Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 29 și 30 octombrie

Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 29 și 30 octombrie
Publicat: 29/10/2022, 08:00

Pictează amintiri în culorile toamnei și adaugă un strop de bucurie cu artă care să îți încălzească zilele de octombrie. Ca să te ajutăm, am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru, concerte, evenimente culturale din care nu ai cum să nu alegi.

Filme pe agenda de weekend

Doar trei premiere pe agenda de weekend în această săptămână, dar o mulțime de filme pe care nu poți să le ratezi. Invită un prieten și mergi la cinema – este un timp bine investit.

„Capra cu trei iezi”

În România rurală a secolului XIX, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii (Maia Morgenstern) este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărata natură sadică (Marius Bodochi).

Regia: Victor Canache

Cu: Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Silviu Corbu, Razvan Ilina, Antonio Gavrilă

Gen film: Horror

„Lumina infernului”

O călugăriță care se pregătește să realizeze o exorcizare se trezește față în față cu o forță demonică legată în mod misterios de trecutul ei.

Regia: Daniel Stamm

Cu: Virginia Madsen, Colin Salmon, Nicholas Ralph, Ben Cross, Jacqueline Byers

Gen film: Horror

„Femeia rege”

Ne aflăm în Regatul Dahomey, actualul Benin, la sfârșitul secolului 18. Nanisca, cel mai remarcabil general al amazoanelor, trebuie să înfrunte invazia franceză și triburile din jur care încearcă să-i distrugă onoarea și să-i înrobească poporul.

Regia: Gina Prince-Bythewood

Cu: Lashana Lynch, Viola Davis, Hero Fiennes Tiffin, Sheila Atim, John Boyega

Gen film: Acţiune

Teatru pe agenda de weekend

Dacă viața ar fi o scenă tu ce rol ai vrea să joci? Până să te decizi ce să răspunzi la această întrebare, am pus pe agenda de weekend piese de teatru care să te facă să visezi și să fii mai aproape de această lume fascinantă.

„Buzunarul cu pâine”

Spectacolul prezintă două personaje, Domnul cu baston și Domnul cu pălărie, care se motivează atât reciproc, cât și pe spectatori în recunoașterea faptului că majoritatea acțiunilor noastre sunt absurde, întrucât ele nu reușesc să tulbure inerția lucrurilor mai mult decât o face o pietricică aruncată în apa unei fântâni. Momente de insuportabilă repetabilitate a ființei. Alte momente însă când credință noastră și motorul care ne pune în mișcare sunt atât de puternice încât depășesc limitele cu care ne-am obișnuit și… aceasta credință a schimbării în bine ajunge să fie dăruită spectatorului.

„Buzunarul cu pâine a pornit de la o situaţie reală. Într-o zi, mergând cu bicicleta (pe vremea când eram profesor navetist la ţară, la 30 de kilometri de Bucureşți), am descoperit un câine aruncat într-o fântână părăsită. Mi s-a părut atât de extraordinar acest fapt, atât de incredibil… mi-am spus: câinele acesta sunt eu, trebuie să scriu această piesă. Era în 1984, toată România am văzut-o aruncată în aceea fântână, câinele acela era imaginea, metafora unei Românii care se zbătea şi nu reuşea decât să latre, să urle. Deci totul este un mister, iar textul ideal este de fapt cel care se scrie singur, dintr-o situaţie dramatică foarte puternică. Simt uneori, scriind, că eu nu sunt decât mesagerul care transmite mesajul”, a spus autorul acesteia, Matei Vişniec

Când: sâmbătă, 29 octombrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Godot

Distribuția: Alexandru Nagy, Ștefan Pavel

Regia: Alex Bogdan

„Noaptea lui Helver”

Noaptea lui Helver este un spectacol impresionant despre puterea spiritului uman în fața cumplitelor încercări ale istoriei. O parabolă tandră, profundă și emoționantă, spusă cu umor și speranță, despre vieți mici distruse de catastrofe mari, despre deznădejde și încăpățânarea de a ține inima sus.

Helver și Karla sunt doi oameni care încearcă să trăiască într-o lume în care cei vulnerabili sunt anihilați. Helver este un copil în corpul unui adult, iar Karla – cea care încearcă să îl îndrume prin labirintul de reguli, semne și sensuri ale unei societăți de care încearcă să-l protejeze. Sunt singuri împotriva lumii, cu amintirile, ciondănelile, poveștile, traumele, muzica și supa lor cu găluști.

Tandrețea dintre ei, jocurile de-a adevărul, dansurile la lumina torțelor aprinse, toate par să țină violența la o distanță sigură. Fanatismul e la Helver doar un prilej de a face exerciții de gimnastică, scandările furioase – o ocazie să-și salute prietenii, extremismul – un simplu joc de rol. Totul pare a fi doar o convenție, în care oameni în toată firea se joacă de-a soldățeii,  se îmbracă în uniformă, au arme și scapă lumea de „ticăloși”. Asta până când marșul istoriei ajunge la ușa lor și joaca oamenilor lipsiți de apărare se transformă în strigăt neputincios de salvare.

