Alexandru Tomescu cântă Variațiuni pe teme din „La Traviata”, la Sala Radio

Alexandru Tomescu cântă Variațiuni pe teme din La Traviata, la Sala Radio

Violonistul Alexandru Tomescu, care cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, revine pe scena Sălii Radio din București, în noua stagiune, în concertul Orchestrei de Cameră Radio, pe 29 octombrie, de la ora 19.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Programul pe care îl propune Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, este unul foarte atractiv. Dacă „La Traviata”, celebra creație a lui Giuseppe Verdi, este considerată ca opera interpretată cel mai des în întreaga lume (conform site-ului Operabase), partitura nu putea să lipsească din sălile de concert, într-o formă adaptată contextului.

Astfel, publicul va putea asculta, în interpretarea lui Alexandru Tomescu, alături de Orchestra de Cameră Radio, Variațiuni pe teme din opera „La Traviata” de Verdi pentru vioară și orchestră de coarde (semnate de Marc Olivier Dupin).

Un alt moment special al serii îl va reprezenta și „Suita Holberg”, creație a marelui compozitor norvegian romantic Edvard Grieg, lucrare inspirată de ritmurile specifice dansurilor din secolul al XVIII-lea, ca sarabanda și gavota. Programul serii va cuprinde și „Adagio” compus de artistul american Samuel Barber – dublu laureat al premiului Pulitzer pentru muzică – și „Serenada în mi minor” semnată de compozitorul britanic Edward Elgar.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Dirijorul Cristian Oroșanu a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris, în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ș.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiție la care a câștigat locul al doilea, Cristian Oroșanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, a colaborat cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, iar în ultimii ani a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher.

Cristian Oroșanu a dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor șef permanent al Filarmonicii din Brașov. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a avut colaborări cu ansamblurile Operei Naționale București, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naționale Iași, repertoriul său liric curprinzând peste 35 de titluri. Dirijorul Cristian Oroșanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Alexandru Tomescu a evoluat de numeroase ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Șase Sonate de Eugène Ysaÿe și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor