Alexander Nanau, despre „Toto și surorile lui”: Un documentar 100% observațional, fără interviuri

Alexander Nanau, despre Toto și surorile lui: Un documentar 100% observațional, fără interviuri
Publicat: 16/12/2014, 15:17

Filmul lui Alexander Nanau spune povestea lui Totonel, în vârstă de 10 ani, și a surorilor lui mai mari, Andreea și Ana, care așteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și că familia se va reuni.

„Un documentar 100% observațional, fără interviuri, doar am filmat viața acestei familii așa cum am găsit-o”, a declarat Alexander Nanau la proiecția de luni seară.

La proiecția documentarului realizat de Alexander Nanau au fost prezenți, în afară de regizor, și alți membri ai echipei, precum și Andreea și Totonel, doi dintre copiii a căror poveste a fost filmată.

„Mulțumesc din tot sufletul celor ce m-au ajutat și m-au suportat atâta timp. Mulțumesc pentru aplauze”, a spus Andreea, care, în timpul filmărilor, avea 14 ani.

De asemenea, Totonel a mulțumit publicului pentru că s-a uitat la acest film. Totonel avea șase ani când mama lui a fost arestată. De atunci, el a trăit printre unchii lui dependenți de droguri și a supraviețuit alunecând adesea în fantezie și în visare și mâncând resturi sau ceea ce îi dădeau uneori vecinii. Nu a fost la școală, dar la vârsta de 9 ani a mers la clubul de educație alternativă de la școala din cartier. Acest loc a devenit noua lui casă.

Andreea este o luptătoare. La început, încearcă să stea departe de casă și de drogurile din apartamentul lor și doarme mereu la prietenele ei. Fiind analfabetă și fără nicio preocupare, își petrece câteodată timpul la clubul de educație alternativă, unde încearcă să învețe să scrie și să citească.

Ana, care are 17 ani, a trăit de la încarcerarea mamei ei, când avea 13 ani, cu frații ei și cu unchii dependenți de droguri, de la care a învățat cum să se drogheze. Sfidând constant autoritatea, Ana este o fată dificilă, este temperamentală și își iubește mama. Nu încetează să spere că mama ei se va întoarce și le salva familia.

Pe scena de la CinemaPRO din Capitală au urcat, luni seară, și persoanele care lucrează la școala alternativă din Ferentari, precum profesorul de dans care l-a ajutat pe Totonel să devină dansator.

La premiera din Capitală a fost prezentă și Hanka Kastelicová, producător executiv al departamentului de documentare HBO Europe. Aceasta a fost „sufletul filmului, care, oricând eram în criză, își lua un bilet de avion și venea în camera de editare”, potrivit lui Nanau.

„Acest film reprezintă un fel de poveste de dragoste pentru mine, fiind primul meu proiect pe care îl produc în România după ce am început să lucrez cu HBO. Proiecția aceasta a fost specială pentru mine, pentru că vizionarea unui film cu publicul local este un eveniment aparte. HBO este foarte mândru de acest proiect, pentru că, începând cu proiecția lui de la Festivalul de la San Sebastian, documentarul a fost prezentat în multe festivaluri și a câștigat foarte multe premii. În fiecare săptămână avem un nou premiu”, a declarat Alexander Nanau, mulțumindu-le Andreei și lui Totonel pentru modalitatea în care și-au împărtășit viața.

„Viața e o luptă pentru mulți oameni și vă admir pentru felul în care voi luptați. Vreau să mulțumesc echipei pentru această muncă extrem de profesionistă, oriunde merg, lumea îmi spune că este cel mai bun documentar al anului 2014”, a mai spus acesta.

Totodată, Alexander Nanau a ținut să le mulțumească Andreei, Anei, Siminicăi, mama celor trei copii, și lui Totonel pentru accesul pe care i l-au acordat în viața lor. „(…) că au avut încredere că nu o să fac abuz de ceea ce filmez, a fost un timp îndelungat în care eram zi și noapte alături de voi”, a mai spus Nanau.

Documentarul este produs de HBO Europe și Strada Film, în coproducție cu Alexander Nanau Production, și regizat de Alexander Nanau. Filmul va fi difuzat în premieră la HBO România pe 18 decembrie, de la ora 20.00, și în reluare pe 21 decembrie (23.00) și 30 decembrie (01.15).

Producția a primit distincția Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival, lungmetrajul fiind premiat și la Leipzig DOK Festival. De asemenea, a primit titlul de cel mai bun documentar la festivalurile internaționale de film de la Varșovia și Zurich. La Festivalul Internațional de Film This Human World, care s-a desfășurat în decembrie, la Viena, filmul a primit o mențiune specială.

Alexander Nanau s-a născut în România și a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film și Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producții de televiziune și filme, printre care „Taking Sides”, în regia lui Istvan Szabo (2001).

Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producții teatrale puse în scenă în Europa. Producția sa „Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania și Franța.

În 2010, documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România și regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria „Arts Programming” la cea de-a 38-a ediție a premiilor Emmy. De asemenea, „Lumea văzută de Ion B.” a câștigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Este interzis pentru românii care au carte de identitate. Sancțiuni usturătoare pentru cei cu buletin
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?