Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 28 și 29 ianuarie
Chiar dacă iarna a decis să își intre în drepturi la final de ianuarie, nu te lăsa învins de frig și de zăpadă, mergi la cinema sau la teatru. Am pus pe agenda de weekend filme, concerte și evenimente numai bune să te scoată din casă.
Filme pe agenda de weekend
Un final de săptămână mai mult decât promițător în cinema, cu filme de festival, dar și cu bockbustere irezistibile. Mergi să vezi una dintre premierele săptămânii, pe care le-am pus pe agenda de weekend.
„Aproape”
La 13 ani, prietenia e un sentiment neprețuit. Léo şi Rémi împart totul de când se ştiu, dar începutul adolescenței le pune relația la grea încercare. O legătură profundă care se rupe brusc și tragic, lăsându-l pe Léo să înţeleagă cu ce a greşit.
Regia: Lukas Dhont
Cu: Émilie Dequenne, Léa Drucker, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léon Bataille
Gen film: Dramă
„Păianjenul sfânt”
Jurnalista Rahimi călătorește în orașul sfânt iranian Mashhad pentru a investiga cazul unui criminal în serie care ucide lucrătoare sexuale. Pe măsură ce se apropie de demascarea crimelor, presiunile politice si religioase cresc.
Regia: Ali Abbasi
Cu: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad
Gen film: Dramă, Thriller
„S.O.S.: Aterizare forțată”
După ce aeronava la cârma căreia se află este lovită de un fulger, căpitanul Brodie Torrance își salvează pasagerii făcând o aterizare riscantă pe o insulă sfâșiată de război. Cu toții realizează curând că prăbușirea controlată a fost partea ușoară.
Regia: Jean-François Richet
Cu: Gerard Butler, Mike Colter
Gen film: Acţiune, Thriller
„Și dragostea unde e?”
Aceasta este povestea documentaristei Zoe, o tânără dependentă de aplicații de întâlniri, care se îndrăgostește de Kazim, un bărbat sud-asiatic aflat pe punctul de a se însura cu o parteneră aleasă de părinții lui.
Regia: Shekhar Kapur
Cu: Lily James, Emma Thompson, Shazad Latif, Oliver Chris, Nosheen Phoenix
Gen film: Comedie
Teatru pe agenda de weekend
Povești frumoase și montări neconvenționale poți vedea în acest weekend, așa că am pus pe agenda de weekend câteva piese de teatru care te vor cuceri, cu siguranță.
„Povestea Leului Ra”
„Povestea Leului Ra” vorbește despre viață și moarte, despre valori și prejudecăți, despre ce înseamnă iubirea și la ce sacrificii de sine poate să ducă ea. Acțiunea se petrece într-un circ, dar personajele sunt arhetipuri, așa că mesajul este universal valabil. Fiecare spectator va rezona cu personajele și va simți că despre el este vorba.
Temele de meditație deschise de „Povestea Leului Ra” sunt o formă de terapie rapidă, prin care fiecare înțelege mai bine puzzle-ul relaționar copii-părinți. Chiar dacă este o poveste, spectacolul nu este recomandat copiilor sub 7 ani, dar este foarte potrivit pentru părinți și pentru iubitorii de muzică, în general.
Când: sâmbătă, 28 ianuarie, ora 19.00
Unde: Teatrul Godot
Distribuția: Andrei Duțu, Marius Popa, Amalia Uruc, Dalma Kovacs, Medea Bălănică
Regia: Cezar Ghioca
„O intervenție”
Ce-i aia o prietenie? E treaba aia când doi oameni se întâlnesc de mai multe ori și vorbesc între ei? E genul ăla de intimitate împărțită în doi? Ar trebui să mă simt altfel dacă am prieteni? Mai responsabil, mai fericit, mai împlinit? Câți prieteni am cu adevărat? Mai știu eu ce-i aia o prietenie? Amic sau camarad, sau coleg, sau cum?
Undeva în adâncul sufletului îmi amintesc că îmi ești prieten pentru că pot să râd cu tine, pentru că pot să te cert, să te înjur şi, cel mai important, îmi eşti prieten pentru că ştiu că vei fi disponibil la orice oră din zi şi din noapte, atunci când voi avea nevoie de tine.
Asta se întâmplă în spectacolul „O intervenţie”. Se operează pe viu şi fără anestezie o relaţie umana, cu toate implicaţiile ei. Cu haz, cu ură, cu sfaturi, cu emoţie, cu disponibilitate şi cel mai important cu prezenţa.
Când: sâmbătă, 28 ianuarie, ora 19.30
Unde: Teatrul Act
Distribuția: Ana Ularu, Lucian Iftime
Regia: Radu Iacoban
„Medeea: Furie”
Spectacolul reinterpretează mitul antic al Medeei și transformă relațiile de forță dintre personajele tragediei, din perspectiva unor întrebări contemporane. Ce înseamnă să fii „un părinte bun”? Cum gestionăm tensiunile care se nasc între viața personală de adult și sacrificiile presupuse de creșterea copiilor? Cât de rațional poate fi omul în fața emoțiilor sale?
