabilității pe care o avem în relația cu tehnologia, va fi prezentată publicului până pe 20 decembrie.
Proiect de cercetare și producție artistică al Asociației Qolony, The Somatist, The Entropist & The Skeptic îi are în spate pe artiștii Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu, alături de programatorul Cristian Balaș. Aceștia propun o explorare a felului în care oamenii reacționează la noile tehnologii și, prin intermediul unor instalații interactive ce utilizează mai multe tipuri de tehnologii devenite uzuale – cum sunt algoritmii de machine learning, de manipulare generativă a imaginii și a sunetului, computer vision sau senzorii de înregistrare a unor date fiziologice -, preiau date (imagini sau parametri ai stărilor noastre fizice ori emoționale) pe care le fac vizibile în feluri neașteptate.
Astfel, vizitatorii își vor putea monitoriza vizual și sonor pulsul cardiac, transformat în valuri sau interpretat de replici ale unor frunze, în timp ce gesturile lor vor deveni frame-uri și frecvențe sonore într-o lucrare video creată în colaborare cu un algoritm de inteligență artificială.
Foto: Ionuț Rusu
CITEȘTE ȘI: C.C. Catch, Ricchi e Poveri, Bad Boys Blue, printre artiștii care vin la Cluj la concertul Discoteca ‘80
Johnny Depp, în concert la București cu trupa Hollywood Vampires. Când va avea loc evenimentul
Depeche Mode anunță un nou album și un turneu mondial. Când ajunge în România