Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 27 și 28 mai

Publicat: 27 05. 2023, 08:15

Final de primăvară în care se întâmplă multe în București, așa că am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru, concerte și evenimente care să te scoată și de această dată din casă. 

Filme pe agenda de weekend

Săptămâna aceasta sunt cinci premiere pe agenda de weekend, dar și o mulțime de filme de neratat în cinematografe. Alege-ți favoritele și mergi să le vezi.

„Un tată de coșmar”

Filmul se concentrează în jurul lui Sebastian, care este încurajat de logodnica lui să-l aducă pe tatăl lui, Salvo, un frizer imigrant, la o reuniune de weekend cu familia ei bogată și excentrică. Weekendul se transformă într-un conflict cultural.

Regia: Laura Terruso

Cu: Robert De Niro, Kim Cattrall, Leslie Bibb, Sebastian Maniscalco

Gen film: Comedie

„Mascarada”

Adrien, un dansator atrăgător a cărui carieră a fost distrusă de un accident de motocicletă, își risipește tinerețea nefăcând nimic. Viața lui se schimbă când o întâlnește pe Margot, care se întreține din înșelătorii romantice.

Regia: Nicolas Bedos

Cu: Pierre Niney, Isabelle Adjani, François Cluzet, Marine Vacth, Emmanuelle Devos

Gen film: Dramă

„Sisu”

În Finlanda lui 1944, un fost soldat găsește aur în sălbatica Laponie și pornește la drum cu mica avere către cel mai apropiat oraș, însă are de înfruntat soldați naziști conduși de un ofițer SS nemilos.

Regia: Jalmari Helander

Cu: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo

Gen film: Acţiune

„Mica sirenă”

Tânăra Ariel face un târg cu o vrăjitoare: renunță la minunata sa voce și primește în schimb picioare de om. În acest fel Ariel speră că va putea nu doar să exploreze lumea de pe uscat, dar și să impresioneze un prinț chipeș de care e îndrăgostită.

Regia: Rob Marshall

Cu: Melissa McCarthy, Awkwafina, Jacob Tremblay, Javier Bardem, Daveed Diggs, Halle Bailey

Gen film: Fantastic

Teatru pe agenda de weekend

Am pus și în această săptămână pe agenda de weekend piese de teatru care să te provoace la visare, să te facă pună pe gânduri și să te pună în situații neobișnuite.

„Trauma Kink”

Cât este kink și cât este traumă în plăcerile noastre? Cum putem să transformăm istoriile de abuz, queerness, consimțământ sexual, adunate de-a lungul vieții, într-o formă de rezistență?

Trauma Kink este un spectacol despre modul în care traumele timpurii și cele experimentate ca adulți ne definesc percepția asupra intimității și a plăcerii. Show-ul deschide conversația despre traumă într-un mod firesc, prin poveștile a cinci artiști care se deschid în fața publicului într-un demers performativ care îmbină elementele confesionale cu ficțiunea și imaginarul hedonist.

Un show despre traumă și hedonism, dincolo de definițiile de dicționar, dar mai ales despre puterea vulnerabilității care vindecă.

Trauma Kink– un spectacol curajos despre rezistența artiștilor în fața celei mai lungi perioade de instabilitate politică și sanitară. Un performance care prin abordarea inovatoare împletește dansul cu discursuri performative și dizolvă tiparele teatrale clasice în timp ce vorbește cu asumare despre traumă, kink, consimțământ sexual – despre toate lucrurile considerate încă tabu în societatea noastră.

Scena devine un spațiu în care poveștile subiective ale celor cinci artiști vindecă, eliberează și invită la chestionarea propriilor experiențe individuale. Un spațiu în care vulnerabilitatea înseamnă putere, în care vocile tuturor sunt amplificate și celebrate de comunitate.

Când: sâmbătă, 27 mai, ora 19.00

Unde: teatrul Dramaturgilor Români

Distribuția: Arhanghela, Mihaela Drăgan, Zita Moldovan, Kitty Rhea, Răzvan Rotaru

Regia: Gabriel Sandu

„Să vorbesc cu tine”

Să vorbesc cu tine, noua producție creart/Tetrelli încearcă să aducă o abordare mai puțin obișnuită pe scena de teatru din București – cea de comics în mișcare, pornind de la o realitate cu care ne confruntăm permanent: lipsa unei comunicări reale și distanțele pe care le creăm între noi. „Să vorbesc cu tine” este, așadar, o alegorie a poveștilor de dragoste din zilele noastre, cu tot absurdul pe care îl conțin, prezentat însă într-o notă ludică și comică.

„Mi-am dorit, împreună cu Daniel Pascariu și Vladimir Turturică, să construim o poveste despre oamenii contemporani, despre barierele pe care le punem în comunicarea cu celălalt, despre neîncredere, despre distanțare, despre timpul și spațiul de care avem nevoie ca să ne împăcăm cu noi înșine și să primim alt om în viața noastră. Sper ca noi să reușim să vorbim cu umor despre o poveste romantică, cu multiple semnificații actuale. Am căutat să inventăm o cheie comună de joc, comică și ironică totodată, care să sublinieze absurdul pe care îl generează frica. Uneori vorbim atât de mult și nu ne spunem nimic de fapt. Uneori avem atâta nevoie să vorbim și, când ajungem față în față, nu avem curaj să zicem mare lucru. Învățăm să ne închidem neîncetat, în mii de feluri, și ne deschidem foarte rar. Și timpul trece, sau îl lăsăm să treacă.”, spune Antoaneta Cojocaru

Când: sâmbătă, 27 mai, ora 19.00

Unde: Teatrelli

Distribuția: Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu

Regia: Antoaneta Cojocaru

„Cântăreața cheală”

Nimic din această piesă nu sare din logică. De ce? Păi, tot ceea ce trăim au quotidien e-aci, demonstrat, demonstrabil, cu toate mecanismele de comunicare la vedere pentru a sublinia sărăcia conţinului din conversaţiile noastre day by day. Poate şi noaptea, lângă veioză. Oare nu vorbim în cea mai mare parte a timpului doar ca să fim priviţi, sorbiţi, urmăriţi, căutaţi, examinaţi, remarcaţi, încadraţi, investigaţi, evaluaţi?

Deci „Cântăreața cheală” e o anti-piesă. Sau un discurs asupra discursului, dacă nu cumva chiar o ilustrare a conţinutului acestui discurs. Totuşi, să lăsam lucrurile aşa cum nu sunt şi să zicem că e o piesă de teatru cu personaje, relaţii, situaţii etc. Ca să fi fost o adevărată anti-piesă n-am fi avut nevoie de spectatori!

Când: duminică, 28 mai, ora 19.00

Unde: Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei

Distribuția: Matei Constantin, Teona Stavarachi, Roberta Antonie, Radu Bunea, Ana Vînău, David Drugaru

Regia: Cristina Ericiu, Valeria Sitaru, Vlad Logigan

„Memoria apei”

Trei surori – Teresa, Mary și Catherine – se întorc, după mult timp, acasă, să-și conducă mama pe ultimul drum. În febra pregătirilor, poveştile lor de viaţă ni se derulează într-un joc înşelător al amintirilor, într-o luptă cu propriii lor demoni. Se nasc întrebări când cinice, când tandre, se aşteaptă răspunsuri de-o viaţă-ntreagă.

În „Memoria apei” timpul subiectiv intră în conflict cu cel real, iar graniţa între comic şi tragic e dizolvată în regrete şi neîmpliniri.

Memoria apei este o călătorie în universul interior al fiecăruia. Un spectacol pentru suflet, despre relaţiile de familie, despre regăsire şi acceptare din iubire.

Când: duminică, 28 mai, ora 20.00

Unde: TNB, Sala Pictura

Distribuția: Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu / Natalia Călin, Raluca Aprodu, Marius Manole / Vitalie Bichir, Andrei Finţi, Diana Dumbravă

Regia: Erwin Șimșensohn

Concerte pe agenda de weekend

Chiar dacă la acest final de săptămână evenimentele muzicale din București nu sunt prea multe ca număr, am pus pe agenda de weekend câteva concerte de care să te bucuri.

Al Bano, Sala Palatului, sâmbătă, 27 mai, ora 20.00

Marius Mihalache & Nico, 14th LANE, sâmbătă, 27 mai, ora 20.00

La Familia, berăria H, sâmbătă, 27 mai, ora 21.45

Recital de pian Ionuț Diaconu, Ateneul Român, duminică, 28 mai, ora 19.00

Some Country, True Club, duminică, 28 mai, ora 19.30

Art Déco. Modă, Design, Arhitectură, Casa General Henri Cihoski

Am pus pe agenda de weekend un eveniment special: Monica Neațu te invită să descoperi anii `20, să cunoşti un curent decorativ şi gloria unei epoci dominată de fascinaţia pentru mişcare, viteză, sport, vacanţele şi călătoriile transatlantice. Călăuze îți vor fi picturile Tamarei de Lempicka, portretele unor dive din epocă (Kiki de Montparnasse, Joséphine Beker), fotografiile lui Georges Brassaï, imagini de la expoziţia de arte decorative din 1925 etc.

La începutul secolului XX, unduirile vegetale şi extravagante ale stilului Art Nouveau au fost înlocuite, treptat, de un stil mult mai simplu, dominat de decoraţiuni stilizate şi forme geometrice. Numit mai târziu Art Déco (după expoziţia de Arte Decorative de la Paris, din 1925), noul stil îşi trăieşte epoca de glorie în Parisul anilor ’20, atunci când tinerii epocii, dornici să uite ororile Primului Război Mondial, experimentează o viaţă eliberată de convenţiile sociale, în ritmurile jazzului, în cafenelele pariziene.

Farmecul Art Déco nu rezidă doar în decorurile stilizate şi într-o arhitectură care privilegiază funcţionalul, ci într-o lume aflată în plină schimbare. Ritmurile trepidante ale vieţii, dorinţa de nou şi modern, ţinutele sportive şi trupul eliberat, toate se regăsesc în această epocă, când o nouă generaţie îşi elaborează propriul univers estetic, fie că vorbim de modă sau de arhitectură.

Foto: TNB

CITEȘTE ȘI: A fost lansat trailerul serialului ”Hijack”, cu Idris Elba în rolul principal | VIDEO

Starul ”Chicago Med” Nick Gehlfuss confirmă părăsirea serialului, după opt sezoane