Când: duminică, 29 ianuarie, ora 19.00
Unde: Teatrul Apropo
Distribuția: Valentina Zaharia, Denis Hanganu, Lucian Pavel, Fulvia Folosea, Sidonia Doica
Regia: Radu Popescu
„Sălbaticul”
O comedie care printre hohote de râs vorbește despre rostul existenței umane ce poate fi exprimat în trei cuvinte: „Uite, sunt lucruri mici, cum ar fi: mâna ta caldă, zăpada rece, luna de pe cer… Și sunt lucruri mari și înfricoșătoare: Moartea și Viața.… nu sunt doar două lucruri mari. Mai e și un al treilea, de la el îți tremură vocea. Da… e o a treia taină. E ca Viața… și un pic ca Moartea.”
Pe aceste premise acțiunea spectacolului „Sălbaticul” se dezlănțuie ca un uragan. Textul este dinamic, ca lansat din mitralieră, replicile sunt savuroase, cu un umor subtil, bine țintit, grotesc pe alocuri. Spectacolul este ca un tangou, în care niciun partener nu are voie să fie surprins nepregătit sau să piardă ritmul.
Viteza uluitoare cu care se derulează subiectul nu lasă loc de presupuneri sau îndoieli. Personajele se află într-un conflict continuu: Ce este temeinic și valoros? Care e cea mai bună alegere: a fi sincer și necultivat sau manierat, dar lacom și crud?
Când: duminică, 29 ianuarie, ora 19.00
Unde: Teatrul Infinit
Distribuția: Răzvan Ilie/ Robert Brage, Claudia Moroșanu/ Dana Buzatu, Stela Focșa, Liliana Pană, Vlad Oancea, Nicu Rotaru, Valentin Corneanu, Marina Fluerașu, Georgiana Herciu
Regia: Boris Focșa
Concerte pe agenda de weekend
Chiar dacă scena muzicală bucureșteană nu este atât de efervescentă precum ne-a obișnuit în ultima vreme, am pus pe agenda de weekend câteva concerte numai bune să te încălzească și să te scoată din atmosferă înghețată.
The Motans, Berăria H, sâmbătă, 28 ianuarie, ora 17.30
Marcian Petrescu, „Mai mult decât Blues“, The Pub Universității, sâmbătă, 28 ianuarie, ora 20.00
„Direcția 5”, Hard Rock Cafe, sâmbătă, 28 ianuarie, ora 21.30
„Red Parlament”, True Club, sâmbătă, 28 ianuarie, ora 22.00
Open hearts for Ukraine – Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în 4 muzee din București
Am pus un eveniment special pe agenda de weekend din această săptămână. La aproape un an de la începerea războiului din Ucraina, patru monumente realizate de 24 de adolescenți ucraineni, implicați în proiectul „Open Museums Open Hearts”, spun povestea unui viitor sub semnul iubirii și al speranței.
Turul pornește de la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, cu opriri la Muzeul Național al Literaturii Române, la Muzeul Național al Țăranului Român și la Muzeul Hărților și al Cărții Vechi.
Cele patru monumente, constituite în jurul conceptului „Rădăcini și visuri” propus de artista Ana Petrovici-Popescu, sunt expuse până în luna martie 2023 în curțile sau în interiorul celor patru muzee partenere.
Monumentul ”The House of Hearts”, prima oprire în turul de sâmbătă, realizat din lemn și fier, a fost creat sub îndrumarea sculptorului Ovidiu Toader. Amplasat în curtea interioară a Palatului Suțu, monumentul reprezintă un copac al dorințelor tinerilor refugiați, dorințe care au nevoie de timp să se îndeplinească și de inimi care să le cuprindă.
Muzeul Național al Literaturii Române, cea de-a doua oprire în turul de pe 28 ianuarie, găzduiește monumentul cu pagini transparente și vise la vedere, ”The Diary of the Future: Dear Ukraine”, realizat sub atenta ghidare a artistei Ioana Stelea.
A treia oprire din cadrul evenimentului va fi la Muzeul Național al Țăranului Român, pe șoseaua Kiseleff, unde este amplasat ”The Soul of the Mystical Nature”, sculptura colectivă realizată de tinerii ucraineni alături de artiștii Ana Petrovici-Popescu, Adrian Piorescu și Florin Zhu. Aceasta poartă un mesaj încurajator pentru noi toți: să nu încetăm vreodată să visăm!
La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, împreună cu artista Raluca Băjenaru, adolescenții ucraineni au imaginat în al patrulea monument o lume aducătoare de lumină sub forma unor planete care reprezintă viitorul omului contemporan și al generațiilor viitoare.
Turul este susținut în limba engleză de Mona-Silvia Timofte, educator cultural, iar participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile și va începe sâmbătă, 28 ianuarie, ora 11.30.
Foto: outnow.ch