O montare electrizantă, în care pericolul pândește la fiecare pas, în care scenele de viață domestică se împletesc cu marile prefaceri ale istoriei, iar publicul este invitat să participe îndeaproape la acest carusel emoțional și extrem de intim.

Piesa Noaptea lui Helver a fost scrisă în 1999 de Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului și profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz) și a fost produsă în peste 30 de teatre din întreaga lume.

Când: sâmbătă, 29 octombrie, ora 19.00

Unde: TNB, Sala Atelier

Distribuția: Amalia Ciolan, Andrei Huțuleac, Adrian Ionescu

Regia: Matei Lucaci-Grünberg

„Jaful”

O înmormântare cu bucluc. Un jaf de zile mari. O comedie neagră plină de situații nebune. O excelentă satiră la adresa bisericii, a ipocriziei sociale și a integrității poliției, Jaful propune un carusel de situații care mai de care mai neașteptate.

Un polițist ciudat, o asistentă medicală căreia, în mod straniu, îi mor soții imediat ce se căsătorește, doi tineri hoți, la început de „carieră”, un proaspăt văduv și… soția lui decedată participă cu toții, cu voie sau fără voie, la o farsă nebună. La înmormântarea Doamnei McLeavy se întâmplă lucruri ciudate. Ce legătură există între un sicriu, un jaf și-o sumă mare de bani?

Când: duminică, 30 octombrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu

Distribuția: Sorin Cociș, Corina Dragomir, Diana Roman, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Șerban Gomoi, Corina Dragomir

Regia: Vlad Massaci

„Knockout. Dulcea știință de a face vânătăi”

KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi – producție care aduce pe scenă, în premieră absolută în România, piesa The Sweet Science of Bruising a autoarei britanice Joy Wilkinson, sub semnătura regizorală a Sânzianei Stoican, într-un spectacol vibrant, visceral, electrizant care vă transpune în Londra anului 1869, în plină epocă victoriană dominată de tabuuri și prejudecăți.

Descoperiți povestea fascinantă a patru tinere care ajung să lupte, la propriu, pentru tot ceea ce le este refuzat în societatea patriarhală a Angliei victoriene. Patru personaje feminine excepționale vi se dezvăluie în toată splendoarea forței lor interioare. Violet Hunter – o tânără intelectuală care aspiră să devină medic, Polly Stokes – o muncitoare în minele din Nord, Matty Blackwell – o imigrantă din Irlanda și Anna Lamb – o femeie înstărită, blocată într-o relație toxică – sunt atrase în lumea underground a boxului feminin de către excentricul profesor Charlie Sharp, un paria social al vremii. Fiecare dintre ele urcă în ring pentru titlul de „Campioană Mondială la Box”, dar ceea ce câștigă cu adevărat surclasează orice trofeu. Prin mișcările precise și calculate ale boxului (dulce știință/ the sweet science), ele experimentează adevărata libertate. În Amfiteatrul Îngerilor din inima Londrei, fiecare vânătaie devine un simbol al conștiinței de sine. Când bate gongul în ring, soarta este în mâinile lor.

Când: duminică, 30 octombrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Excelsior

Distribuția: Oana Predescu, Andreea Hristu, Andreea Șovan, Dana Marineci, Mihai Gruia Sandu, Annemary Ziegler, Cosmina Dobrotă, Alex Călin, Ovidiu Ușvat, Doru Bem

Regia: Sânziana Stoican

Concerte pe agenda de weekend

Lasă muzica să-ți încălzească sufletul în seri reci de toamnă, la concerte pe care nu le vei uita ușor. Am pus pe agenda de weekend doar câteva dintre ele, dar poți explora oricând și alte variante muzicale.

Tragic – Salt of the Earth / Lansare Album, Quantic Pub, sâmbătă, 29 octombrie, ora 19.00

Ștefan Stoianovici Trio. Sketches Of The Other Side, GREEN HOURS JAZZ CAFE, sâmbătă, 29 octombrie, ora 20.00

Omul cu Șobolani, Control CLub, sâmbătă, 29 octombrie, ora 20.00

White Mahala, The Pub Universității, sâmbătă, 29 octombrie, ora 20.30

Foto: Florin Ghioca

CITEȘTE ȘI: Expoziție de excepție la Muzeul de Artă Recentă: Efectul Picasso, contribuția României pentru marcarea a jumătate de secol de la dispariția marelui pictor

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 21 – 23 octombrie

Salonul Național de Artă Contemporană 2022

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Cum putea fi Silviu Prigoană salvat de la moarte. Acuzații la adresa lui Raed Arafat:...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Una dintre cele mai vechi și mai prestigioase organizații de presă britanice și-a închis toate...